رئیس گردشگری سلامت ایران: محدودیت‌های صدور روادید برای شهروندان افغان به اقتصاد ایران ضربه زده است

گردشگری پزشکی ایران در ۱۰ ماه گذشته نزدیک به یک میلیارد دلار زیان دیده است

افغانستان به‌دلیل کمبود امکانات بهداشتی، سالانه بیش از ۲۰۰ هزار گردشگر پزشکی دارد- Mohammad Javadzadeh / AFP

حسین نیکونام، رئیس جامعه گردشگری سلامت ایران، می‌گوید که به‌دلیل محدودیت‌های صدور روادید برای شهروندان افغانستان، گردشگری پزشکی ایران در ۱۰ ماه گذشته نزدیک به یک میلیارد دلار زیان دیده است. 

رئیس جامعه گردشگری سلامت ایران روز شنبه، ۱۷ تیر (هشتم ژوئیه) در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت که بخش بزرگی از گردشگری پزشکی ایران به گردشگران سلامت افغانستان مربوط می‌شود و اکنون با محدودیت‌های صدور روادید برای شهروندان افغانستان، بازار یک میلیارد دلاری گردشگری پزشکی این کشور به جیب پاکستان می‌رود.

نیکونام تصریح کرد: «تقریبا ۱۰ ماه است که گردشگری سلامت در حوزه افغانستان تعطیل شده و وزارت امورخارجه اجازه صدور هیچ روادیدی به بخش خصوصی را نمی‌دهد و عمدتا خود وزارتخانه از طریق کارگزارانش در افغانستان روادید صادر می‌کنند که این موضوع لطمه زیادی به صنعت گردشگری سلامت ایران وارد کرده است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رئیس جامعه گردشگری سلامت ایران که حدود ۱۰ سال در بازار افغانستان فعالیت داشته است، می‌گوید این «سیکل» (چرخه) همه ساله تکرار می‌شود و سبب ورشکستگی آژانس‌های مسافرتی می‌شود که در این بخش سرمایه‌گذاری می‌کنند. به گفته او، اگر محدودیت‌ها در بخش صدور روادید گردشگری پزشکی برداشته شود، میزان گردشگران پزشکی در ایران با ۴۰ سال قبل قابل مقایسه نخواهد بود.

او چنین محدودیت‌هایی را در بخش صدور روادید «خودتحریمی» عنوان کرد و از وزارت خارجه ایران تقاضا کرد که در کشورهایی که از آن‌ها گردشگران به ایران می‌آیند و تعداد آن‌ها به ۲۰ کشور هم نمی‌رسد، یک فضای اداری یا مسکونی را به رایزن گردشگری ایران اختصاص دهند.

افغانستان درصد بزرگی گردشگری پزشکی دارد که به‌دلیل کمبود امکانات در بخش درمان، این بازار بیشتر در خدمت کشورهای همسایه افغانستان از جمله پاکستان و هند بوده است. 

پیش از سقوط افغانستان به دست طالبان، هند مقصد اصلی گردشگران پزشکی افغان بود، اما پس از تسلط طالبان بر افغانستان، هند نیز در بخش صدور روادید برای شهروندان این کشور، محدودیت وضع کرد. دولت هند در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که این کشور سالانه میزبان بیشتر از ۲۰۰ هزار گردشگر پزشکی از افغانستان است.

اتاق تجارت و صنایع هند اعلام کرد که تنها در سال ۲۰۱۴ از گردشگران پزشکی افغان که همراه با خانواده یا دوستانشان سفر می‌کردند، حدود ۳ میلیارد دلار وارد اقتصاد هند شده است. دکترهای هندی گفتند که کمترین هزینه‌ برای درمان بیماران افغان حدود ۲۵۰۰ دلار است. 

اکنون با حاکمیت طالبان در افغانستان و وضع محدودیت‌ها برای صدور روادید از طرف برخی از کشورها از جمله هند و ایران برای شهروندان افغانستان، پاکستان این بازار گردشگری پزشکی افغانستان را در اختیار گرفته است. آمارهای سال ۲۰۲۱ وزارت بهداشت افغانستان نشان می‌دهد که به‌دلیل سفر بیماران افغان به کشورهای خارجی، سالانه حدود ۲۴۰ میلیون دلار آمریکایی از افغانستان خارج می‌شود.