طالبان برای ایجاد تسهیلات بانکی، با قزاقستان گفت‌وگو کردند

بانک مرکزی افغانستان را دو عضو طالبان که در فهرست تحریم‌های دولت آمریکا قرار دارند اداره می‌کنند

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان در کنفرانس با مقام‌های قزاقستان-MoICAfghanistan/Twitter@

نورالدین عزیزی، وزیر تجارت و صنعت در رژیم طالبان، می‌گوید با مقام‌های دولت قزاقستان در زمینه خروج افغانستان از انزوای معاملات بانکی صحبت کرده است تا تسهیلاتی برای بخش خصوصی فراهم شود.

رویترز، روز پنجشنبه ۱۹ مرداد، در گزارشی به نقل از نورالدین عزیزی نوشت در جریان سفر اخیر هیئت طالبان به قزاقستان، گفت‌وگوهایی میان طالبان و مقام‌های قزاقستانی برای تسهیل تعاملات بانکی صورت گرفته است.

وزیر تجارت و صنعت طالبان، ۱۰ مرداد، در راس یک هیئت ۲۲۰ نفری که شامل بازرگانان و مالکان شرکت‌های خصوصی نیز بود، به قزاقستان سفر کرد. او مدعی شد که در جریان اقامت در قزاقستان، علاوه بر امور بانکی، درخصوص تعرفه‌های تجارتی ترجیحی، پروژه‌های مخابراتی و مسیرهای ترانزیتی برای انتقال محموله‌های احتمالی نفت روسیه به جنوب آسیا، گفت‌و‌گو کرده است.

در سفر هیئت طالبان به قزاقستان، نمایندگانی از بانک مرکزی افغانستان (تحت کنترل طالبان) و چندین بانک خصوصی نیز حضور داشتند، اما مقام‌های قزاقستانی تاکنون به درخواست‌های هیئت طالبان و بخش خصوصی افغانستان در مورد تسهیلات بانکی، پاسخ مثبت نداده‌اند.

پس از سلطه طالبان، ایالات متحده بانک مرکزی افغانستان را که به دست اعضای طالبان مدیریت می‌شود، تحریم کرد و همچنین معاملات با بانک‌های خصوصی افغانستان متوقف شد. دسترسی طالبان به سیستم بانکی در افغانستان و مدیریت آن به دست افرادی که در فهرست سیاه سازمان ملل و دولت آمریکا قرار دارند باعث شد که وزارت خزانه‌داری آمریکا، معاملات بانکی با افغانستان را ممنوع کند.

شماری از رهبران طالبان نیز در فهرست تحریم‌های دولت آمریکا و سازمان ملل متحد قرار دارند و مسدود شدن حدود ۱۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی بانک مرکزی افغانستان در آمریکا، چالش‌ دسترسی طالبان به تعاملات بانکی با جهان را بیشتر کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هرچند طالبان در دو سال گذشته بارها سعی کردند در مذاکره با دولت آمریکا، ذخایر ارزی بانک مرکزی را آزاد کنند و محدودیت‌های سیستم بانکی را بردارند، اما دولت آمریکا به‌دلیل آنچه عمل نکردن طالبان به محتوای توافقنامه دوحه می‌داند، به این درخواست‌های طالبان پاسخ مثبت نداده است.

با این حال، دولت آمریکا در دو سال گذشته، بزرگ‌ترین کمک‌کننده به افغانستان بوده است و براساس گزارش اداره بازرس ویژه در امور بازسازی افغانستان (سی‌گار)، دولت آمریکا در دوسال گذشته ۲.۳ میلیارد دلار به این کشور کمک کرده است. علی‌رغم دسترسی طالبان به کمک‌های نقدی آمریکا و دیگر دولت‌ها، ارسال این کمک‌ها در بسته‌های ۴۰ میلیون دلاری به کابل همچنان ادامه دارد.

با این حال، وزیر تجارت و صنعت طالبان ادعا می‌کند که هیچ تحریم مستقیمی بر سیستم بانکی افغانستان اعمال نمی‌شود و اینکه بانک‌های جهانی با بانک‌های افغانستان معاملات بانکی انجام نمی‌دهد تصمیم خودشان است و شاید از کم بودن حجم معاملات ناشی می‌شود.

وزارت خزانه‌داری آمریکا، سال ۲۰۲۲، معافیت‌هایی برای سازمان‌ها و دولت‌هایی که می‌خواهند به افغانستان کمک بشردوستانه ارسال کنند صادر کرد، اما آمریکا و بسیاری از کشورها  همچنان کمک‌های نقدی را از طریق سیستم بانکی به افغانستان ارسال نمی‌کنند.

مقام‌های آمریکایی تا‌کنون بارها از رهبران طالبان خواسته‌اند که در سیستم بانکی افغانستان دخالتی نداشته باشند و همچنین مدیریت بانک مرکزی از افرادی که به تروریسم و پول‌شویی متهم‌اند گرفته شود، اما طالبان تا‌کنون اقدامی در‌این‌باره انجام نداده‌اند.

هدایت‌الله بدری و احمدضیاء آغا که در فهرست تحریم‌های ایالات متحده قرار دارند، به‌عنوان رئیس و معاون بانک مرکزی افغانستان فعالیت می‌کنند.

بیشتر از اقتصاد