در ادامه افزایش فشارها بر خانوادههای دادخواه در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امینی و آغاز خیزش سراسری در شهریور ۱۴۰۱، شمار اعضای خانوادههای دادخواهی که در دو هفته اخیر، در فاصله روزهای ۲۲ مرداد تا ۸ شهریور، بازداشت شدهاند به ۱۳ تن رسیده است.
به گزارش کمپین مادران دادخواه مازندران، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی اقدام به بازداشت «فرهاد و رضا زارع، دو برادر دادخواه میلاد زارع، معترض کشتهشده در جریان خیزش سراسری در شهر بابل» کردند.
با گذشت دو روز، هنوز از وضع این دو برادر دادخواه- فرهاد و رضا زارع- خبری در دست نیست. برخی منابع از نگهداری آنها در بازداشت اداره کل اطلاعات استان مازندران خبر دادهاند.
همزمان، امیرحسین کوهکن، وکیل ماشاءالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی که در جریان اعتراضهای سال پیش اعدام شد، نیز پس از احضار تلفنی و مراجعه به اداره اطلاعات کرج، بازداشت شد.
امیرحسین کوهکن دقایقی قبل از مراجعه به اداره اطلاعات کرج و بازداشت، ضمن انتشار ویدیویی در رسانههای اجتماعی اعلام کرد که با اینکه «احضار تلفنی غیرقانونی است»، در حال رفتن به اداره اطلاعات است و در صورت بازداشت، این «بازداشت نیز غیرقانونی» است.
پیش از امیرحسین کوهکن، نیروهای امنیتی یک هفته پیش با یورش به منزل خانواده محمدمهدی کرمی، ماشاءالله کرمی، پدر دادخواه این معترض اعدامشده را بازداشت کردند.
در همین حال، روز سهشنبه ۷ شهریور، صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا امینی، در پی شکایت وزارت اطلاعات در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست محمدرضا عموزاد محاکمه شد.
به گفته علی رضایی، وکیل صالح نیکبخت، در جلسه دادگاه، اتهام صالح نیکبخت «فعالیت تبلیغی علیه نظام» از طریق مصاحبه با رسانهها برای تشریح روند پیگیری قضایی پرونده مهسا امینی و موارد مشابه دیگر عنوان شده است.
علاوه بر این، نیروهای حکومتی امیر کیا، نامزد حنانه کیا، معترض کشتهشده در نوشهر، را بازداشت کردند. همچنین، هلیا کیا، خواهر شانزده ساله، و وحید کیا و معصومه آذری، پدر و مادر دادخواه حنانه کیا را نیز بازداشت کردند.
هرانا، سایت مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از قول یک منبع مطلع نزدیک به خانواده حنانه کیا گزارش داد که بازداشت چهار عضو خانواده دادخواه کیا «شامگاه یکشنبه پنجم شهریور» با یورش نیروهای امنیتی به منزل شخصی این خانواده در نوشهر انجام شده است.
از سوی دیگر، در شهر ساری نیز نیروهای حکومتی روز اول شهریور، مهسا یزدانی را بازداشت کردند. او مادر دادخواه محمدجواد زاهدی، معترض کشتهشده به دست نیروهای امنیتی است.
فاطمه حیدری، خواهر دادخواه جواد حیدری، در رسانههای اجتماعی نوشت که بعد از بازداشت مهسا یزدانی، از خانوادهاش تعهد گرفتهاند که بر مزار محمدجواد زاهدی «جشن تولد» این جوان کشتهشده را برگزار نکنند؛ «بر مزار او مامور برای منع تردد گذاشتهاند و حتی دختر شجاعی که با کیک تولد به مزارش رفته بود را دستگیر و به زندان منتقل کردهاند.»
در اصفهان نیز نیروهای حکومتی در آستانه سالگرد خیزش سراسری، روز ۲۶ مرداد ابتدا محمد (کوروش) وزیری، همسر دادخواه شیرین علیزاده را بازداشت کردند. سپس، این نیروها در روز چهارشنبه اول شهریور، نسرین علیزاده، خواهر دادخواه شیرین علیزاده را نیز بازداشت کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شیرین علیزاده، شهروند اهل اصفهان، روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱، در جریان خیزش سراسری و در سفر خانوادگی به مازندران، در حالی که داخل خودرو خانوادگی با گوشی تلفن از تظاهرات مردم فیلم میگرفت، هدف شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی قرار گرفت و کشته شد.
همچنین، فرامرز آبیل، نوجوان ۱۵ ساله و برادر اسماعیل آبیل (براهویی) از کشتهشدگان جمعه خونین زاهدان، روز ۳۱ مرداد به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در تربت حیدریه بازداشت شد.
نیروهای حکومتی همچنین در شهر سقز، زادگاه مهسا امینی، در روز ۳۱ مرداد شرمین حبیبی را بازداشت کردند. او همسر دادخواه فریدون محمودی از معترضان کشته شده در سقز است. یک روز بعد شرمین را با قرار تامین کیفری آزاد کردند.
مهسا بصیر توانا، خواهر دادخواه مهران بصیر توانا، معترض کشتهشده در اعتراضهای سال پیش در صومعهسرا، نیز روز پنجشنبه ۲۶ مرداد به دست نیروهای امنیتی در شهر فومن بازداشت و چهار روز بعد با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.
در قوچان نیز نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران روز ۲۲ مرداد رضا ببرنژاد، برادر مهدی ببرنژاد، از معترضان کشتهشده در قوچان را بازداشت کردند.
نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی همچنین روز چهارشنبه اول شهریور به منزل لیلا مهدوی رفتند و منزل او را تفتیش کردند. او مادر دادخواه سیاوش محمودی است، نوجوانی که در جریان خیزش سراسری با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی در نازیآباد تهران کشته شد. نیروهای امنیتی برخی از لوازم شخصی این مادر دادخواه را توقیف و او را به دادسرای اوین احضار کردند.
از سوی دیگر، خانواده جواد حیدری، معترض کشتهشده در قزوین، نیز در آستانه سالگرد قتل مهسا امینی بیش از پیش زیر فشار دستگاههای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی قرار گرفتهاند. در جدیدترین مورد، «فرانک کریمی، همسر برادر جواد حیدری» نیز از محل کار خود اخراج شده است.
اعضای خانواده دادخواه جواد حیدری، از جمله پدر و مادر و برادر او، در فروردین امسال به مدت چند روز بازداشت شدند. سازمان نقشهبرداری نیز فاطمه حیدری، خواهر این معترض کشتهشده را اخراج کرد.
فاطمه حیدری روز سهشنبه ۷ شهریور، در توییتی ضمن اعلام خبر اخراج فرانک کریمی، پرستار و همسر محمد حیدری، دیگر برادر دادخواهش، خطاب به مقامهای جمهوری اسلامی نوشت: «داداشم رو کشتین و الان نزدیک سالگردش فشار میارین که ساکتمون کنید بدبختا.»
پیشتر، در هفته سوم مرداد نیز نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با افزایش فشار بر خانوادههای معترضان کشتهشده، ضمن احضار پدر دادخواه کومار درافتاده، برگزاری هرگونه مراسمی از سوی این خانواده دادخواه را «منع» کرده بودند.
همچنین، دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی تعدادی از خانوادههای دادخواه، از جمله خواهر حدیث نجفی و پدر و برادر حمیدرضا روحی را زیر فشار گذاشته و وادار کردهاند با انتشار پیامهایی مشابه، «توقف فعالیت مجازی» در آستانه سالگرد اعتراضها را اعلام کنند.
با نزدیک شدن به سالگرد جان باختن مهسا امینی و آغاز خیزش سراسری ۱۴۰۱، ۱۲ تن از فعالان سیاسی در ایران با انتشار بیانیهای به مقامهای جمهوری اسلامی هشدار دادند که هرگونه برخورد امنیتی با برپایی مراسم مردمی در سالگرد «جنبش امیدآفرین زن، زندگی، آزادی» میتواند «به جرقهای بر باروت انباشتهشده خشم مردم» تبدیل شود.
این بیانیه را مهدی نصیری، عبدالله مومنی، حسین جعفری، شهابالدین حائری شیرازی، اکبر دانش سرارودی، ناصر دانشفر، علیاصغر غروی، رحیم قمیشی، علیرضا کفایی، اکبر مختاری، سلمان موسوی، و عبدالله ناصری امضا کردهاند.
در مقابل، احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی، در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امینی ادعا کرد که مقامهای جمهوری اسلامی «متوجه خط سیاسی آشوب و فتنهانگیزی دشمنان داخلی و خارجی» هستند.
او افزود: «باید مراقب زمینههای شعلهور شدن این فتنهها در کشور باشیم.»