بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، روز چهارشنبه ۱۸ مرداد (۹ اوت) گفت که بزرگترین مانع بر سر راه بازگشت میلیونها آواره سوری به خانههایشان نبود زیرساختهای لازم است که در اثر بیش از یک دهه جنگ داخلی ویران شده است.
درگیریهای سوریه از سال ۲۰۱۱ با سرکوب تظاهرات مسالمتآمیز ضددولتی آغاز شد. این درگیریهای تا کنون بیش از ۵۰۰ هزار کشته، میلیونها آواره، و ویرانی زیرساختها و صنایع آن کشور را به دنبال داشته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اسد در مصاحبه با تلویزیون اسکاینیوز عربی مستقر در ابوظبی، در مورد بزرگترین چالش برای بازگشت آوارگان سوری گفت: «از لحاظ لجستیکی، زیرساختهایی [است] که تروریستها تخریب کردند.»
جنگ داخلی در سوریه با دخالت قدرتهای خارجی و جهادیها همراه شد. با این حال، در سالهای اخیر، خطوط مقدم جنگ در مجموع آرام است، اما بخشهای بزرگی از شمال کشور خارج از نظارت و اختیار دولت اسد باقی مانده است.
اسد در پاسخ به سوالی درباره بهبود روابط با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه که مدتهاست از گروههای شورشی در شمال سوریه حمایت میکند، گفت: «چرا باید اردوغان را ملاقات کنم؟ برای صرف نوشیدنی؟»
او افزود: «هدف اردوغان حقانیت بخشیدن به اشغالگری ترکیه در سوریه است. به همین دلیل است که ملاقات با شرایطی که اردوغان مطرح میکند ممکن نیست.»
اسد مدتها است که میگوید با اردوغان ملاقات نخواهد کرد، مگر اینکه نیروهای ترکیه بخش شمالی سوریه را ترک کنند.
بشار اسد در این مصاحبه ضمن اشاره به کمبود آب، برق، مدرسه، و امکانات بهداشتی، گفت: «ما گفتوگوهای عمومی با نهادهای بشردوستانه سازمان ملل متحد در مورد برنامههای بازگشت، تامین مالی، و خواستهای سازمان ملل متحد را آغاز کردهایم.»
اسد، که همه مخالفان دولت را «تروریست» میخواند، امسال تعامل با کشورهای خاورمیانه را افزایش داده است. سوریه در ماه مه دوباره به عضویت اتحادیه عرب پذیرفته شد. به این ترتیب، به بیش از یک دهه انزوای منطقهای سوریه پایان داده شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته سازمان ملل متحد، لبنان، اردن، ترکیه، عراق و مصر در مجموع میزبان حداقل ۵.۵ میلیون پناهنده سوریاند و بازگشت پناهجویان سوری یکی از موضوعهای اساسی در بحثهای اخیر منطقهای بوده است.
اما از آنجا که این کشورها بر درخواست بازگشت پناهندگان اصرار دارند، گروههای حقوق بشری در مورد بازگشت اجباری پناهندگان هشدار دادهاند و ابراز نگرانی امنیتی کردهاند. به گفته این گروهها، برخی از آوارگان بازگشته با دستگیری یا آزار و اذیت مواجه شدهاند؛ اتهامی که اسد در این مصاحبه آنها را رد کرد.
کشورهای منطقه همچنین خواهان همکاری دمشق با آنها در مبارزه با تجارت مواد مخدرند. اسد در مصاحبهاش با اسکاینیوز در این باره گفت: «وقتی جنگ است و دولت ضعیف میشود، تجارت مواد مخدر رونق میگیرد و این طبیعی است.» او افزود: «کشورهایی مسئولیت این امر را برعهده دارند که در ایجاد هرجومرج در سوریه نقش داشتهاند، نه دولت سوریه.»
تحلیلگران میگویند اسد امیدوار است که کشورهای ثروتمند خلیج فارس بتوانند برای بازسازی سوریه کمک مالی کنند، اگرچه تحریمهای غرب احتمالا مانع از سرمایهگذاری خارجی در آن کشور خواهد شد.
رئیسجمهوری سوریه در ارتباط با ازسرگیری رابطه با گروه حماس که نوار غزه را در کنترل دارد، گفت که هنوز زود است که از برقراری روابط عادی با این گروه صحبت کنیم. او همچنین افزود: «حماس اکنون دفتری در دمشق ندارد.»
مقر حماس قبل از جنگ سوریه در دمشق بود، اما در سال ۲۰۱۲، حماس پس از محکوم کردن سرکوب وحشیانه اعتراضها به دست دولت اسد سوریه را ترک کرد و روابطش با اسد تیره شد. با این حال، سال گذشته، پس از دیدار هیئتی از حماس با اسد در دمشق، این سازمان روابطش را با سوریه احیا کرد.