زندگی مخفیانه رهبر طالبان؛ ترس از حمله‌های پهپادی و داعش

رهبر طالبان از قدرت‌طلبی زیردستانش و حذف احتمالی‌ خود از قدرت نگران است و به همین دلیل، در سایه، حکومت طالبان را رهبری می‌کند 

در حلقه محافظتی ملا هیبت‌الله، همه کارکنان تحت نظارت ۲۴ ساعته‌اند و از استفاده از تلفن‌های هوشمند نیز منع شده‌اند-Wakil KOHSAR / AFP

در دو سالگی تسلط طالبان بر افغانستان، ملا هیبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، به‌طور پنهانی و منزوی زندگی می‌کند و در این مدت نخواسته است که در انظار عمومی دیده شود. تمام فرمان‌هایی که رهبر طالبان صادر می‌کند، شفاهی است و او نمی‌خواهد که مهر و امضا در این فرمان‌ها حک کند. 

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، بارها مدعی شده است که رهبرشان با مقام‌های این گروه و علمای دینی در قندهار دیدار کرده است، اما هیچ عکس و ویدیویی از این دیدارها منتشر نکرده است.  

رهبر طالبان در استان قندهار در جنوب افغانستان که هم‌مرز با پاکستان است، زندگی می‌کند. اما مشخص نیست که در کدام قسمت از این استان زندگی می‌کند. گفته می‌شود که قندهار به پایتخت غیررسمی طالبان به‌دلیل اقامت ملا هیبت‌الله بدل شده است.  

شماری از مقام‌های طالبان در مصاحبه با شبکه سی‌بی‌اس گفتند که با دشواری زیاد قادر به ملاقات با رهبر این گروه در قندهارند.  

یکی از مقام‌های طالبان گفت که حدود سه روز منتظر ماند، تا او را نزد ملا هیبت‌الله آخوندزاده بردند. او گفت که تمام وسایلش هم به دست نگهبانان رهبرشان مصادره شد.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یکی از دیگر از مقام‌های بلندپایه طالبان گفت که ملا هیبت‌الله، افغانستان را به مانند یک روح اداره می‌کند. او گفت قبل از انتقال به محل ملاقات با رهبرشان، رمز عبور به او داده بودند تا هویتش را به خاطر بسپارند.  

در حلقه محافظتی ملا هیبت‌الله، همه کارکنان تحت نظارت ۲۴ ساعته‌اند و از استفاده از تلفن‌های هوشمند نیز منع شده‌اند. گفته می‌شود که رهبر طالبان نیروی ویژه‌ای برای محافظت از خود را تاسیس کرده است، تا آن‌ها حصار چند لایه برای محافظت از او شکل دهند.  

بازار رقابت در میان رهبران و فرماندهان طالبان برای دستیابی بیشتر به قدرت گرم است و رهبر طالبان از قدرت‌طلبی زیردستانش و حذف احتمالی‌ خود از قدرت نگران است و به همین دلیل، در سایه، حکومت طالبان را رهبری می‌کند. 

گمان می‌رود که رهبر طالبان از ترس حمله‌های پهپادی ایالات متحده آمریکا و شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) به شکل پنهانی زندگی می‌کند. ایمن‌ الظواهری، رهبر شبکه القاعده، در ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۲ در منطقه دیپلمات‌نشین شهر کابل هدف هواپیمای بی‌سرنشین آمریکایی قرار گرفت و کشته شد، اما طالبان کشته شدن ایمن الظواهری در افغانستان را رد کردند. 

مقام‌های ارشد طالبان از جمله ملا یعقوب، وزیر دفاع این گروه، بارها از اینکه قادر به کنترل حریم هوایی افغانستان نیستند، ابراز نگرانی کرده‌اند.  

شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) تهدید جدی برای حکومت طالبان به حساب می‌آید و طالبان طی دو سال حاکمیتشان، تلاش زیادی مبنی بر سرکوب این گروه کرده‌اند، اما حمله‌های داعش همچنان در افغانستان ادامه دارد و قربانی می‌گیرد. شماری از مقام‌های ارشد طالبان مانند محمد داوود مزمل، استاندار طالبان در بلخ، مولوی نثار احمد، معاون استانداری طالبان در بدخشان، و مولوی صفی‌الله صمیم، فرمانده ارشد این گروه در این استان، به دست داعش کشته شدند. طالبان بخشی از توان نظامی و اطلاعاتی‌شان را روی سرکوب داعش متمرکز کرده‌اند. 

رهبر طالبان روایت سختگیرانه‌ای از اجرای شریعت اسلامی دارد و بر همین اساس آموزش، کار و فعالیت بخش زیادی از زنان اهل افغانستان را ممنوع اعلام کرده است. او معتقد است که در راستای اجرای شریعت اسلامی هیچ نرمشی نباید نشان داد. 

فرمان‌های صادرشده از طرف رهبر طالبان باعث افزایش تحریم‌های کشورهای غربی و کاهش کمک‌های بشردوستانه به افغانستان شده است، در شرایطی‌که این کشور سخت‌‎ترین بحران بشردوستانه را تجربه می‌کند. 

ملا هیبت‌الله آخوندزاده سومین رهبر طالبان است. او پس از کشته شدن ملا اختر محمد منصور در حمله هوایی نیروهای آمریکایی در مسیر سفر از ایران در ماه مه ۲۰۱۶ به‌عنوان رهبر این گروه انتخاب شد. ملا هیبت‌الله سابقه هیچ فعالیت نظامی و سیاسی نداشت و به‌‌دلیل نفوذ دینی‌اش در میان طالبان به مسند رهبری منصوب شد. اما زمانیکه طالبان قدرت را در اوت ۲۰۲۱ در افغانستان به‌دست گرفتند، رفته‌رفته ملا هیبت‌الله تلاش کرد تا نقش خود را در امور سیاسی، نظامی و اقتصادی حکومت طالبان نیز تقویت کند، اما این اقدام‌ها باعث شد که برخی از اعضای کلیدی طالبان از جمله سراج‌‎الدین حقانی، وزیر داخله (کشور)، ملا یعقوب، وزیر دفاع، عبدالسلام حنفی، معاون نخست‌وزیر حکومت طالبان، به‌شکل تلویحی از اقدام‌های رهبرشان انتقاد کنند. این مقام‌ها از رهبرشان خواستند که محدودیت علیه آموزش و کار زنان را لغو کند و با جهان تعامل کند. سراج‌الدین حقانی چندین مرتبه بدون نام بردن از ملا هیبت‌الله از انحصار قدرت انتقاد کرد.  

رهبر طالبان در صدد انحصار بیشتر قدرت در حکومت این گروه است و تمایلی برای تعامل با جهان به‌ویژه کشورهای غربی ندارد و به همین دلیل، شماری از مقام‌های طالبان از کاهش عمر حکومتشان نگران‌اند.