اسرائیل خود را شریک پیروزی جمهوری آذربایجان در قره‌باغ می‌داند

تل‌آویو به منظور منزوی کردن ایران و وارد کردن فشار بر رژیم تهران می‌کوشد روابط و همکاری‌هایش با کشورهای منطقه را گسترش دهد

اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهوری اسرائیل و الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان‌ــ عکس از: Haim Tzach / GPO

اسرائیل با اشاره به اینکه بیشترین سلاح‌های مورداستفاده جمهوری آذربایجان ساخت اسرائیل است که باکو آن‌ها را در چند معامله تسلیحاتی در سال‌های اخیر به‌ دست آورده است، همواره خود را شریک پیروزی‌های جمهوری آذربایجان در جنگ با ارمنستان می‌داند. این در حالی است که بحث بر سر قراردادهای جدید به‌منظور تامین تسلیحات بیشتر برای جمهوری آذربایجان به‌ویژه موشک‌های پیشرفته زمین‌به‌زمین، پهپاد و سایر موشک‌های حامل کلاهک‌های سنگین ادامه دارد.

 کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام کرد که هواپیماهای باری متعلق به وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اخیرا در فرودگاه نظامی عوودا در نقب واقع در جنوب اسرائیل در حال انتقال سلاح‌های مختلف از جمله موشک‌های بالیستیک و پهپاد به جمهوری آذربایجان دیده شده‌اند.

در گزارشی درباره حجم انبوه تسلیحات صادرشده به آذربایجان و تلاش برای تحکیم روابط میان باکو و تل‌آویو، اسرائیل معتقد است دستاوردهای بزرگ و توانایی جمهوری آذربایجان برای پیروزی در این نبرد از هر نبردی که تل‌آویو در آینده علیه تهران به راه‌ اندازد، تصویر روشنی ارائه می‌دهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این گزارش آمده است: «جنگی که حدود سه هزار کیلومتر دورتر از خاک اسرائيل بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان با سلاح‌های آبی و سفید (رنگ‌های پرچم اسرائیل) آغاز شد، برتری تسلیحات خریداری‌شده از اسرائیل در برابر تسلیحات ساخت ایران را نشان داد و در عمل ثابت کرد که این سلاح‌های پیشرفته چگونه می‌توانند تهران را در حلقه تنگ محاصره قرار دهند. البته اسرائیل همواره قابلیت و کارایی سلاح‌هایی را که به کشورهای دیگر می‌فروشد، بررسی می‌کند تا در هرگونه رویارویی احتمالی علیه تهران از تجارب عملی به‌دست آمده استفاده کند.

تامین سلاح برای ارمنستان

در همین حال، نیر دوری، کارشناس نظامی، گفت: «شکی نیست که ارتش ارمنستان را ایران و روسیه تسلیح می‌کنند، در حالی که اسرائیل هم تسلیحات موردنیاز جمهوری آذربایجان را تامین می‌کند.»

او افزود: «هرچند این کارزار در فاصله حدود سه هزار کیلومتری از خاک اسرائیل بر پا می‌شود، جنگ میان باکو و ایروان میدان خوبی برای آزمایش فناوری‌ها نظامی و بررسی میزان قابلیت سلاح‌های اسرائیل در برابر سلاح‌های ایرانی است.»

به گفته دوری، جمهوری آذربایجان در رویارویی‌های اخیر علیه ارمنستان از فناوری‌های نظامی استفاده کرد که در عملیات دو سال پیش نیز آن‌ها را آزموده بود. پس از پایان جنگ قبلی جمهوری آذربایجان و ارمنستان، برخی تجهیزات نظامی جمهوری آذربایجان به‌روزرسانی شدند و باکو پس از ارزیابی عملکرد سلاح‌های استفاده‌شده در جنگ قبلی علیه ارمنستان، تسلیحات جدیدی از تل‌آویو دریافت کرد.

دوری خاطرنشان کرد که جمهوری آذربایجان با بهره‌گیری از جنگ اوکراین و روسیه، درصدد نوسازی و توسعه تجهیزات جنگی‌اش برآمد و در هماهنگی با مهندسان اسرائیلی توانست زرادخانه جنگی‌‌اش را با استفاده از آخرین فناوری‌های نظامی توسعه دهد. این اقدام کارآیی و توان تسلیحاتی جمهوری آذربایجان را افزایش داد و باعث شد بتواند در جنگ اخیر علیه ارمنستان پیشرفته‌ترین تسلیحات را به کار بگیرد.

از موشک تا ابزار جاسوسی

روزنامه هاآرتص در ماه مه گذشته و در آستانه سفر اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهوری اسرائیل، به جمهوری آذربایجان، نوشت: «هواپیماهای باری جمهوری آذربایجان در بیش از ۹۲ پرواز به فرودگاه نظامی عوودا طی هفت سال گذشته، مقدار زیادی تجهیزات و مهمات جنگی به باکو منتقل کردند و در ازای این اقدام، اسرائیل محموله‌های نفتی بزرگی را از جمهوری آذربایجان دریافت کرد.

عمده‌ترین موضوع بحث در دیدار هرتزوگ و الهام علی‌اف تامین تجهیزات جنگی برای جمهوری آذربایجان بود و رئیس‌جمهوری آذربایجان با قدردانی از همکاری‌های دفاعی دو کشور اعلام کرد که ادامه این همکاری به کشورش در راستای تقویت توانایی‌های دفاعی و تهاجمی یاری می‌رساند.

به گزارش روزنامه هاآرتص، ارتش آذربایجان از موشک‌های زمین‌به‌زمین تاکتیکی «لورا» تولید شرکت صنایع هوافضای اسرائیل که حامل کلاهکی به‌وزن ۵۰۰ کیلوگرم و برد ۵۰۰ کیلومتر است و عمدتا برای حمله به اهداف مهم و راهبردی به‌ کار گرفته می‌شود، استفاده می‌کند. افزون بر آن، ارتش جمهوری آذربایجان با تجهیزات مختلف جنگی ساخت شرکت رافائل از جمله موشک ضدتانک اسپایک مجهز شده است.

جمهوری آذربایجان به دلیل اینکه همه ساله میلیاردها دلار برای تامین تسلیحات پیشرفته ارتش هزینه می‌کند، در میان کشورهایی که از اسرائیل تسلیحات دریافت می‌کنند، جایگاه ویژه‌ای دارد. پس از انعقاد پیمان ابراهیم و گشایش در روابط کشورهای منطقه با اسرائیل، باکو هم روابطش را با تل‌آویو گسترش داد و قراردادهای بزرگی برای خرید سلاح با اسرائیل امضا کرد.

این گزارش با اشاره به افزایش نگرانی باکو و تل‌آویو درباره تهدید روزافزون دشمن مشترک آن‌ها (تهران) نوشت: «جمهوری آذربایجان و اسرائیل برای حفظ منافع دو کشور و مقابله با تهدیدهای ایران، خود را به همکاری با یکدیگر متعهد می‌دانند و این امر باعث شده است آذربایجان از فناوری‌های نظامی و سلاح‌های پیشرفته جنگی اسرائیل برخوردار شود. از جمله تسلیحات پیشرفته‌ای که جمهوری آذربایجان از اسرائیل دریافت و در جنگ اخیر از آن استفاده کرده است، می‌توان به موشک‌های تموز و لورا برای حمله به اهداف مهم و راهبردی، سامانه موشکی لنیکس برای پرتاب موشک‌هایی با برد ۱۵۰ کیلومتر، سامانه موشکی ال‌ای‌آرــ۱۶۰ (LAR-160) با برد ۴۵ کیلومتر، توپ خودكششی اتموس ۲۰۰۰، پهپادهای مختلف نوع هرمس۴۵، هرمس ۹۰۰، هرون، هاروپ، پهپادهای ویژه ماموریت‌های اطلاعاتی، موشک‌های بالیستیک لورا، موشک‌های باراک برای دفاع هوایی، موشک‌ها و رادارهای پیشرفته التا، موشک‌های ضد تانک اسپایک، قایق‌های موشک‌انداز و گشتی شلداگ، تجهیزات و ابزار جاسوسی برای نظارت بر ارتباطات و نرم‌افزار جاسوسی پگاسوس اشاره کرد.

نفت و ساخت سامانه دفاعی

چندی پیش، یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، به‌منظور تقویت همکاری میان جمهوری آذربایجان و اسرائیل به‌ویژه در زمینه تعاملات تسلیحاتی و اطلاعاتی، عازم باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، شد. به گفته یک مقام امنیتی اسرائیل، در آن زمان اعلام شد که این سفر بخشی از کارزار بزرگی است که طی آن، اسرائیل قصد دارد برای منزوی کردن ایران از نظر اقتصادی، سیاسی و امنیتی، کمربندی در منطقه قفقاز ایجاد کند.

عامل دیگری که وابستگی جمهوری آذربایجان و اسرائیل به یکدیگر را نشان می‌دهد، این است که بر اساس داده‌های اعلام‌شده در اسرائیل، تل‌آویو حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد نفت موردنیازش را چه برای استفاده در خودروهای شخصی و چه برای سوخت هواپیماهای جنگنده نیروی هوایی از جمهوری آذربایجان وارد می‌کند.

در مقابل، اسرائیل به همکاری‌های علمی و فنی با جمهوری آذربایجان ادامه می‌دهد و فناوری‌های پیشرفته را در اختیارش قرار می‌دهد. افزون بر آن، تل‌آویو به باکو در ایجاد سامانه دفاعی و توسعه صنعت دانش کمک می‌کند و انتظار می‌رود به‌زودی کارخانه‌ای برای تولید پهپادهای اسرائیلی در جمهوری آذربایجان افتتاح شود.

در حالی که جمهوری آذربایجان با شرکت صنایع هوافضای اسرائیل برای ساخت دو ماهواره نظارتی قراردادی امضا کرده، یک شرکت اسرائیلی دیگر هم خبر داده که قصد دارد یک کارخانه نمک‌زدایی آب در دریای خزر بسازد. این در حالی است که شماری از شرکت‌های اسرائیل هم در بخش‌های کشاورزی و ساخت ایستگاه‌های اضطراری در جمهوری آذربایجان کار می‌کنند.

برگرفته از ایندیپندنت عربی

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

© IndependentArabia

بیشتر از دیدگاه