در آستانه سالگرد خیزش سراسری سال گذشته و اعتراضات گستردهای که به قتل بیش از ۵۰۰ شهروند ایرانی ختم شد، مردم معترض در شهرهای ایران تصمیم دارند دوباره از روز ۲۵ شهریورماه به خیابانها بروند تا به گسترش بیعدالتی، قتلها و بازداشتهای حکومتی، قوانین سرکوبگرانه همچون حجاب اجباری و افزایش فقر و تبعیض در جامعه ایران اعتراض کنند.
بر همین اساس، یکی از شهروند-خبرنگاران در پایتخت ایران که در زمان خیزش سراسری سال گذشته به مدت دو ماه بازداشت بود، شنبه ۱۸ شهریورماه، با ارسال تصاویری از دیوارنویسیهای مختلف در سطح شهر تهران و همچنین انجام مصاحبه با برخی از شهروندان معترض، در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی از «عزم جدی مردم تهران و شهرهای دیگر برای برگزاری اعتراضاتی گستردهتر از سال قبل» سخن گفته است.
در تصاویر دریافتشده از «میترا»، شهروند-خبرنگار جوان اهل تهران، شعارهای مختلفی علیه سران نظام جمهوری اسلامی و در تمجید از خاندان پهلوی دیده میشود که بر روی دیوارهای محلههای مختلف تهران نوشته شده است.
شاهزاده رضا پهلوی نیز، روز پنجشنبه ۱۶ شهریور، در پیامی ویدیویی ضمن حمایت از برنامه معترضان ایرانی برای ازسرگیری اعتراضات خیابانی، گفته بود: «سالگرد قتل دختر ایران، جاویدنام مهسا امینی، فرصتی مهم برای اتحاد میلیونها ایرانی دغدغهمند از هر قشر و گروه است تا موج نوینی از انقلاب ملی را کلید بزنند.»
اکنون این شهروند-خبرنگار در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی میگوید: «من خودم وابسته به گروه و حزبی نیستم و تنها تلاش میکنم تا همراه با هموطنانم، نظام جمهوری اسلامی را سرنگون کنیم، اما اینکه میبینم مردم در اتوبوس و مترو و کافه و اماکن عمومی دائما از شاهزاده رضا پهلوی تمجید میکنند یا روی دیوارها نام ایشان و پدر و پدربزرگشان را مینویسند، برایم جالب است و نشاندهنده میزان بالای محبوبیت او در میان مردم ایران است. از ۲۵ شهریور هم بسیاری از مردم میخواهند در سالگرد قتل مهسا دوباره به خیابانها بیایند و امیدوارم امسال دیگر کار را یکسره کنیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
میترا، این جوان معترض به جمهوری اسلامی در تهران، در ادامه با شماری از شهروندان معترض دیگر نیز گفتوگو کرد و صدای ضبطشده این گفتوگوها را برای ایندیپندنت فارسی ارسال کرد.
مردی مسن در متروی تهران به این شهروند-خبرنگار میگوید: «در اعتراضات سال گذشته من و همسرم برای جبران اشتباهاتی که در جوانی و در دفاع از خمینی مرتکب شدیم، به خیابان آمدیم و کلی کتک خوردیم. اما امسال هم دوباره به خیابان میرویم تا همراه با جوانان معصوم و شجاع علیه این نامردها و کثیفها شعار دهیم و بگوییم که دیگر هیچکسی اینها را نمیخواهد. من از ۲۵ شهریور سال گذشته دیگر نماز و روزه و مسجد و هرچیزی مذهبی را کنار گذاشتم، زیرا نمیخواهم شبیه این پستفطرتها باشم. همه باید با جمعیتی بیش از گذشته به خیابانها بیاییم تا نسل اینها را ریشهکن کنیم.»
محمد، شهروند دیگری است که از عزم خود و دوستانش برای ازسرگیری خیزش سراسری سخن میگوید: «از اینهمه بیعدالتی و فقر و اختلاس و وقاحت این آخوندها دیگر خسته شدیم. یا براندازیمان به نتیجه میرسد یا میمیریم دیگر. تحمل ادامه این زندگی که برای ما ساختند را نداریم. هر روز از روز قبل فقیرتر میشویم، خب چرا باید سکوت کنیم؟ این زندگی حق ما نیست. ما جوانی نکردیم و فقط شکنجه شدیم. ما ایمان داریم که میتوانیم اینها را از کشورمان بیرون کنیم.»
در ادامه یک زن معلم هم در ایستگاه اتوبوس با چشمانی اشکبار به میترا میگوید: «برای اینکه بعدها بیش از این شرمنده فرزندانم نباشم، به خیابان میروم. ما چه گناهی کردیم که اسیر این جانیها شدیم؟ چرا همه ملت نباید به خیابان بیایند؟ این روزها همه، حتی تمام همکارانم در مدرسه و دانشآموزان، به آخوندها و سپاهیها فحش میدهند. این میزان نفرت ملت از جمهوری اسلامی حتما باید به اعتراضاتی همهگیر و میلیونی تبدیل شود تا بساط ظلم جمع شود. باید ازخودگذشتگی داشته باشیم و ترس را کنار بگذاریم. اگر در خانه بنشینیم هم اینها به سراغ تکتک ما میآیند، پس خودمان باید پیشدستی کنیم تا بیش از این کشته ندهیم. من همیشه میگویم تا آخوند کفن نشود، این وطن وطن نشود. خودمان با دستان خودمان خفهشان میکنیم.»
امجد امینی، پدر مهسا امینی، روز جمعه ۱۷ شهریورماه، از عزم خود و خانوادهاش برای برگزاری مراسم سالروز کشتهشدن فرزندش در روز ۲۵ شهریورماه خبر داد.
در روزهای گذشته شمار زیادی از اعضای خانوادههای کشتهشدگان خیزش سراسری سال گذشته، به دست نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی بازداشت شدند تا بدین طریق از برگزاری مراسم سالگرد کشتهشدگان و همچنین دادخواهی خانوادهها جلوگیری شود، اما با توجه به دیوارنویسیها و فراخوانها گسترده در شهرهای مختلف، به نظر میرسد چنین بازداشتهای گستردهای اکنون به افزایش خشم و نفرت عمومی از نظام تبدیل شده است.