پاسخ طالبان به قطعنامه سازمان شانگهای: باید در نشست بعدی حضور داشته باشیم

دولت‌های عضو سازمان شانگهای خواهان شکل‌گیری دولت فراگیر در افغانستان شدند

سران دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای-president_uz/Twitter@

وزارت خارجه طالبان در پاسخ به قطعنامه نشست سران دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای، که روز سه‌شنبه  ۱۳ تیر منتشر شد، در اطلاعیه‌ای گفت که نماینده این گروه باید در نشست حضور می‌داشت تا در مورد مسائل مربوط به افغانستان صحبت می‌کرد. در اطلاعیه وزارت خارجه طالبان آمده است: «امارت اسلامی [طالبان] تاکید می‌کند که زمینه برای شرکت حکومت افغانستان در نشست آینده سران سازمان همکاری شانگهای، که قرار است در قزاقستان برگزار شود، مساعد گردد.»

شماری از سران دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای روز سه‌شنبه در نشست این سازمان در مورد موضوع‌های گوناگونی مانند همکاری‌های اقتصادی، مبارزه با تروریسم، مواد مخدر، و مقابله با تهدیدها صحبت کردند. در این نشست از طالبان دعوت نشد و در قطعنامه پایانی نشست نیز نامی از طالبان برده نشده است. تا پیش از سلطه طالبان بر افغانستان، نماینده دولت افغانستان مرتب در نشست‌های این سازمان شرکت می‌کرد.

وزارت خارجه طالبان افزود که افغانستان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای است و این گروه حضور خود را در نشست‌های این سازمان «حق مسلم» خود می‌داند.

در قطعنامه سران دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای که روز سه‌شنبه منتشر شد آمده است که بحران افغانستان باید هرچه سریع‌تر حل شود و مبارزه مشترک با تهدید تروریسم و مواد مخدر در آن کشور در اولویت قرار گیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در بخشی از قطعنامه، با اشاره به ساختار دولت در افغانستان، آمده است: «کشورهای عضو ایجاد حکومتی فراگیر در افغانستان را با مشارکت نمایندگان همه گروه‌های قومی و مذهبی و سیاسی جامعه افغانستان ضروری می‌دانند.»

در قطعنامه همچنین آمده است که کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از  افغانستان بی‌طرف، متحد، دموکراتیک، صلح‌آمیز، و عاری از تروریسم و جنگ و مواد مخدر دفاع می‌کنند.

وزارت خارجه طالبان در مورد محتوای قطعنامه این سازمان گفت که «از بخشی از قطعنامه» استقبال می‌کند.

وزارت خارجه طالبان در پاسخ به درخواست دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای درباره شکل‌گیری دولت فراگیر در افغانستان گفت: «در امارت اسلامی، نماینده هر زبان و نسل و سمت وجود دارد. نگرانی کشورهای عضو در این مورد را می‌توان با درک واقعی حقایق حل کرد.»

انتقاد از انحصاری بودن ساختار دولت طالبان و برجسته بودن حضور قوم پشتون در رژیم طالبان از انتقادهایی است که بارها سران دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی بیان کرده‌اند. طالبان در پاسخ به این انتقادها می‌گویند افرادی از همه اقوام در ساختار رژیم این گروه حضور دارند. برخلاف ادعای طالبان، در مسندهای کلیدی رژیم امارت هیچ فردی از قوم هزاره و پیروان مذهب تشیع در افغانستان حضور ندارد. همچنین، همه اعضای هیئت دولت طالبان اعضای این گروه‌اند و فردی از بیرون از ساختار نظامی طالبان جذب نشده است.

در همین حال، دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای در قطعنامه پایانی نشست این سازمان گفتند که با توجه به وضعیت در حال تحول بشردوستانه در افغانستان، از ادامه تلاش‌ها‌ برای کمک به مردم افغانستان حمایت می‌کنند. در این قطعنامه مشخص نشده است که دولت‌های عضو این سازمان اقدامی برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به افغانستان می‌کنند یا خیر. کشورهای عضو این سازمان در دو سال گذشته و در پی تشدید بحران بشردوستانه در افغانستان کمترین مقدار کمک‌های بشردوستانه را به افغانستان فرستاده‌اند. در این مدت، دولت آمریکا در صدر کمک‌کننده‌ها به افغانستان قرار داشته است. پس از آن، اتحادیه اروپا و بریتانیا به‌ترتیب بیشترین کمک‌های نقدی را به افغانستان کرده‌اند.

بیشتر از جهان