بر اساس گزارشهای مردمی در رسانههای اجتماعی، ماموران وزارت اطلاعات شامگاه دوشنبه وسط برگزاری کنسرت «اتاق بند»، اجرا را متوقف و نیوشا قربانی، خواننده این گروه را، بازداشت کردند. بنا بر گزارشها، سانس اول این کنسرت نیمهکاره ماند و سانس دوم آن لغو شد.
به گزارش بیبیسی فارسی به نقل از شاهدان عینی، در این اجرا همه اعضای گروه صحنه را ترک کردند و بعد از ۲۰ دقیقه تنش و اضطراب، بدون خواننده گروه روی سن بازگشتند و یکی از اعضای گروه به حضار اعلام کرد که ماموران وزارت اطلاعات خواننده را دستگیر کردهاند. آنها سپس از حضار خواستند سالن را ترک کنند.
جمهوری اسلامی سالها است که خوانندگی زنان را ممنوع کرده است و تنها در مواردی به اجرا برای مخاطبان زن مجوز میدهد. این اتفاق باعث شده است کنسرتها و انتشار آهنگها زیرزمینی شوند. اما این ممنوعیت تنها به صدای زنان محدود نشده است و مردانی که تن صدایشان کمی زنانه باشد هم گاه با ممنوعیتهای عجیب روبرو میشوند.
روز دوشنبه اعلام شد کنسرت مجید سالاری، خواننده اهل بندرعباس که پس از استقبال مخاطبان در ۲۴ تیرماه، قرار بود ۲۵ تیر هم روی صحنه برود، لغو شده است. گزارشها حاکی از آن است که «زنانه بودن صدای خواننده» باعث لغو این کنسرت شده است. این در حالی است که کنسرتهای این خواننده از ابتدای هفته جاری، دو سانس در فرهنگسرای نیاوران روی صحنه رفته بود. این کنسرت در حالی لغو شد که این خواننده برای اجرای خود مجوزهای لازم را گرفته بود، اما مدیر سالن از تکرار برنامه او جلوگیری کرد.
حمید خسرو، تهیهکننده این کنسرت، در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا در مورد تاثیر «زنانه بودن» صدای مجید سالاری در لغو کنسرتهای او گفت: «سالن دلایل خود را داشت و توضیح دقیقی هم ارائه نمیداد؛ اما زنانه بودن صدای خواننده پیش از این هم برای مجید سالاری مشکل ایجاد کرده بود و حتی چند سال هم برای گرفتن مجوز تلاش کرد. البته از دیگر دلایل، مشکل پوشش برخی مخاطبان بود. همچنین، یکی دیگر از دلایل لغو کنسرت را تاخیر یک ساعته اجرای اول ذکر کردند ولی من هنوز دلیل اصلی را نمیدانم؛ به دلیل اینکه کنسرت حتی فضای شاد و پرهیجانی هم نداشت که بگوییم علت لغو آن هیاهوی سالن بود.»
با شروع به کار دولت ابراهیم رئیسی، بازار برگزاری کنسرت نیز بهمرور از رونق افتاد؛ چه با صادر نشدن مجوز برای بسیاری از خوانندهها و چه بهدلیل لغو کنسرتها پس از صدور مجوز و در آستانه برگزاری با دخالت نیروهای «آتش به اختیار» یا مقامهای محلی.
با آغاز خیزش سراسری، بسیاری از هنرمندان در حمایت از اعتراضهای مردمی دست از کار کشیدند. این اتفاق باعث شد مسئولان جمهوری اسلامی تلاش کنند خوانندهها را دوباره روی صحنه بفرستند و کنسرتها از سر گرفته شوند. در این راه، خوانندگانی که مقامهای امنیتی نفوذ بیشتری روی آنها داشتند پیشقدم شدند و در نهایت، برگزاری کنسرت دیگر خوانندگان هم به شرایط نیمهعادی برگشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حال با گذشت مدت زمانی کوتاه از آغاز به کار دوباره کنسرتها، باز هم فشار بر خوانندگان شروع شده است؛ بهخصوص اینکه در بسیاری کنسرتها، تماشاچیان با از سر برداشتن حجاب اجباری، رقصیدن، سر دادن شعار و خواندن سرودهای ملی باعث شدند حساسیتها بیش از پیش افزایش یابد.
با این حال محدودیتها به حجاب و رقص خلاصه نشد و مسئولان وزارت ارشاد و سالنها با ممیزی اعضای گروههای موسیقی و جلوگیری از حضور زنان، به نوع دیگر هم مقابل پای خوانندگان سنگ انداختند. پیش از این قرار بود ۱۱ تیر در کاخ سعدآباد کنسرت «باز آمدم» تهمورس پورناظری در یک سانس و ۱۲ تیر در دو سانس روی صحنه برود اما ناگهان کنسرت پورناظری لغو شد. این خواننده در مورد علت لغو کنسرتهایش نوشت: «زمانی به صحنه باز میگردم که همه گروه روی صحنه باشند.»
به گزارش عصر ایران، قرار بود او همراه سحر محمدی روی صحنه برود که خود پورناظری از آن بهعنوان اتفاقی نادر در موسیقی آوازی ایران یاد کرده بود. سحر محمدی پس از لغو کنسرت، زیر همین پست نوشت: «در ستایش بزرگمردی شما زبان قاصره.»
این هنرمند در حساب شخصی خود هم به این موضوع چنین پرداخت: «کنسرت باز آمدم کنسل و مبالغ شما به حساب برگردانده شد. از حمایتهای بیدریغ تهمورس پورناظری و تیم محترم ممنونم که صبورانه پای اعتقاد خود ایستادند و مونس و همراه لحظات تلخ بودند.»
در پی لغو پیدرپی کنسرتهای موسیقی و برخوردهای امنیتی با هنرمندان، مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری در ایران در بیانیهای به لغو کنسرتها در ایران واکنش نشان داد. این مجمع ماه گذشته با صدور بیانیهای، به بیپشتوانه بودن مجوزهای ارشاد اعتراض کرد و نوشت: «در دولت سیزدهم، در کمال ناباوری، گاه دیده شده است که مجوزهای صادره از وزارت ارشاد نه تنها از هیچ پشتوانهای برخوردار نیستند بلکه در برخی شهرها، ادارات کل ارشاد نیز با بیتدبیری و فقدان صلابت در مدیریت فرهنگی، موجبات ورود و دخالت دیگر نهادها و اعمال نظر افراد فاقد صلاحیت را پدید آورده و جایگاه واقعی اداره فرهنگ و ارشاد را به سطحی نازل فروکاستهاند.»
این بیانیه در حالی صادر شد که کنسرت رضا بهرام در سالن وزارت کشور بعد از توزیع بیش از شش هزار بلیت، تنها چند ساعت قبل از آغاز لغو شد.
عصر ایران در مورد این لغو کنسرتها نوشته بود که به نظر میرسد حواشی مربوط به سالنهای کنسرت، موضوع حجاب و برخی رفتارهای دیگر باعث لغو سریالی کنسرتها شده است.