همزمان با انتشار اعلامیه جدید سایپا برای ثبتنام متقاضیان خرید تیبا و ممنوعیت فروش بیش از یک خودرو به هر شهروند ایرانی، شرکت تسلا روز پنجشنبه ۲۱ فروردین فروش خودروهای خودکار و برقی خود را در عربستان سعودی آغاز کرد.
پادشاهی عربستان سعودی در برنامه بلندپروازانه «چشمانداز ۲۰۳۰» قصد دارد تا ۵ سال آینده سهم خودروهای برقی را در این کشور به ۳۰ درصد از کل ناوگان جادهای افزایش دهد. در همین راستا سعودی شرکتی را با نام زیرساخت خودروهای برقی تاسیس کرده تا شمار ایستگاههای شارژ را به ۵ هزار عدد و ۵۰ برابر بیشتر از تعداد جایگاههای کنونی برسانند.
به گزارش موسسه مشاوره PwC، عربستان سعودی تاکنون حدود ۳۹ میلیارد دلار در زمینه خودروهای برقی سرمایهگذاری کرده است. این کشور امیدوار است با جذب پیشروترین شرکتهای خودروسازی جهان مانند تسلا بتواند به یکی از قطبهای تولید و مصرف خودروهای برقی در منطقه تبدیل شود.
اما در آنسوی خلیجفارس، سایپا بهعنوان یکی از اصلیترین تولیدکنندگان خودروهای ایرانی، ثبتنام جدید برای فروش تیبا که با انتقادهای گستردهای از نظر ایمنی، کیفیت و فناوری مواجه است و هیچیک از استانداردهای ایمنی روز جهان را ندارد، آغاز کرده است. این خودروساز در اطلاعیه خود آورده است که تنها میتواند به شهروندانی که طی ۴۸ ماه گذشته از ساپیا یا ایرانخودرو خریدی نداشتند، یک تیبا بفروشد.
وضعیتی که بهطور واضح، شکاف عمیق در مدیریت دو نظام جمهوری اسلامی و پادشاهی عربستان سعودی در همسایگی یکدیگر را آشکار میکند. در آستانه سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، بسیاری از فعالان اقتصادی در حال بررسی فرصتهای تازهای هستند که با این سفر ممکن است برای آنان پدید آید و تسلا نیز در همین راستا قصد دارد با ورود زودهنگام به بازار عربستانیها، از این فضا بهرهبرداری کند.
جمهوری اسلامی ایران تحت رهبری علی خامنهای و زیر سایه بیشترین تحریمهای اقتصادی غرب به دلیل سیاستهای هستهای و نظامی این نظام، با سیاستهایی عقبمانده و بدون چشمانداز، همچنان به تولید خودروهایی ادامه میدهد که از نظر استانداردهای جهانی کاملا مردود هستند. شرکتهای خودروسازی داخلی نظیر سایپا و ایرانخودرو نهتنها نتوانستهاند گامی در جهت تولید خودروهای هیبرید یا برقی بردارند، بلکه حتی در رعایت حداقل استانداردهای ایمنی نیز ناتوان ماندهاند.
در روزهایی که جهان به سمت هوش مصنوعی، خودروهای خودران و انرژی سبز حرکت میکند، خبر ثبتنام مجدد تیبا، خودرویی با کیفیت پایین و فاقد حداقلهای ایمنی، نماد کامل از عقبگرد جمهوری اسلامی در صنعت خودرو خواهد بود. طی یک ماه اخیر نیز رسانههای ایران گزارش دادهاند که انواع خودروهای ایرانی در بازار دستکم بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان گرانتر شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در سوی دیگر و به گزارش رویترز، از زمانی که ایلان ماسک، مالک تسلا نقش پررنگی در کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری جدید آمریکا ایفا کرد و سپس به جایگاه بالایی در دولت آمریکا رسید، روابط میان ریاض و ایلان ماسک بهطور چشمگیری نزدیکتر شد.
رابرت موگیلنیکی، پژوهشگر ارشد مقیم در موسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن، گفت: «حالا تعداد زیادی از تجار به این فکر میکنند که چگونه شرکتهای خود را با سفر احتمالی رئیسجمهور ترامپ به خلیج فارس هماهنگ کنند. من حدس میزنم تسلا میخواهد قبل از سفر ترامپ، جایگاه خود را در بازار عربستان تثبیت کند و سپس از شتاب حاصل از آن بهرهبرداری کند.»
تسلا اوایل ماه جاری میلادی گزارش داد که فروش سهماهه اولش با کاهش ۱۳ درصدی مواجه شده که ضعیفترین عملکرد این شرکت در تقریبا سه سال اخیر بوده است. این کاهش ناشی از واکنش منفی به سیاستهای ماسک، افزایش رقابت و تاخیر در عرضه مدل جدید Y بود.
اما ماسک که در سالهای گذشته به دلیل اختلاف با یاسر الرمیان، رئیس صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان، فرصتهای زیادی برای حضور در بازار این کشور و سرمایهگذاری ۳۹ میلیارد دلاری سعودیها در حوزه خودروهای برقی را از دست داد، حالا به فکر جبران و رقابت با خودروسازهای چینی افتاده است تا از این طریق میزان فروش و سود شرکت خود را به بالاترین سطح ممکن برساند و از اقتصاد بزرگ غول نفتی جهان که میخواهد در آینده قطب گردشگری، ورزش و سرگرمیهای جهان باشد، بهرهمند شود.