اکسیوس به نقل از یک دیپلمات اروپایی و منبعی مطلع گزارش داد، جمهوری اسلامی در حال بررسی این موضوع است که در جریان نشست روز شنبه در عمان با ایالات متحده، پیشنهاد همکاری بر سر یک توافق هستهای موقت را مطرح کند؛ توافقی که پیش از ورود به مذاکرات برای دستیابی به یک توافق جامع صورت گیرد. الگوی مشابه آنچه که در زمان مذاکرات منتهی به برجام انجام شد که دونالد ترامپ آن را بدترین توافق تاریخ خواند و از آن خارج شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، برای مذاکرات با جمهوری اسلامی بر سر توافق جدید، مهلتی دوماهه تعیین کرده است. در همین حال، او دستور داده است نیروهای نظامی آمریکا در خاورمیانه تقویت شوند تا در صورت شکست دیپلماسی، گزینه نظامی روی میز باشد.
اکسیوس مینویسد، اگر توافقی حاصل نشود، ترامپ ممکن است دستور حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران را صادر کند یا از حمله اسرائیل به این تاسیسات حمایت کند.
منابع میگویند مقامات جمهوری اسلامی مدعیاند رسیدن به توافق در مدت دو ماه «واقعبینانه نیست» و میخواهند زمان بیشتری بخرند. مقامات جمهوری اسلامی در بحث هستهای همواره به دنبال خرید زمان هستند و سابقه مذاکرات چندساله با آمریکا و اروپا را در دولت احمدینژاد دارند که به هیچ نتیجهای نرسید.
این درحالی است که مقامات دولت ترامپ بر فوری بودن توافق تاکید دارند. یکی دلایل این فوریت، رو به پایان بودن فرجه برای فعال کردن مکانیسم ماشه است که تحریمهای بینالمللی را بهطور خودکار علیه جمهوری اسلامی بازمیگرداند. این پنجره زمانی عملا تا خردادماه باز است، هرچند که تاریخ رسمی انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام و مکانیسم ماشه ضمیمه آن است، آبانماه امسال است.
اکسیوس مینویسد، یک توافق موقت بین ایران و آمریکا میتواند شامل تعلیق بخشی از فعالیتهای غنیسازی اورانیوم ایران، رقیقسازی ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی و اجازه دسترسی بیشتر بازرسان سازمان ملل به تاسیسات هستهای باشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
البته این اقدامات فقط اندکی زمان لازم برای ساخت سلاح هستهای را افزایش میدهد.
اکسیوس مینویسد، همچنین، توافق موقت میتواند شامل تمدید مکانیسم ماشه باشد که بخشی از توافق هستهای ۲۰۱۵ بود.
فرانسه، بریتانیا و آلمان به ایران گفتهاند که اگر تا پایان ماه ژوئن توافق جدیدی حاصل نشود، این مکانیسم را فعال خواهند کرد.
اکسیوس مینویسد، پیشنهاد جمهوری اسلامی برای توافق موقت همچنین ممکن است شک و تردیدها در دولت ترامپ درباره نیتهای واقعی رژیم را بیشتر کند و این تصور را تقویت کند که آنها در پی خریدن وقت هستند بدون آنکه برنامه هستهایشان را به عقب برگردانند.
قرار است استیو ویتکاف، فرستاده کاخ سفید، روز شنبه در عمان با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، دیدار و گفتگو کند.
در حالیکه آمریکا میگوید این مذاکرات مستقیم خواهد بود، جمهوری اسلامی ادعا میکند که مذاکرات از طریق میانجیگران عمانی انجام میشود.
روز چهارشنبه، ترامپ به خبرنگاران در دفتر بیضی شکل کاخ سفید درباره مذاکرات گفت: «زمان کمی داریم... اما هنوز کمی وقت هست»
او گفت: «وقتی مذاکرات شروع میشود، خیلی زود متوجه میشوید که خوب پیش میروند یا نه. بنابراین اگر حس کنم که مذاکرات خوب پیش نمیرود، نتیجهگیری خواهم کرد.»
ترامپ گفت مهمترین خواستهاش این است که جمهوری اسلامی هرگز به سلاح هستهای دست نیابد.
او گفت: «اما اگر لازم باشد از گزینه نظامی استفاده شود، این کار را خواهیم کرد. اسرائیل بدون شک در این موضوع بسیار دخیل خواهد بود — شاید حتی رهبری آن را بهعهده بگیرد. اما هیچکس رهبری ما را نمیکند. ما کاری را که بخواهیم انجام میدهیم.»
روز پنجشنبه، علی شمخانی، دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی ایران که اکنون مشاور سیاست خارجی رهبر جمهوری اسلامی است، گفت ادامه تهدیدات نظامی علیه ایران «ممکن است به اقدامات بازدارندهای منجر شود.»
او گفت که جمهوری اسلامی ممکن است بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را اخراج کند، همکاری با این نهاد را متوقف سازد و مواد غنیسازی شده را به «مکانهای امن» که تحت نظارت سازمان ملل نیستند، منتقل کند.