معاون استاندار لرستان: دلیل دو انفجار اخیر در خرم‌آباد عملیات ساخت تونل بود

حدود دو هفته پیش هم که صدای انفجاری مهیب در این شهر شنیده شد، مقام‌ها ادعای زلزله را مطرح کردند

نماینده خرم‌آباد گفته بود با بحران نفوذ سرویس‌های جاسوسی مواجه‌ایم‌- سفر سلامت

حدود دو هفته پس از شنیده شدن صدای یک انفجار مهیب در خرم‌آباد، بار دیگر صدای دو انفجار شدید در این شهر شنیده شد. احسان یاوری، معاون سیاسی و امنیتی استاندار لرستان، که انفجار قبلی را تکذیب کرده بود، این بار گفت که منشا صدای اخیر عملیات ساخت تونل سد مخمل‌کوه بود. این خبر به‌طور گسترده‌ای در رسانه‌های داخلی ایران بازنشر شد.

روز دوشنبه ۱۷ مهر، دو صدای انفجار شدید در فاصله دو ساعت در خرم‌آباد شنیده شد. اولین انفجار حدود ساعت ۱۴ رخ داد و دومین صدای انفجار هم حدود ساعت ۱۶ شنیده شد.

در فاصله اندکی پس از شنیده شدن این صدا، خبری به نقل از معاون سیاسی و امنیتی استاندار لرستان منتشر شد، مبنی بر اینکه منشا صدا عملیات سدسازی و ساخت تونل بوده است.

متن یکسان خبر در رسانه‌های داخلی ایران آشکار می‌کند که متن این خبر را روابط عمومی استانداری به خبرگزاری‌ها مخابره کرده، با این حال، در متن آمده است که احسان یاوری این خبر را در جمع خبرنگاران اعلام کرد.

نحوه اطلاع‌رسانی درباره این موضوع و انفجار حدود دو هفته پیش در خرم‌آباد، برخی گمانه‌زنی‌ها را درباره منشا انفجارهای اخیر پدید آویده است. مردم خرم‌آباد شامگاه دوشنبه ۳ مهر نیز حوالی ساعت ۲۲، در پی لرزش زمین و صدای انفجار شدید، هراسان از خانه‌هایشان بیرون آمدند.

ابتدا تصور همگان این بود که زلزله‌ای رخ داده است اما اندکی پس از این حادثه، مهدی پازوکی، ‌مدیرکل مدیریت بحران استان لرستان، گفت که وقوع زلزله در خرم‌آباد صحت ندارد. این مقام استانی ضمن تایید شنیده شدن صدای انفجار در خرم‌آباد گفت که منشا صدا در دست بررسی است.

کمتر از یک روز پس از شنیده شدن این صدای انفجار مهیب، ایرج روحی، رئیس پایگاه اطلاعاتی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، ادعا کرد که در مرکز استان لرستان زمین‌لرزه‌ای به بزرگی دو رخ داده است. او درباره اینکه چرا این زمین‌لرزه در فهرست زمین‌لرزه‌های موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ثبت نشده است، به خبرگزاری ایسنا گفت که در سایت موسسه، زمین‌لرزه‌هایی با بزرگی بیش از ۲.۵ ثبت می‌شوند و چون بزرگی این زلزله ۲ بود، در این سایت درج نشد. روحی در ادامه سخنان متناقضش افزود از آنجا که عمق زلزله در هشت کیلومتری زمین بود، مردم آن را احساس کردند.

اوج تناقض‌گویی مسئولان جمهوری اسلامی درباره منشا انفجار خرم‌آباد وقتی بود که معاون سیاسی و امنیتی استاندار لرستان کلا وقوع انفجار در خرم‌آباد را تکذیب کرد و مدعی شد که اخبار مربوط به این موضوع «صرفا گمانه‌زنی برخی رسانه‌ها بوده و اتفاق خاصی که باعث نگرانی مردم شود، رخ نداده است». در حالی‌ که مردم خرم‌آباد از نگرانی به خیابان‌ها پناه آورده و برخی رسانه‌های داخلی شدت تکانه‌های انفجار را تایید کرده بودند، احسان یاوری توصیه کرد مردم اخبار را از رسانه‌های رسمی پیگیری کنند و به «شایعات» توجه نداشته باشند.

در همان زمان، به‌رغم انکار مقام‌های جمهوری اسلامی، برخی منابع اسرائیلی احتمال حمله به تاسیسات نظامی جمهوری اسلامی ایران را مطرح کردند. وب‌سایت آی۲۴ به نقل از برخی گزارش‌ها اعلام کرد که پایگاه امام علی با استفاده از پهپادهای بمب‌گذاری‌شده موساد هدف قرار گرفته است.

حساب کاربری اینتل تایمز در اکس (توییتر سابق) نیز مدعی شد که صدای مهیب شامگاه دوشنبه در نتیجه انفجار در مراکز تسلیحاتی بود. سایت موشکی امام علی، متعلق به سپاه پاسداران که پیش‌تر نیز هدف قرار گرفته بود، در این منطقه قرار دارد.

دو روز پس از آن، مرتضی محمودوند، نماینده خرم‌آباد و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، بدون اشاره به صدای انفجار مهیب در این شهر، به دیده‌بان ایران گفت: «با بحران نفوذ سرویس‌های جاسوسی مواجه‌ایم.» این نماینده امنیتی مجلس «آسیب‌پذیری دستگاه‌ها و نهادهای حکومتی» در اثر «نفوذ سرویس‌های خارجی» را تایید کرد.

«نفوذ سرویس‌های جاسوسی بیگانه» در مراکز مهم از جمله تاسیسات هسته‌ای موضوعی است که تاکنون دیگر مقام‌های حکومتی نیز آن را مطرح و تایید کرده‌اند. پس از دو انفجار در تاسیسات هسته‌ای نطنز در سال ۱۳۹۹، محسن رضایی از «آلودگی امنیتی» سخن گفت و کمی بعد از آن، محمود احمدی‌نژاد هم از نقش باند فاسد امنیتی در «ترور دانشمندان هسته‌ای» پرده برداشت.