بر اساس نامهای از وزارت امور مهاجران و عودتکنندگان طالبان که روز چهارشنبه، ۳۱ خرداد ۱۴۰۲، در شبکههای اجتماعی منتشر شد، رهبر طالبان مجددا فرمان منع کار زنان در سازمانهای کمکرسان خارجی در قندهار را صادر کرد. این در حالی است که حدود دو هفته پیش، یان آگلند، دبیر شورای پناهندگان نروژ، پس از سفرش به قندهار اعلام کرد زنان کارمند در این نهاد و برخی نهادهای دیگر در قندهار اجازه برگشت به کار یافتهاند.
در این نامه، که وزارت امور مهاجران و عودتکنندگان خطاب به دفتر محلی آن وزارتخانه در شهرستان سپین بولدک قندهار صادر شده، آمده است که علیرغم حکم رهبر طالبان مبنی بر منع کار زنان در ادارههای غیردولتی، «برخی از ادارات همکار شما [ادارات خارجی همکار با دفتر محلی وزارت مهاجران در سپین بولدک] از دستورهای امیرالمومنین [رهبر طالبان] بهطور آشکار سرپیچی کردهاند و زنان را دوباره به کار برگشتاندهاند [برگرداندهاند].»
در این نامه اکیدا از دفتر محلی وزارت مهاجران در اسپین بولدک خواسته شده است که به فرمان رهبر طالبان، هرچه زودتر کارکنان زن را دوباره به خانههایشان برگردانند و تا دستور بعدی به آنها اجازه ادامه کار داده نشود.
این در حالی است که یان آگلند، دبیر شورای پناهندگان نروژ، پس از سفرش به قندهار و دیدار با برخی از مقامهای طالبان در اواخر ما مه، ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت کمکرسانی در افغانستان گفت با مقامهای طالبان در مورد ادامه کار کارمندان زن صحبت کرده است و آنها در حال رایزنی در مورد چگونگی بازگرداندن زنان به کارند. این سازمان، پس از اعلام دستور رهبری طالبان در مورد منع کار زنان در ادارههای غیردولتی، فعالیتش را در بسیاری از نقاط افغانستان متوقف کرده بود.
یان آگلند در پنجم ژوئن (۱۵ خرداد)، با انتشار توییتی از آغاز مجدد فعالیت آن سازمان در قندهار و بخشهای دیگر افغانستان خبر داد. او در این توییت به بازگشت مجدد زنان به کار اشاره نکرد، اما نوشت: «خوشحالم تایید کنم که ما توانستهایم بیشتر عملیاتهای بشردوستانه خود در قندهار و همچنین تعدادی از مناطق دیگر در افغانستان را از سر بگیریم.»
I am glad to confirm that we have been able to resume most of our humanitarian operations in Kandahar as well as a number of other regions in Afghanistan.
— Jan Egeland (@NRC_Egeland) June 5, 2023
All our work is for women & men, girls & boys alike, & with equal participation of our female & male humanitarian colleagues
در نامه وزارت امور مهاجران و عودتکنندگان به دفتر محلی آن وزارتخانه در اسپین بولدک، مشخصا از شورای پناهندگان نروژ، سازمان بینالمللی مهاجرت، و دو نهاد دیگر بهعنوان ادارههایی یاد شده است که از دستور رهبر طالبان سرپیچی کرده و کارمندان زن را دوباره به کار برگرداندهاند.
دبیر شورای پناهندگان نروژ پیش از این تاکید کرده بود ادامه فعالیت نهادهای کمکرسان در شرایط دشوار افغانستان بدون حضور زنان امکانناپذیر است. این موضوع را مقامهای سازمان ملل متحد نیز بارها مطرح کردند، اما طالبان، با وجود همه واکنشها، همچنان بر این فرمان پافشاری دارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در تازهترین مورد، در حالی که سازمان ملل متحد تلاش داشت دستور منع کار زنان در ادارههای غیردولتی لغو شود، طالبان در اوایل آوریل (فروردین) دستور منع کار زنان در ادارههای سازمان ملل متحد در افغانستان را نیز صادر کردند. از آن زمان تاکنون، بیشتر از ۴۰۰ زن کارمند ادارههای سازمان ملل متحد در افغانستان خانهنشین شدهاند.
نهادهای سازمان ملل متحد خوشبین بودند که طالبان دستکم در مورد کار کارکنان زن در بخشهای بهداشت و آموزش استثنا قائل شوند، اما اخیرا رهبری طالبان دستور توقف برنامههای آموزشی نهادهای خارجی را نیز صادر کردند. در حال حاضر، فقط زنانی که در بخش بهداشت کار میکنند به کارشان در افغانستان ادامه میدهند.