خبرگزاری رویترز در گزارشی به ناپدید شدن دو ژنرال بلندپایه روسیه از دید عموم، پس از شورش ناموفق مزدوران گروه واگنر و در بحبوحه تلاش ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه برای احیای مجدد اقتدار خود، پرداخته است.
ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، از زمان شورش نافرجام روز شنبه، در انظار عمومی یا تلویزیون دولتی ظاهر نشده است و در بیانیههای مطبوعاتی وزارت دفاع از نهم ژوئن به اینسو نامی از او برده نشده است.
به گفته برخی از تحلیلگران نظامی غربی، گراسیموف ۶۷ ساله، فرمانده جنگ روسیه در اوکراین و دارنده یکی از سه «کیف سلاح هستهای» روسیه است.
ژنرال سرگئی سوروویکین، که مطبوعات روسیه به خاطر تاکتیکهای تهاجمیاش در درگیریهای سوریه به او لقب «ژنرال آرماگدون» دادهاند، نیز از دیدگان غایب است. او معاون فرمانده نیروهای روسی در اوکراین است.
گزارش های تایید نشده حاکی از دستگیری حداقل یکی از این دو ژنرال بلندپایه است.
روزنامه نیویورک تایمز، روز سهشنبه با استناد به یک جلسه توجیهی اطلاعاتی ایالات متحده، اعلام کرد که ژنرال سوروویکین پیش از وقوع شورش گروه واگنر از آن مطلع بوده و اکنون مقامهای روسیه در حال بررسی این موضوع هستند که آیا او همدست شورشیان بوده است یا خیر.
با این حال، کرملین روز چهارشنبه این گزارش را رد کرد و گفت که گمانهزنیها و شایعات زیادی وجود دارد.
مقامهای آمریکایی روز چهارشنبه به رویترز گفتند که سوروویکین از پریگوژین حمایت کرده است، اما سازمانهای اطلاعاتی غربی بهطور قطع نمیدانند که آیا او به شورش کمک کرده است یا خیر.
نسخه روسی زبان مسکو تایمز و یک وبلاگ نویس نظامی از دستگیری سوروویکین خبر دادهاند، در حالی که برخی دیگر از خبرنگاران نظامی که مخاطبان زیادی در روسیه دارند گفتهاند که او و سایر افسران ارشد توسط سرویس امنیتی FSB مورد بازجویی قرار گرفتند تا وفاداری آنها تأیید شود.
رویترز در گزارش خود تاکید کرده که قادر نیست دستگیری سوروویکین را تایید کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رایبار، یک کانال با نفوذ در برنامه پیامرسانی تلگرام که یک افسر مطبوعاتی سابق وزارت دفاع روسیه آن را اداره میکند، گزارش داده است که «پاکسازی» در حال انجام است.
به نوشته این کانال، مقامها در حال تلاش برای کنار گذاشتن آن دسته از کارکنان نظامی هستند که بهنظر میرسد در سرکوب شورش از خود قاطعیت نشان ندادهاند.
به نوشته ریبار، «شورش مسلحانه گروه نظامی خصوصی واگنر، بهانهای برای پاکسازی گسترده در صفوف نیروهای مسلح روسیه شده است.»
چنین اقدامی، در صورت تایید، میتواند شیوه جنگ روسیه را در اوکراین تغییر دهد و در زمانی که مسکو در تلاش است تا ضد حمله اوکراین را دفع کند، به آشوب در میان ارتش روسیه بینجامد.
این پاکسازی در عین حال میتواند موقعیت سایر شخصیتهای ارشد نظامی و امنیتی را که وفادار محسوب میشوند تقویت کند یا ارتقاء بخشد.
وزارت دفاع روسیه هیچ اظهار نظر رسمی در مورد آنچه در جریان است، نکرده است.
REUTERS
برخی از تحلیلگران نظامی و سیاسی روسی و غربی بر این باورند که وزیر دفاع سرگئی شویگو، وزیر دفاع و یکی از متحدان قدیمی پوتین، اکنون در موقعیت شغلی امنتری قرار گرفته است.
یوگنی پریگوژین در جریان شورش ناموفق خود خواستار دستگیری او و ژنرال گراسیموف بود.
مایکل کوفمن، متخصص نظامی روسی در اندیشکده کارنگی، در توییتر نوشت: «من فکر میکنم او (پریگوژین) در واقع انتظار داشت که درباره شویگو و گراسیموف کاری انجام شود و پوتین به نفع او حکم دهد. در عوض، ممکن است نتیجه شورش او، تداوم کار آنها را تضمین کرده باشد، هرچند که آنها در سطح جهان به ناکارآمدی شناخته شدهاند و به طور گسترده در میان نیروهای مسلح فدراسیون روسیه منفورند.»
به نظر میرسد که ژنرال ویکتور زولوتوف، رئیس گارد ملی، یکی دیگر از برندگان این ماجرا باشد. او که زمانی محافظ پوتین بود، در جریان شورش گروه واگنر در انظار عمومی ظاهر شد و گفت او و افرادش آمادهاند که تا پای جان برای از مسکو در برابر گروه واگنر بایستند.
او از احتمال دریافت تسلیحات سنگین و تانک برای نیروهایش در پی شورش صحبت کرده است.
زمانی که پوتین روز سهشنبه از ارتش برای جلوگیری از جنگ داخلی تشکر کرد، غیبت ژنرال گراسیموف به چشم آمد. بر خلاف او، شویگو از آن زمان تاکنون چند بار در انظار عمومی ظاهر شده است.
ژنرال سوروویکین، معاون گراسیموف، نیز آخرین بار روز شنبه دیده شد؛ هنگامی که در ویدئویی از پریگوژین خواست تا به شورش خود پایان دهد.
خبرگزاری رویترز مینویسد در آن ویدیو، او خسته بهنظر میرسید و معلوم نبود تحت فشار صحبت میکند یا نه.
رسانههای روسی و وبلاگنویسان شامگاه چهارشنبه گزارشهای تایید نشدهای منتشر کردند که براساس آنها، سوروویکین پس از دستگیری در بازداشتگاه لفورتوو مسکو نگهداری میشود.
الکسی وندیکتوف، روزنامه نگاری که ارتباطات خوبی دارد، بدون ذکر منابع خود، گفت که سوروویکین از روز شنبه با خانوادهاش در تماس نبوده و محافظان او نیز سکوت کردهاند.
پریگوژین، که ماهها شویگو و گراسیموف را به دلیل «بیکفایتی در جنگ اوکراین» سرزنش کرده بود، بارها از سوروویکین که بهخاطر تجربهاش در چچن و سوریه در ارتش بسیار مورد احترام است، تمجید کرده بود.
از سوروویکین که قبل از انتصاب گراسیموف، فرمانده کل جنگ اوکراین بود، پیش از این حتی بهعنوان وزیر دفاع آینده یاد میشد.
لارنس فریدمن، استاد بازنشسته مطالعات جنگ در کینگز کالج لندن، گفت که برکناری سوروویکین، اگر درست باشد، میتواند برای اقدامات جنگی روسیه بیثباتکنندهتر از شورش روز شنبه باشد، بهویژه اگر دیگر همکاران پریگوژین- سوروویکین نیز پاکسازی شوند.»
فریدمن در توییتر نوشت: «سوروویکین، یکی از فرماندهان بیرحم و در عین حال یکی از تواناترین فرماندهان روسیه است.»