رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی تهران روز جمعه ۲۷ مرداد از قرارگرفتن ایران در میان ده کشور اول دنیا از لحاظ شمار مبتلایان به سرطان خبر داد.
محمد اسماعیل اکبری هشدار داد که بهعلت افزایش میانگین سن جمعیت، اکنون ایران جزو کشورهایی است که بیشترین رشد ابتلا به سرطان را در جهان دارند. بسیاری از مبتلایان مجبورند برای تهیه داروهای شیمیدرمانی هزینههای سنگینی بپردازند.
دکتر اکبری، فوقتخصص جراحی غدد و سرطان از دانشگاه «جانزهاپکینز» آمریکا، شایعترین سرطان در ایران را سرطان پستان در زنان و سرطان پروستات در مردان دانست و گفت: «تا چند سال پیش، سرطان معده در مردان رتبه اول را داشت، اما در حال حاضر، [این نوع سرطان] جایگاه سوم را میان مردان و جایگاه چهارم را میان زنان ایرانی دارد.»
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی تهران در عین حال سرطان معده را کشندهترین سرطان در زنان و مردان ایرانی معرفی کرده است. به گفته او، در مردان ایرانی، بعد از سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ بیشترین آمار ابتلا را داشته و سرطان تیروئید نیز در کشور افزایش چشمگیری داشته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
افزایش موارد ابتلا به سرطان در شرایطی که کشور از نظر تامین داروهای شیمیدرمانی با مشکلات جدی مواجه است، موجب بیشتر شدن نگرانی از افزایش مرگومیر مبتلایان شده است.
علی قنبری مطلق، رئیس اداره سرطان وزارت بهداشت، نیز در بهمن ۱۴۰۱ در همین خصوص گفته بود سالانه نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا میشوند. این مقام وزارت بهداشت و درمان تاکید کرده بود که طبق پیشبینیها، آمار ابتلا به سرطان در ایران هر سال حدود پنج درصد افزایش پیدا میکند و این میزان در دو دهه آینده، بهعلت تغییرات جمعیتی، افزایش بیشتری در مقیاس میانگین جهانی خواهد داشت.
پزشکان بر این باورند که در کنار افزایش میانگین سن جمعیت، شیوه زندگی و تغییرات محیطی از عوامل مهم افزایش بروز سرطان در ایران است.
رضا ملکزاده، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در سال ۱۴۰۰ در پژوهشی بر اساس دادههای ملی ثبت سرطان هشدار داده بود تعداد موارد جدید ابتلا در ایران از ۱۱۲ هزار مورد ثبتشده، بدون محاسبه سرطان پوست در سال ۹۵، به ۱۶۰ هزار مورد در سال ۱۴۰۴ افزایش پیدا میکند.
مطابق این پژوهش، در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال ۹۵ سرطان تیروئید با ۱۱۴ درصد افزایش، بیشترین افزایش شمار مبتلایان را خواهد داشت. پس از آن، سرطان پروستات با ۶۷ درصد، سرطان پستان با ۶۳ درصد، سرطان روده بزرگ با ۵۴ درصد، سرطان تخمدان با ۵۱درصد، سرطان ریه با ۴۹ درصد، سرطان لنفوم غیرهوچکین با ۴۵ درصد، سرطان مغز و دستگاه عصبی با ۴۰ درصد، سرطان معده با ۳۰ درصد، سرطان مثانه با ۲۶ درصد، و سرطان خون با ۲۴ درصد افزایش در رتبههای بعدی قرار میگیرند.
وزارت بهداشت در بهمن ۱۴۰۱ با انتشار آماری اعلام کرد سالانه ۶۰ هزار نفر در ایران بر اثر ابتلا به انواع سرطان جان خود را از دست میدهند.
این آمار در شرایطی منتشر شد که به گفته جامعه پزشکی، اوضاع دارویی در نقطه آغاز بحران قرار داشت و در شش ماه نخست سال ۱۴۰۲ تامین داروهای سرطان بهویژه در بخش داروهای شیمیدرمانی بهمراتب سختتر شده است.
۱۵ تیر امسال خبرگزاری صداوسیما نیز ضمن انتشار پیام یکی از مخاطبان، به مسئله کمبود داروهای شیمیدرمانی در کشور اشاره کرد، موضوعی که با توجه به افزایش سالیانه شمار مبتلایان به سرطان، مسئولان حاضر به اعلام رسمی و پذیرش آن نیستند.
کاربران در شبکههای اجتماعی در ماههای اخیر بارها از نایاب شدن داروهای شیمیدرمانی خبر دادند و گفتند در مورد برخی داروها، نمونههای مشابهی که در بازار سیاه موجود است مورد پذیرش پزشکان نیست.
روز ۲۸ تیر امسال، محمدعلی محسنی بندپی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، ضمن تایید کمیاب شدن داروهای شیمیدرمانی گفته بود حال و روز دارو در کشور خوب نیست و مسئولان کشور نهتنها در تامین داروهای شیمیدرمانی و بیماران خاص، بلکه در تامین داروهای معمولی نیز دچار مشکلاند.
بحران دارویی کشور در حالی افزایش یافته است که محمدجواد نیکبین، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، آبان سال ۱۴۰۱ از افزایش ۷۰۰ درصدی قیمت دارو در کشور خبر داده بود.
بعد از بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان دومین علت مرگومیر در جهان است. گفته میشود در ایران از هر ۱۰ هزار مرد ۱۷۷ نفر، و از هر ۱۰۰ هزار زن ۱۴۰ نفر به سرطان مبتلا میشوند.