در پی ناکامی دستگاههای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی در جلوگیری از اعتراضهای سالگرد «جمعه خونین زاهدان»، که در روزهای جمعه و شنبه گذشته به تظاهرات خیابانی در مناطق متعددی در مرکز استان سیستان و بلوچستان منجر شد، با حکم مستقیم احمدرضا رادان و در سکوت خبری، فرمانده انتظامی شهر زاهدان برای دومین بار از هنگام سرکوب گسترده در زاهدان تغییر کرد. شاهپور فلاحی، فرمانده انتظامی شهر قدس، از مسئولان سرکوب و کشتار معترضان آبان ۹۸ و پاییز ۱۴۰۱ در این شهر، به سمت «فرمانده انتظامی جدید زاهدان» منصوب شد.
سایت حالوش ضمن انتشار خبر انتصاب شاهپور فلاحی به سمت فرمانده انتظامی زاهدان، نوشت که این انتصاب با حکم احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
خبر انتصاب شاهپور فلاحی در سمت جدید در رسانههای رسمی جمهوری اسلامی منتشر نشده است، اما سایت خبر فوری، از سایتهای نزدیک به حکومت و همچنین چند کانال تلگرامی حکومتی، از جمله آخرین خبر و مکران نیوز، نوشتند: «عصر یکشنبه ۹ مهر ماه، با حضور فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان دوستعلی جلیلیان، شاهپور فلاحی با حکم فرمانده کل انتظامی کشور بهعنوان فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان منصوب و معرفی شد.»
در متن این خبر همچنین عنوان شده است که «معارفه شاهپور فلاحی بهعنوان فرمانده انتظامی زاهدان همزمان با نشست شور فرماندهان و معاونان انتظامی استان سیستان و بلوچستان» انجام شده است.
برخی خبرگزاریهای حکومتی، از جمله باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صدا و سیما، نیز بدون انتشار خبر تغییر فرمانده انتظامی زاهدان، در دو روز اخیر، در متن خبرهایی که از زاهدان منتشر کردند، از شاهپور فلاحی با عنوان «فرمانده انتظامی زاهدان» نام بردند.
این رسانههای حکومتی تا هفته گذشته سمت شاهپور فلاحی را فرمانده انتظامی شهر قدس یا همان فرمانده انتظامی قلعه حسنخان عنوان میکردند.
به این ترتیب، این دومین بار در یک سال و از زمان کشتار مردم و نمازگزاران در «جمعه خونین» زاهدان است که فرمانده انتظامی زاهدان برکنار شده است. همچنین، فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان نیز از زمان وقوع جمعه خونین دو بار تغییر کرده است.
روز جمعه ۸ مهر ۱۴۰۱، بعد از نماز جمعه اهل سنت زاهدان، هنگامی که جمعی از مردم زاهدان همزمان با اعتراضتهای «زن، زندگی، آزادی» در صدد برپایی تجمع برای اعتراض به «تجاوز ابراهیم کوچکزایی، فرمانده انتظامی چابهار، به یک دختر نوجوان بلوچ» بودند، نیروهای سرکوبگر از داخل و پشتبام کلانتری اقدام به شلیک مستقیم کردند که در نتیجه آن، نزدیک به ۱۰۰ نفر از مردم کشته شدند.
این روز بهعنوان «جمعه خونین زاهدان» سرآغاز اعتراضهای گسترده در زاهدان و دیگر شهرهای استان سیستان و بلوچستان شد که در ادامه آن، نیروهای انتظامی و سپاه پاسداران در روز ۱۳ آبان ۱۴۰۱ در شهر خاش نیز با تیراندازی به سوی مردم معترض، بنا بر اعلام عفو بینالملل، دستکم ۱۸ نفر، از جمله تعدادی از کودکان را کشتند.
در هنگام وقوع جمعه خونین زاهدان، احمد طاهری فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان را بر عهده داشت.
پس از کشتار مردم در زاهدان و خاش، مردم معترض زاهدان هر جمعه پس از نماز جمعه اهل سنت در مسجد مکی، که با سخنرانیهای اعتراضی مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی همراه بوده است، اقدام به تظاهرات و سر دادن شعار علیه جمهوری اسلامی کردهاند که به «جمعههای اعتراضی» شهرت یافته است.
در ششم آبان سال ۱۴۰۱، نزدیک به یک ماه پس از جمعه خونین زاهدان، شورای تامین استان سیستان و بلوچستان در اطلاعیهای، «ضمن پذیرش قصور برخی از ماموران»، از «عزل رئیس وقت کلانتری ۱۶ و فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان» خبر داد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در پی ادامه اعتراضها در سیستان و بلوچستان، روز ۱۶ آبان سال گذشته، حسین اشتری، فرمانده وقت نیروی انتظامی، با تقدیر از «زحمات» احمد طاهری او را از سمت فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان کنار گذاشت و محمد قنبری را به سمت فرمانده انتظامی این استان منصوب کرد.
محمد قنبری در فاصله سالهای ۹۶ تا ۹۹ نیز مسئولیت فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان را بر عهده داشت، اما دوره دوم فرماندهی او در سیستان و بلوچستان فقط چهار ماه دوام داشت.
با تداوم جمعههای اعتراضی در زاهدان، این بار احمدرضا رادان، پس از آنکه با حکم علی خامنهای جایگزین حسین اشتری در فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی شد، اقدام به برکناری محمد قنبری کرد. او روز دوشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۱ در حکمی دوستعلی جلیلیان را به فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان منصوب کرد.
شاهپور فلاحی، که اکنون به سمت فرمانده انتظامی زاهدان منصوب شده است، سابقه فرماندهی انتظامی ورامین و شهر قدس در استان تهران را دارد و همچنین در گذشته، از فرماندهان عملیاتی در استان کردستان بوده است.
فلاحی از دی ۹۶ تا ۹ مهر سال جاری نزدیک به هشت سال فرمانده انتظامی شهر قدس، قلعه حسنخان، بود و از جمله فرماندهانی است که سابقه سرکوب خشونتآمیز معترضان را در کارنامهاش دارد.
«دادگستر»، بانک اطلاعاتی ناقضان حقوق بشر در ایران، که زیر نظر مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران فعالیت میکند، پیش از این در گزارشی شاهپور فلاحی را یکی از ناقضان حقوق بشر در ایران معرفی کرده بود.
در آن گزارش گفته شده بود که شاهپور فلاحی در دوران مسئولیت در مقام فرمانده انتظامی شهر قدس و عضو شورای تامین این شهرستان، در «نقض حقوق شهروندان توسط نیروهای انتظامی در این شهرستان و سرکوب آنان در وقایعی چون اعتراضات آبان ۱۳۹۸ و اعتراضات شهریور و پاییز ۱۴۰۱» نقش داشته است.
«دادگستر» تاکید کرده است که شاهپور فلاحی از جمله در جریان سرکوب اعتراضهای آبان سال ۹۸ در همکاری با «لیلا واثقی، فرماندار وقت شهر قدس»، در کشتار دستکم ۱۰ تن از معترضان در این شهر، از جمله حسین شهبازی، جواد بابایی، اسماعیل رضایی پیرپشته، و نوید بهبودی دخالت داشته است.
در این گزارش همچنین بر نقش شاهپور فلاحی در سرکوب و کشتار و زخمی کردن معترضان در جریان اعتراضهای «زن، زندگی، آزادی» در شهر قدس تاکید شده و از جمله گفته شده است که فلاحی در مقام فرمانده انتظامی شهر قدس در کشته شدن «احسان علیبازی در اول مهر ۱۴۰۱ به ضرب گلوله» نقش داشته است.