ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در تازهترین اظهارات خود به فرانسه توصیه کرد صدای معترضان را بشنود.
به گزارش رسانههای داخلی، کنعانی که صبح دوشنبه دوازدهم تیر در نشست هفتگی با خبرنگاران سخن میگفت، با بیان اینکه ایران تحولات فرانسه را با دقت دنبال میکند، افزود: «توصیه ما به مقامهای فرانسه این است که صدای معترضان را بشنوند و از به کارگیری خشونت مفرط و غیرضروری اجتناب کنند.»
او مقامهای فرانسه را خطاب قرار داد و آنها خواست به مطالبات قانونی معترضان توجه کنند. سپس در جملاتی که نشاندهنده تداوم خشم جمهوری اسلامی از دولت امانوئل مکرون بود، افزود: «فرانسه به توصیههایی که معمولا در موارد مختلف به دیگران مطرح میکند، عمل کند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در جریان خیزش «زن، زندگی، آزادی»، دیدار امانوئل مکرون، رئيسجمهوری فرانسه با مخالفان جمهوری اسلامی را محکوم کرده بود. ناصر کنعانی در آن زمان، در پیامی توییتری که روز شنبه ۲۹ بهمن (۱۸ فوریه) منتشر کرد، مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از ایران را «چند دلقک بیهویت» توصیف کرد و خطاب به امانوئل مکرون نوشت: «آنانی که ۴۴ سال حضور بینظیر اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان در حمایت از کشور، انقلاب و رهبری خود را نادیده میگیرند و به سراغ چند دلقک بیهویت میروند، نه به دموکراسی اعتقاد دارند و نه انقلاب و ملت ایران را میشناسند.»
جمهوری اسلامی ایران در شرایطی به فرانسه توصیه میکند صدای معترضان را بشنود که در برهههای مختلف از جمله قیام مردم ایران پس از قتل مهسا امینی، از هیچ تلاشی برای سرکوب معترضان فروگذار نکرده است.
گزارشها حاکی از آن است که در جریان خیزش سراسری مردم ایران از ۲۶ شهریور تا ۲۰ دی ۱۴۰۱، علاوه بر بازداشتهای گسترده، نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی ایران دستکم ۵۲۰ تن از معترضان از جمله ۷۴ کودک زیر ۱۸ سال را در سراسر ایران کشتند. در همین حال، رسانههای داخل ایران از برگزاری نشست مشترک مقامهای ارشد اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی در مشهد، با هدف تدوین «استراتژی واحد» در مقابل اعتراضهای آتی خبر دادهاند.
واکنش به گزارش نشریه گاردین و مذاکرات هستهای ایران
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از صحبتهایش به سوالی در مورد گزارش نشریه گاردین پاسخ داد. نشریه انگلیسی گاردین در گزارش خود اعلام کرده بود که بریتانیا، آلمان و فرانسه با خودداری از لغو تحریمهای مربوط به فعالیتهای موشکی جمهوری اسلامی در ماه اکتبر، برای اولین بار برجام را نقض خواهند کرد و همچنین به دنبال فعال کردن مکانیزم ماشه علیه ایراناند.
ناصر کنعانی در این زمینه گفت: «ما گزارشهای رسانهای درباره اجرا شدن یا نشدن تعهدات اروپا در روز انتقالی را که زمان آن مشخص است، ملاک عمل و تصمیمگیری قرار نمیدهیم. روز انتقالی مطابق با سال هشتم برجام است که گمان میکنم در ماه مهر خواهد بود و یکی از موعدهای مهم در ارتباط با اجرای برجام به شمار میرود.»
او در ادامه مدعی شد: «ایران به عنوان عضو مسئولیتپذیر برجام، تحولات در این زمینه را با دقت رصد میکند و متناسب با اقدامهای طرفهای مقابل اقدامهای خود را انجام میدهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه به هرگونه «بدعهدی طرفهای مقابل» واکنش نشان داده میشود، افزود: «گامهای جبرانی ایران در واکنش به تحریمهای غیرقانونی آمریکا و بیعملی دولتهای اروپایی در ارتباط با برجام بود.»
کنعانی درباره روند مذاکرات احیای برجام نیز با تکرار اینکه «ایران برای گرفتن نتیجه مذاکره میکند»، گفت: «ایران مسیر مذاکرات و ادامه رایزنیها با طرفهای مقابل را با هدف تامین حداکثری منافع ملت ایران دنبال میکند. در بازه زمانی اخیر رگههایی از واقعبینی و دور شدن از فضای غیرسازنده را از سوی طرفهای مقابل مشاهده کردیم، ولی این برای ما کافی نیست.»
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خطاب به طرفهای مقابل هشدار داد: «ما همانطور که برای از سرگیری و جمعبندی مذاکرات با رعایت مواضع اصولی خودمان آمادهایم، برای هر سناریو دیگری هم آمادگی داریم.»
تلاش برای بهبود روابط ایران و جمهوری آذربایجان
روابط پرچالش ایران و جمهوری آذربایجان بخش دیگری از گفتههای ناصر کنعانی در نشست با خبرنگاران را به خود اختصاص داد. او اعلام کرد که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس وزرای خارجه جنبش عدمتعهد به جمهوری آذربایجان سفر میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره آخرین پیگیریهای حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در ایران گفت: «پیگیری این موضوع در عالیترین سطح موردتاکید مقامهای جمهوری اسلامی ایران در حوزههای سیاسی، امنیتی و قضایی بوده است. قوه قضاییه این موضوع را با جدیت دنبال کرده و به نتایج خوبی رسیده است.»
او فضای موجود میان ایران و جمهوری آذربایجان را مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: «در پاسخ به دعوت وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان برای مشارکت فعال ایران در جنبش عدم تعهد، وزیر امور خارجه ایران در راس هیئتی در این اجلاس شرکت خواهد کرد و همچنین در این سفر با همتای آذربایجانی خود دیدار دوجانبه خواهد داشت.»
دفاع از انتخاب معصومه آباد
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین به سوالی درباره انتخاب معصومه آباد به عنوان سفیر ایران در فنلاند و انتقادهایی درباره اینکه او عضو کادر وزارت امور خارجه نبوده است، پاسخ داد. ناصر کنعانی در این زمینه گفت: «در وزارت امور خارجه همه کشورهای دنیا انتخاب سفرا از شخصیتهای دیگر کشوری، غیر از جامعه دیپلماتیک، امر مرسومی است و متناسب با کشور هدف و نیازهایی که وجود دارد، سفرایی غیر از کادر دیپلماتیک وزارت خارجه انتخاب میشوند و این صرفا منحصر به ایران نیست.»
دفاع او از انتخاب معصومه آباد در حالی است که انتقادها درباره این سفیر پیشنهادی جدید فراتر از عضویت نداشتن او در کادر وزارت امور خارجه است. نگاهی به کارنامه کاری معصومه آباد از این حقیقت پرده برمیدارد که او به عنوان یکی از وابستگان حکومت طی سالهای پس از انقلاب از امتیازهای ویژهای برخوردار بوده است. نخستین مسئلهای که انتخاب معصومه آباد به عنوان سفیر جمهوری اسلامی در فنلاند را زیر سوال میبرد این است که تحصیلات دانشگاهی این عضو سابق شورای شهر و مسئولیتهای سابقش هیچ ارتباطی با امور دیپلماتیک ندارد. در واقع دولت ابراهیم رئیسی فردی را به عنوان سفیر به فنلاند میفرستد که تجربه کاری و تحصیلات مرتبط با این مسئولیت مهم را ندارد.
افزون بر حواشی دیگر، سال ۱۳۹۵، هنگامی که ماجرای واگذاری املاک نجومی شهرداری خبرساز شد، نهتنها معصومه آباد یکی از دریافتکنندگان املاک نجومی بود، بلکه شواهد نشان میداد که بیشترین تخفیف هم به او داده شده است.
افتتاح سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در اظهارات روز دوشنبه خود با بیان اینکه سفارت و سرکنسولگری عربستان سعودی در تهران و مشهد بهزودی بازگشایی میشود، گفت: «زمان دقیق این موضوع را باید مقامهای سعودی اعلام کنند.»
کنعانی همچنین در مورد زمان سفر رئیسجمهوری ایران به عربستان سعودی گفت که هنوز زمان و تاریخی برای این سفر مشخص نشده است.
او ادامه داد: «در چارچوب روابط دو کشور و پیشرفت این روابط، برای سفر مقامهای عالی دو کشور به عربستان سعودی و ایران برنامهریزی انجام میشود.»
برقراری دوباره روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی پس از هفت سال و بازگشایی مجدد سفارتخانهها و کنسولگریها، از محورهای اصلی توافق سیاسی اخیر میان تهران و ریاض است. توافقی که بعد از چندین دور مذاکرات پشتپرده، در نهایت روز ۱۹ اسفندماه گذشته با میانجیگری دولت چین در پکن امضا شد.
روابط اقتصادی ایران و چین، مرخصی رابرت مالی، ارتباط با کشورهای مصر و مراکش
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه براساس گفته برخی از اعضای اتاق بازرگانی ایران و چین، موضوع تحریمها باعث ایجاد مشکلاتی در روابط تجاری و بانکی بین تهران و پکن شده است، گفت: «تحریمها در روند همکاریهای عادی و تجاری ایران با کشورها ایجاد مشکل کرده است اما حجم مبادلات ایران با چین و دیگر کشورها نشان میدهد که ایران توانسته همکاریهای تجاری و اقتصادی با کشورهای مختلف دنیا انجام دهد.»
کنعانی با اشاره به تبادلات تجاری و مالی ایران با کشورهای مختلف علیرغم وجود این تحریمها تاکید کرد: «بسیاری از تبادلات تجاری ما با کشورهای مختلف با ارزهای بومی و ملی یا در بستر تهاتر انجام میشود.»
او در مورد آخرین وضعیت روند اجرای سند ۲۵ ساله همکاری ایران و چین نیز گفت که روابط میان دو کشور در سطح عالی برقرار است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سؤال دیگری درباره مرخصی اجباری رابرت مالی، مقام ارشد تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات رفع تحریمها و قطع شدن مجوزهای امنیتی او، گفت: «تغییر افراد نمیتواند تغییر چندانی در تغییر سیاستها ایفا کند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره خبر منتشر شده مبنی بر سفر قریبالوقوع گردشگران ایرانی به مصر نیز گفت: «ایران به هرگونه اقدام مثبتی که از سوی دولت و مقامات مصر در ارتباط با گسترش روابط با تهران صورت بگیرد، پاسخ متقابل و متناسب خواهد داد و از هرگونه تحول مثبت استقبال خواهد کرد اما اخباری که در این زمینه منتشر شده هنوز از سوی مراجع ذیربط راستی آزمایی نشده است.»
کنعانی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد صحبتهای امیرعبداللهیان در عید قربان در جمع سفرای کشورهای اسلامی مبنی بر اینکه ایران از گسترش روابط با مصر و مراکش استقبال میکند و اینکه آیا سیگنال مثبتی از سوی مراکش برای ایران ارسال شده، در جملاتی کلی و بدون جزئيات توضیح داد: «ما محدودیت و مانعی نداریم و به اقدام همراه با حسننیت کشورها برای گسترش روابط با ایران، پاسخ متناسب و متقابل میدهیم.»
ادعای رسیدگی به پرونده هواپیمای اوکراینی
کنعانی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره شکایت کشورهای اوکراین، سوئد، کانادا و انگلیس از ایران درباره شلیک به هواپیمای اوکراینی اظهار کرد که درباره این شکایت خبر قطعی و دقیقی ندارد.
او در عین حال مدعی شد که «ایران رسیدگی کیفری خود را با جدیت و دقت لازم انجام داده و دادگاه صلاحیتدار رأی غیرقطعی خود را در مورد ۱۰ نفر از متهمان صادر کرده است.»
این اظهارات در حالی است که پس از صدور حکم دادگاه نظامی تهران در پرونده رسیدگی به شلیک پدافند موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به هواپیمای اوکراینی، «گروه هماهنگی و واکنش بینالمللی برای قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲» با صدور یک بیانیه مشترک، ضمن بیاعتبار خواندن این حکم قضایی، جلسات رسیدگی دادگاه در ایران را «ساختگی» توصیف کرد و خواهان توجه بینالمللی، مسئولیتپذیری حکومت ایران و رسیدگی شفاف و بیطرفانه به این پرونده کیفری شد.
همچنین روز پنجشنبه هشتم تیرماه، یک روز پس از پایان مهلت ششماهه جمهوری اسلامی ایران برای پاسخگویی و مسئولیتپذیری در قبال شلیک موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به هواپیمای اوکراینی، خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که چهار کشور کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد، در چارچوب قوانین ناظر بر سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری، پرونده حقوقی علیه دولت جمهوری اسلامی ایران را در دیوان دادگستری لاهه مطرح خواهند کرد.