کمیسیون طالبان برای تماس با شخصیتهای سیاسی کشور، روز یکشنبه، چهارم تیر (۲۵ ژوئن)، اعلام کرد اللهگل مجاهد، عضو مجلس نمایندگان در حکومت پیشین، به افغانستان برگشته است.
این کمیسیون اعلام کرد اللهگل مجاهد از بازگشت به افغانستان ابراز خرسندی کرده و از شهروندان افغان مقیم خارج خواسته است از فرمان عفو عمومی رهبر طالبان استفاده کنند و به کشور بازگردند.
اللهگل مجاهد هشتم خرداد ماه سال جاری به سفارت افغانستان در تهران مراجعه کرد و از طالبان خواست زمینه بازگشت او به افغانستان را فراهم آورند.
مجاهد از چهرههای جنجالی در حکومت پیشین افغانستان بود. او پیش از روی کار آمدن دومین حکومت طالبان و در پی بروز اختلافاتش با حکومت اشرف غنی، رئیس جمهوری وقت افغانستان، ادعا کرد از فرماندهان طالبان در دوره نخست حکومت این گروه در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی بوده است.
کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان میگوید، اللهگل مجاهد، عضو ولسی جرگه در اداره پیشین در اثر تلاشهای این کمیسیون به کشور برگشته است.
— RTA Dari (@rtadari1) June 25, 2023
وی در بازگشت به کشور ابراز خرسندی کرده و بر افغانهای که در خارج بهسر میبرند صدا زد که با استفاده از فرمان عفو عمومی به کشور برگردند. pic.twitter.com/Gq4OIa3QBP
اما وقتی طالبان برای بار دوم قدرت را در اوت ۲۰۲۱ بهدست گرفتند، هدف آزار و اذیت نیروهای این گروه قرار گرفت و به ایران و سپس به ترکیه گریخت. نیروهای طالبان ویدیوی برخورد با اللهگل مجاهد را در آن زمان پخش کردند که نشان میداد هدف ضربوشتم آنها قرار گرفته است.
مجاهد از چهرههای جنجالی در مجلس منحلشده افغانستان بود و بارها حکومت اشرف غنی را به ناتوانی در راستای مهار ناامنیها و بهبود وضعیت اقتصادی متهم میکرد. او تاکید داشت قادر است صدها نیروی نظامی مستقل را بسیج کند تا به جای نیروهای نظامی دولت، امنیت کامل بخشهایی از شهر کابل را تامین کنند.
نیروهای وابسته به اللهگل مجاهد چندین بار با نیروهای دولتی حکومت پیشین درگیر شدند. او به سرکشی از قوانین، غصب زمین و قلدری متهم است.
این عضو پیشین پارلمان در حالی به افغانستان تحت کنترل طالبان بازگشته است که بیاعتمادی به طالبان به دلیل تبعیت نکردن از فرمان عفو عمومی رهبرشان، در بالاترین سطح قرار دارد و بر عملکرد کمیسیون تماس با شخصیتهای این گروه تاثیر منفی گذاشته است. مقامهای حکومت پیشین و نظامیان نمیخواهند به افغانستان برگردند، چون از حملههای انتقامجویانه نیروهای طالبان هراس دارند.
طالبان، کمیسیون تماس با چهرههای افغان را در اردیبهشت ۱۴۰۱ راهاندازی کردند. در راس این کمیسیون، مولوی شهابالدین دلاور قرار دارد. هدف پنهانی این کمیسیون این بود که چهرههای مطرح سیاسی و قومی را به افغانستان بکشاند تا به کسب مشروعیت بینالمللی حکومت طالبان کمک شود.