نیروهای اسرائیلی دوشنبه، سوم ژوئیه (۱۲ تیر)، در یکی از بزرگترین حملههای خود به کرانه باختری در ۲۰ سال گذشته، با حمله پهپادی شهر جنین را بمباران کردند و در جریان این عملیات، دستکم هشت نفر کشته شدند.
وزارت بهداشت فلسطین نیز تایید کرد که دستکم هشت نفر کشته و بیش از ۵۰ نفر زخمی شدهاند. شب گذشته یک مرد فلسطینی دیگر نیز با شلیک گلولهای که به سرش اصابت کرد، در یک ایست بازرسی در رامالله کشته شد.
در این حملهها که تا بعدازظهر دوشنبه به وقت محلی ادامه داشت، صدها سرباز اسرائیلی مشارکت داشتند. به گزارش رویترز، ارتش اسرائیل اعلام کرده است که عملیات خود را در جنین ۲۴ ساعت ادامه خواهد داد.
در همین حال محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی از قطع ارتباط و هماهنگی امنیتی با اسرائیل خبر داد.
از سوی دیگر آنتونی گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد روز دوشنبه با اظهار نگرانی عمیق از حملات اسرائیل به شهر جنین در کرانه باختری گفت: «تمامی عملیات نظامی باید با رعایت کامل قوانین بشردوستانه بینالمللی انجام شود.»
به گزارش رویترز، «بریگاد جنین»، واحدی متشکل از گروههای شبهنظامی فلسطینی مستقر در اردوگاه شلوغ پناهجویان در جنین، اعلام کرد که در حال درگیری با نیروهای اسرائیلی است و یکی از پهپادهای اسرائیلی را سرنگون کرده است.
در جریان حملههای صبح دوشنبه، دستکم شش پهپاد اسرائیلی بر فراز شهر و اردوگاه جنین مشاهده میشدند. اردوگاه جنین منطقهای بهشدت متراکم است که حدود ۱۴ هزار پناهجو را در کمتر از نیم کیلومتر مربع جا داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این اردوگاه در مرکز تشدید خشونتها در سراسر کرانه باختری است و از واشنگتن تا جهان عرب، زنگ خطر را درباره این موضوع به صدا درآوردهاند، اما هنوز راهی برای ازسرگیری مذاکرات سیاسی، که تقریبا از یک دهه پیش متوقف شده، باز نشده است.
بیش از یک سال است که حملههای ارتش اسرائیل به شهرهایی مانند جنین، به امری عادی تبدیل شده است و در این میان شاهد حملههای مرگبار برخی فلسطینیها علیه اسرائیلیها، و نیز تجاوز شهرکنشینهای افراطگرای اسرائیلی علیه روستاهای فلسطینی بودهایم.
خالد الاحمد، راننده آمبولانس، از مشاهدات خود به رویترز گفت: «با حملههای هوایی اردوگاه را هدف میگیرند. هر بار که با حدود پنج تا هفت آمبولانس وارد اردوگاه میشویم، پر از مجروح خارج میشویم.»
ارتش اسرائیل گفت که نیروهایش به ساختمانی حمله کردند که در حکم مرکز فرماندهی جنگجویان تیپهای جنین از آن استفاده میشد، و حملههای خود را «تلاش گسترده ضدتروریسم» توصیف کرد که هدفش تخریب زیرساختها و جلوگیری از استفاده شبهنظامیان از اردوگاه پناهجویان به مثابه پایگاه است.
شهرداری جنین اعلام کرد که همزمان با ادامه عملیات ارتش اسرائیل، بولدوزرهای زرهی اسرائیل نیز جادههای اردوگاه را تخریب، و جریان آب لولهکشی آن را قطع کردند.
رویترز به نقل از یک سخنگوی ارتش اسرائیل نوشت که «عملیات تا زمانی که لازم باشد، ادامه خواهد داشت». اسرائیل کاتز، عضو کابینه امنیتی و وزیر انرژی، به رادیو اسرائیل گفت: «چنین عملیاتی در یک روز به پایان نمیرسد.»
تا ۲۱ ژوئن که ارتش اسرائیل حملهای را در نزدیکی جنین صورت داد، میتوان گفت که از ۲۰۰۶ تاکنون اسرائیل به حملههای پهپادی در کرانه باختری دست نزده بود. سخنگوی ارتش اسرائیل گفته است که گسترش خشونتها و فشار بر نیروهای زمینی باعث شد که استفاده از چنین راهکارهایی ضرورت یابد.
سخنگوی ارتش گفته است که در این عملیات حدود هزار تا دو هزار سرباز شرکت داشتند و هدفش «نابود کردن پناهگاه امن این اردوگاه است که به لانه زنبور تبدیل شده است.»
سخنگوی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، این عملیات را «جنایت جنگی جدید علیه مردم بیدفاع ما» خواند. تور ونسلند، نماینده سازمان ملل در خاورمیانه، نیز گفت که برای کاهش تنش و تضمین دسترسی بشردوستانه، با همه طرفها گفتوگو خواهد کرد.
شورای همکاری خلیج فارس نیز روز دوشنبه تجاوزهای مستمر اسرائیل علیه مردم فلسطین را محکوم و حملات به جنین را نقض آشکار قوانین بینالمللی توصیف کرد.
به گزارش الشرق الاوسط، جاسم محمد البودایوی، دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس با محکوم کردن این حملات گفت که آخرین تجاوزهای اسرائیل حمله به اردوگاه جنین بود. او همچنین گفت که حملات اسرائیل به اردوگاه جنین نقض آشکار کنوانسیونها و قوانین بینالمللی است و تلاشها برای آغاز روند صلح برای حل مناقشه فلسطین و اسرائیل را مختل میکند. البودایوی بر لزوم مداخله فوری بینالمللی برای پایان دادن به حملات و سرکوب وحشیانه اسرائیل، تاکید کرد.
به گزارش العربیه، کاخ سفید با اعلام اینکه از نزدیک وضعیت کرانه باختری را زیر نظر دارد، گفت که از حق اسرائیل برای دفاع از خود حمایت میکند.
به نوشته رویترز، صدها جنگجو از گروههای شبهنظامی، از جمله حماس، جهاد اسلامی و فتح، در این اردوگاه مستقرند که حدود ۷۰ سال پیش برای اسکان آوارگان فلسطینی پس از جنگ ۱۹۴۸ ایجاد شد.
نیروهای اسرائیلی همچنین اعلام کردند که یک موشکانداز دستساز را توقیف، و به یک مرکز تولید سلاح و انبار مواد منفجره حمله کردهاند.
اسرائیل کرانه باختری را که فلسطینیان آن را هسته اصلی کشوری مستقل برای خود آینده میدانند، در جنگ ۱۹۶۷ تصرف کرد. پس از چند دهه درگیری، مذاکرات صلح که با میانجیگری ایالات متحده انجام شده بود، از ۲۰۱۴ متوقف شده است.