ایجاد یک مسیر زمینی جدید بین چین و افغانستان

«این مسیر بیشتر ارزش نمادین دارد و در راستای تلاش چین برای تحکیم روابط با طالبان است»

اولین محموله عازم افغانستان در بندر لانژوی چین - Xinhua

چین به‌تازگی اعلام کرد که یک مسیر زمینی جدید بین این کشور و افغانستان برای انتقال کالاهای تجاری ایجاد کرده است. نخستین محموله تجاری‌، روز چهارشنبه ۱۴ تیر، از بندر لانژوی چین به سمت افغانستان حرکت کرد.

 دولت چین این اقدام را تلاشی برای تقویت اقتصاد افغانستان نامید، اما کارشناسان بر این باورند که این مسیر ظرفیت چندانی ندارد و فقط برای تحکیم روابط چین با طالبان از آن استفاده می‌شود.

 این مسیر جدید به طول سه هزار و ۱۲۵ کیلومتر، شامل راه‌آهن و جاده است و محموله‌های تجاری را از لانژو به مرز کاشغر با قرقیزستان می‌رساند. سپس محموله‌ها از طریق جاده از قرقیزستان به ازبکستان می‌رسند و با استفاده از راه‌آهن به بندر حیرتان در شمال افغانستان فرستاده می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری دولتی چین، شینهوا، اولین قطاری که لانژو را ترک کرد حامل ۱.۵ میلیون دلار محموله تجاری شامل قطعات خودرو، مبلمان، ماشین‌آلات و تجهیزات از استان گانسوی چین و سایر نقاط بود.

لی وی، مدیر بازاریابی شرکت عملیات کریدور جدید زمین-دریایی (یکی از شرکت‌های اصلی درگیر در انتقال این محموله جدید)، به شینهوا گفت: «ما امیدواریم که مسیر خدمات سریع چین-افغانستان را هموار کنیم و این انتقال‌ها چهار بار در ماه صورت گیرد.»

اما یک ناظر روابط بین‌المللی به شینهوا گفت که اهمیت اصلی این مسیر نمادین است، «زیرا چین به دنبال افزایش ارتباطات با رژیم طالبان در افغانستان است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در حال حاضر ارزش اقتصادی این مسیر زمینی از چین به افغانستان بالا نیست. ژو یونگبیائو، استاد دانشکده سیاست و روابط بین‌الملل دانشگاه لانژو، به خبرگزاری چاینا مورنینگ گفت: «اگرچه این نوع حمل‌ونقل اهمیت راهبردی دارد، اما این تبادلات هنوز در مقیاس [کلان] نیست.»

به گفته او، تسلط طالبان بر افغانستان به قطع تعدادی از مسیرهای ورودی به این کشور منجر شده است و بیشتر تبادلات از‌طریق پاکستان انجام می‌شود.

پیش‌ازاین، چین یک مسیر هوایی نیز برای تجارت با افغانستان ایجاد کرده بود که چلغوزه افغانستان را به چین می‌رساند، اما ژو یونگبیائو می‌گوید که مسیر هوایی و مسیر زمینی تازه‌تاسیس، هیچ‌کدام ظرفیت بالایی ندارند و بیشتر نمادین و به‌منظور تحکیم روابط با طالبان ایجاد شده‌‌اند.

ژو یونگبیائو تاکید کرد که تاکنون تنها مسیری که بیشترین حجم تبادل کالای تجاری بین دو کشور را داشته، همان مسیر دریایی به پاکستان است.

پس از سلطه طالبان بر افغانستان، چین به‌عنوان یکی از رقیبان آمریکا، تلاش کرد برای استفاده از زمینه‌های ایجادشده پس از خروج آمریکا از افغانستان، با طالبان روابط عمیقی داشته باشد. هرچند چین نیز تا‌کنون دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما برقراری روابط تجاری و تلاش برای سرمایه‌گذاری در معادن و منابع طبیعی افغانستان، ازجمله اقدامات چین برای تحکیم روابط با طالبان است.

چین در دو سال گذشته بر ورود افغانستان در طرح کمربند و جاده که یک طرح اقتصادی بزرگ و بین قاره‌‌ای چین است، تاکید دارد.

بیشتر از اقتصاد