سراجالدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و وزیر داخله (کشور) رژیم طالبان، روز پنجشنبه ۱۶ شهریور در سفر به بامیان و در جریان ملاقات با ساکنان این استان هزارهنشین، از محمد محقق و کریم خلیلی، دو تن از رهبران سیاسی هزارههای افغانستان، خواست که به کشور بازگردند.
حقانی، که نخستین بار است به بامیان سفر کرده است، ادعا کرد که طالبان خواهان انتقامجویی از مقامهای دولت پیشین نیست و همه میتوانند به افغانستان بازگردند و در خانههای خودشان زندگی کنند.
حقانی گفت: «آن عده افراد که در عرصه آبادی کشور به ما دست [یاری] میدهند، از آنان استقبال میکنیم. از سران سیاسی قوم هزاره دعوت میکنیم که در اینجا همانند دیگر بزرگان به زندگیشان ادامه دهند. ما در مورد هیچکس فکر انتقامجویی نداریم.»
حقانی در حالی از رهبران سیاسی هزاره خواست به افغانستان بازگردند که در ۲۰ سال جنگ طالبان با دولتهای پیشین افغانستان، شبکه حقانی بارها به مکانهای تجمع و مراکز غیرنظامی هزارهها حمله کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ضیاءالدین سراج، رئیس امنیت ملی دولت پیشین افغانستان، در سال ۲۰۲۰ گفته بود که بیشتر مهاجمان انتحاری که به مراکز آموزشی و مذهبی هزارهها در افغانستان حمله کردهاند اعضای شبکه حقانیاند. او همچنین گفته بود که شماری از اعضای شبکه حقانی که در زندانهای افغانستان نگهداری میشدند در جریان تحقیق اعتراف کرده بودند که وظیفهشان قتل و کشتار شیعیان در افغانستان بوده است. شبکه اینترنتی المرصاد، رسانه تبلیغاتی دستگاه استخبارات [اطلاعات] طالبان که بیشتر زیر نظارت شبکه حقانی است، اخیرا در در مقالهای مذهب شیعه را عامل گمراهی جامعه دانست و شیعیان را «گمراهان» خطاب کرد.
با این حال، رهبر شبکه حقانی در بامیان ادعا کرد که رژیم طالبان «تبعیض را گناه میداند» و همه اقوام افغانستان با هم برابرند.
بامیان یکی از استانهای افغانستان است که اکثر جمعیت آن هزاره و شیعهاند. طالبان در سال ۱۳۷۹ بیش از ۳۰۰ نفر هزاره و شیعه را، که بیشترشان غیرنظامیان بودند، در شهرستان یکاولنگ این استان تیرباران کردند. از این واقعه که «کشتار یکاولنگ» نامیده شده است بیش از ۳۰ سال میگذرد و تا کنون کسی بابت آن جنایت مجازات نشده است.
همچنین، در سال ۲۰۰۱، بر اساس فرمان ملا عمر، طالبان پیکرهای بوداهای بامیان را، که از میراثهای فرهنگی جهان است، با انفجار بمب و شلیک راکت منهدم کردند. این اقدام طالبان خشم جهانی را به دنبال داشت و تلاشهایی صورت گرفت که از ویرانی بوداها جلوگیری شود، اما رهبر طالبان پیکرهای بودا را نمادهای شرک خواند و دستور تخریب آنان را صادر کرد.
در رژیم طالبان، که براساس گزارش هیئت معاون سازمان ملل متحد دارای «ساختار مردانه و پشتونمحور» است، هیچ فردی از قوم هزاره در مسندهای تصمیمگیری حضور ندارد. با این حال، طالبان همواره ادعا میکنند که تبعیضی علیه اقوام قائل نیستند و همه میتوانند در کشور سهم برابر داشته باشند.