تداوم فشارها بر شهروندان کرد و بلوچ

سلیمان عبدی، معلم اهل سقز، به حبس و شلاق محکوم شد

هفت ماه نخست سال ۲۰۲۳، دست‌کم ۴۰ فعال سیاسی  در کل ایران به شلاق محکوم شده‌اند که ۳۱ نفر از آن‌ها فعالان کرد بوده‌اند - UGC/AFP

سلیمان عبدی، معلم و عضو انجمن صنفی معلمان کردستان شاخه سقز، در دادگاه کیفری این شهرستان به هشت ماه حبس و ٧٠ ضربه شلاق محکوم شد. به گزارش سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، سلیمان عبدی، معلم اهل سقز، در شعبه ١٠۵ دادگاه کیفری دو این شهرستان به اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی از طریق شرکت در تجمع غیرقانونی در آرامستان آیچی»، به هشت ماه حبس تعزیری و ٧٠ ضربه شلاق تعزیری محکوم شد.

بر اساس این گزارش، حکم هشت ماه حبس تعزیری این معلم به ٧٢٠ ساعت تدریس به افراد تحت پوشش کمیته امداد تبدیل شده و حکم ٧٠ ضربه شلاق نیز به مدت دو سال و شش ماه به حالت تعلیق درآمده است.

پیش‌ازاین، معلمان دیگری نیز با احکام طولانی‌مدت و شلاق روبرو شده بودند. نیروهای اداره اطلاعات سقز، روز یکشنبه ٢٨ اسفندماه ۱۴۰۱، سلیمان عبدی را در محل کارش بدون ارائه هرگونه برگه قضایی، بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل کرده بودند. سلیمان عبدی، ١۶ فروردین سال جاری، از بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج به زندان مرکزی سقز انتقال یافت و درنهایت، پس از ٢٣ روز بازداشت، روز دوشنبه ٢١ فروردین ۱۴۰۲، با قید وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی به‌صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی، از زندان مرکزی سقز آزاد شد.

هه‌نگاو همچنین از بازداشت یک شهروند اهل سقز به نام خالد عبدالله‌زاده، خبر داد. این شهروند ساعت ١٢ ظهر روز دوشنبه ٢۶ تیرماه ۱۴۰۲، ربوده و به مکان نامعلومی منتقل شد. بازداشت خالد عبدالله‌زاده بدون ارائه هرگونه مجوز قضایی  و به دست نیروهای حکومتی انجام گرفته است.

این در حالی است که فشارها بر روی شهروندان کرد همچنان ادامه دارد. اداره اطلاعات بانه طی هفته جاری دست‌کم شش شهروند این شهرستان را احضار و بازجویی کرده است. هه‌نگاو هویت فاروق حسین‌پناه، لقمان خادمی، سعدون عبداللهی، مصطفی اسماعیلی، حسن خدریپور و علی کریمی را تایید کرده است.

حسن خدریپور و علی کریمی، روز یکشنبه ٢۵ تیرماه ۱۴۰۲، پس از احضار به اداره اطلاعات بانه بازداشت شدند. براساس جزئیات این خبر دریافتی، علی کریمی پس از بازجویی، آزاد شده و بار دیگر در میدان هنر شهر بانه بازداشت و به اداره اطلاعات بازگردانده شده است.

تاکنون دلایل احضار و بازجویی این شهروندان نامعلوم است و کماکان از سرنوشت حسن خدیریپور و علی کریمی اطلاعی در دست نیست. لازم به ذکر است که طی هفت ماه نخست سال ۲۰۲۳، دست‌کم ۴۰ فعال سیاسی، مدنی و مذهبی در کل ایران در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به شلاق محکوم شده‌اند که ۳۱ نفر از آن‌ها فعالان کرد بوده‌اند.

علاوه بر این افراد، حبیب‌الله کریمی، فعال کارگری اهل سنندج، نیز در دادگاه انقلاب این شهرستان به تحمل سه ماه حبس تعزیری محکوم شد که این حکم به جزای نقدی تبدیل شده است.

کولبرنیوز با اعلام این خبر نوشت که حکم جزای نقدی صادره علیه این فعال کارگری، معادل ۱۲ میلیون تومان است، اما از اتهام‌های مطرح شده علیه او اطلاعی در دست نیست.

این فعال کارگری، ۲۷ اردیبهشت‌ماه، به همراه پنج تن دیگر از فعالان کارگری سنندج، بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات منتقل شدند. کریمی درنهایت در تاریخ شانزدهم خردادماه، با تودیع وثیقه از زندان سنندج آزاد شد. حبیب‌الله کریمی پیش‌ازاین نیز به‌دلیل فعالیت‌هایش، بازداشت و احضار شده بود.

خبرگزاری هرانا اعلام کرد که نیروهای امنیتی یک زن مخالف حجاب اجباری را در یکی از میدان‌های گنبدکاووس، با ضرب و شتم بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.

هرانا به نقل از یک شاهد عینی در لحظه بازداشت این شهروند نوشته است: «بعدازظهر سه‌شنبه بیست‌و‌‌هفتم تیرماه، یک زن مخالف حجاب اجباری که در یکی از میدان‌های شهر گنبدکاووس به سر دادن شعارهایی اعتراضی علیه رهبری جمهوری اسلامی اقدام کرده بود، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.»

این شاهد عینی بدون اشاره به هویت این شهروند، اعلام کرد که بازداشت این زن معترض همراه با ضرب و شتم صورت گرفته است.

فشارها بر شهروندان اهل سیستان و بلوچستان و اهل سنت نیز کماکان ادامه دارد. کمپین فعالین بلوچ در گزارشی اعلام کرد که با وجود گذشت ۱۷۰ روز از بازداشت مولوی عبدالمجید مرادزهی در مشهد، او کماکان حق تماس تلفنی و ملاقات ندارد. عبدالمجید مرادزهی یکی از روحانیون بلوچ است که در زاهدان بازداشت شده و همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برد.

نیروهای اداره اطلاعات زاهدان ، دهم بهمن‌ماه ۱۴۰۱، این روحانی اهل سنت را بازداشت و پس از یک روز به مشهد منتقل کردند. مرادزهی از ملاقات و تماس تلفنی محروم است.