رسانههای داخلی ایران روز جمعه، ۶ مرداد خبر دادند که پلیس در شهرستان حاجیآباد استان هرمزگان یک محموله بزرگ مواد مخدر از نوع شیشه را که از افغانستان بارگیری شده است، کشف و ضبط کرد.
خبرگزاری فارس، رسانه نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به نقل از سردار علی اکبر جاویدان، فرمانده انتظامی هرمزگان نوشت: «ماموران پلیس مبارزه با مواد مخدر استان هرزگان، یک محموله سنگین مواد مخدر که از افغانستان بارگیری شده بود را شناسایی و پیگیری موضوع را به صورت ویژه در دستور کار قرار دادند.»
فرمانده پلیس انتظامی هرمزگان در مورد چگونگی کشف و ضبط این محموله بزرگ مواد مخدر، گفت: «پس از تعقیب و مراقبتهای لازم روز گذشته، ماموران پلیس مبارزه با مواد مخدر شهرستان حاجی آباد، کامیون تریکی حامل مواد مخدر را شناسایی و در یک عملیات پلیسی، خودرو را متوقف و در بازرسی فنی و دقیق، از آن مقدار ۵۰۰ کیلو مواد مخدر از نوع شیشه مایع که به طرز ماهرانه در بدنه خودرو جاسازی شده بود کشف و ضبط کردند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نقل از علیاکبر جاویدان، دو نفر که هویت آنان هنوز فاش نشده است در ارتباط به انتقال این محموله مواد مخدر بازداشت شدهاند.
ایران یکی از مسیرهای اصلی صدور مواد مخدر افغانستان به دیگر کشورهای جهان از جمله اروپا و آمریکا است. قاچاقچیان بینالمللی فعال در افغانستان، با جمعآوری محصول از کشاورزان و قاچاقبران محلی، مواد مخدر را پس از تهیه و بستهبندی به کشورهای منطقه از جمله ایران، پاکستان، ازبکستان، تاجیکستان و هند میفرستند و سپس با استفاده از مسیرهای دریایی، به دیگر کشورها صادر میکنند.
هرچند طالبان مدعیاند که جلو تولید و قاچاق مواد مخدر را در افغانستان گرفتهاند، اما گزارشها نشان میدهند که با تسلط این گروه بر افغانستان، صدور مواد مخدر از افغانستان به دیگر کشورهای جهان ادامه دارد. در ماههای اخیر، چندین محموله بزرگ مواد مخدر از جمله متآمفتامین، شیشه و هروئین که از افغانستان بارگیری شده بود در ازبکستان، تاجیکستان، هند و پاکستان کشف و ضبط شده است.
در اوایل اردیبهشت، یک محموله بزرگ متآمفتامین که ارزش آن حدود ۷۰ میلیون دلار برآورد شد، در مرز افغانستان و ازبکستان در استان سرخان دریای ازبکستان کشف شد. این محموله از افغانستان بارگیری شده بود و قرار بود با ورود به ازبکستان، به دیگر کشورهای جهان از جمله اروپا صادر شود.
طالبان که در جریان ۲۰ سال جنگ با دولتهای پیشین افغانستان، از تولید و قاچاق مواد مخدر به عنوان منبع تامین نیازهای خود در میدان جنگ استفاده میکردند، در آوریل ۲۰۲۲، کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر را منع کردند. براساس فرمان صادر شده از سوی رهبر طالبان، تولید، کشت و قاچاق مواد مخدر جرم است و نهادها و محاکم این گروه افرادی که تخطی کنند، مجازات خواهند کرد.
با این حال، پس از صدور فرمان رهبر طالبان، بهای مواد مخدر در افغانستان و کشورهای منطقه افزایش یافت و کشت خشخاش نیز در بسیاری از شهرها همچنان ادامه یافت. صدها تن از قاچاقبران بینالمللی که در زندانهای دولت پیشین افغانستان در حبس بودند، با فروپاشی دولت جمهوری آزاد شدند و اکنون آزادانه فعالیت میکنند. حاجی بشیر نورزی، قاچاقچی بینالمللی هم که در سال ۲۰۰۵ در آمریکا بازداشت و به حبس ابد محکوم شد، در شهریور ۱۴۰۱ آزاد و به قندهار بازگشت. از نورزی به عنوان «پابلو اسکوبار خاورمیانه» نامبرده میشود و گفته میشود که او شبکه گسترده قاچاق مواد مخدر را در کشورهای منطقه رهبری میکند. نورزی در یکسال گذشته در قندهار زندگی میکند و روابط نزدیکی با رهبران طالبان دارد.