برنامه جهانی غذای سازمان ملل روز سهشنبه ۱۴ شهریور (۵ سپتامبر) اعلام کرد به دلیل کاهش منابع مالی و کمبود بودجه، جیره غذایی دو میلیون نفر در افغانستان را قطع میکند.
مقامهای برنامه جهانی غذا به خبرگزاری رویترز گفتند که ممکن است تا پایان اکتبر ۲۰۲۳ همه کمکهای غذایی و نقدی به افغانستان را قطع کنند، زیرا این سازمان با کمبود بودجه شدید مواجه است.
این سازمان همچنین در مورد زمستان پیش رو در افغانستان هشدار داد و آن را «فاجعهبار» خواند و اعلام کرد در صورت ادامه کمبود بودجه، ارسال کمک غذایی به مناطق دورافتاده که زمستانی سخت در پیش دارند، ممکن نخواهد بود.
هسیائو وی لی، مدیر کشوری برنامه جهانی غذا در افغانستان، به رویترز گفت: «این همان فاجعهای است که ما باید از آن جلوگیری کنیم.» او تصریح کرد: «اگر بودجه تامین نشود، در ۹۰ درصد مناطق دورافتاده و نیازمند کمک غذایی قطع میشود و حتی در مکانهای دسترسپذیر هم مردم در طول زمستان سخت هیچ کمکی دریافت نخواهند کرد.»
گزارشهای سازمان ملل متحد نشان میدهد که آژانسهای این سازمان در طول سال ۲۰۲۳ تنها یکچهارم بودجه موردنیازشان برای تامین کمکهای بشردوستانه به افغانستان را دریافت کردهاند. به همین دلیل، بسیاری از آژانسها خدماتشان را محدود کردهاند و هر روز از تعداد دریافتکنندگان میکاهند. این در حالی است که حدود ۲۹.۲ میلیون نفر معادل سهچهارم جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بحران بشردوستانه در افغانستان در حالی افزایش یافته است که پس از خروج نیروهای خارجی و افتادن این کشور به دست طالبان، کمکهای توسعهای خارجی که ستون فقرات اقتصاد این کشور را تشکیل میدادند، قطع شدند. در دو سال گذشته، برخی کشورها با ارسال کمکهای بشردوستانه برای جلوگیری از بروز فاجعه انسانی در این کشور تلاش کردند اما محدودیتهای وضعشده از سوی طالبان برای زنان و ممنوع کردن اشتغال آنان در سازمانهای امدادرسان، نداشتن مشروعیت بینالمللی و وجود گزارشهایی درباره حیفومیل بودجههای کمکی از سوی این گروه سبب شدند برخی کشورها کمکهایشان به افغانستان را قطع کنند یا کاهش دهند.
در همین حال، هسائو وی لی به رویترز گفت بیشترین هزینه کاهش کمکهای بشردوستانه را مادران و کودکان فقیر متحمل خواهند شد. او تاکید کرد: «کاری که من در تعامل با آنها [کشورهای کمککننده] انجام میدهم این است که به آنها یادآوری کنم در پایان روز ما باید بر کسانی تمرکز کنیم که بیشترین نیاز را دارند.»
به گزارش برنامه جهانی غذا، تقریبا ۲۰ درصد افرادی که برنامه جهانی غذا به آنها کمک میکند، زنان سرپرست خانوارند. به گفته مدیر کشوری برنامه جهانی غذا در افغانستان، این زنان به دلیل محدودیتها و بحرانهای اقتصادی بیشتر از هر کس دیگری ناامید شدهاند، زیرا گزینه دیگری ندارند.
در حال حاضر، برنامه جهانی غذا تنها برای سه میلیون نفر کمک غذایی فراهم میکند اما هشدار داده است که تا پایان ماه اکتبر این کمک نیز قطع خواهد شد. زیرا این برنامه برای عملی کردن پروژههایش تا ماه مارس، به یک میلیارد دلار نیاز دارد که تاکنون فراهم نشده است.