حمله بیسابقه حماس به اسرائیل و جنگی که درگرفت سوالهایی در مورد میزان نفوذ حامی اصلیاش، ایران، و نقش جمهوری اسلامی در این حمله ایجاد میکند.
رهبر جمهوری اسلامی، در حالی که دخالت ایران در این حمله را تکذیب کرد، آن را «اقدامی شجاعانه و فداکارانه» خواند و گفت «ما پیشانی و بازوی طراحان مدبر و هوشمند و جوانان فلسطینی را میبوسیم».
به نوشته اسوشیتدپرس، با وجود تکذیب رهبر جمهوری اسلامی، سوءظن نسبت به دخالت ایران همچنان پابرجا است و غافلگیرکنندهترین حمله ۵۰ سال اخیر به اسرائیل ممکن است به جنگ منطقهای بزرگتری منجر شود که آمریکا را نیز درگیر کند.
گروه حماس هرچند سنی است، به ایران نزدیک و با شیوه جمهوری اسلامی همسو است که از طریق حمایت از گروههای نیابتی منطقهای، با اسرائیل و آمریکا درگیر است.
اسوشیتدپرس در ادامه مینویسد برخی از شگردهای نظامی حماس در این حمله مشابه تاکتیکهای نیروی قدس سپاه پاسداران بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تا این لحظه، هیچ کشوری شواهد مستقیمیــ عکس، رصد الکترونیک یا تصاویر ماهوارهایــ ارائه نداده است که نشان دهد ایران این حمله را هماهنگ کرده است. با وجود این، بسیاری به حمایت نظامی، آموزشی و تسلیحاتی گسترده جمهوری اسلامی از حماس اشاره کردهاند.
حتی اسرائیل، که گفته میشود از طریق خرابکاری و ترور هدفمند سعی کرده است از سرعت گسترش برنامه هستهای ایران بکاهد، تهران را بهطور مستقیم متهم نکرده است.
نیر دینار، سخنگوی ارتش اسرائیل، گفت: «ما هیچ شواهدی، هیچ مدرک اطلاعاتی از دخالت ایران در این وضعیت نداریم.»
اما او همزمان به دخالت احتمالی ایران اشاره کرد و گفت باید خیلی سادهلوح باشید که فکر کنید در ایران کسی از آنچه اتفاق افتاده است تعجب کرده باشد.
با وجود تایید اولیه غازی حمد، سخنگوی حماس، علی برکه، از اعضای ارشد حماس در لبنان، در گفتوگو با اسوشیتدپرس، کمک ایران به برنامهریزی حمله یا چراغ سبز ایران برای حمله را تکذیب کرد.
اسرائیل علاوه بر حماس، با موشکپرانیهای حزبالله هم مواجه بوده است و گسترش جنگ به دو جبهه وضعیت را خطرناکتر میکند. با اضافه شدن ایران، تنشها تشدید میشود. به نظر میرسد ممانعت از این اتفاق برای آمریکا اولویت دارد.
جو بایدن به سایر کشورها هشدار داد که به امید بهرهبرداری از این آشوب، وارد درگیری نشوند. او روز سهشنبه ۱۰ اکتبر گفت: «برای هر کسی که به فکر بهرهبرداری از این وضعیت است، فقط یک حرف دارم: فکرش را هم نکن.»
با وجود این، هرگونه ارتباط ایران با این حمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، را تحت فشار مضاعف برای انتقامگیری از تهران قرار میدهد.
اسوشیتدپرس گمانهزنی میکند با توجه به تهدیدی که اسرائیل از جانب برنامه هستهای ایران احساس میکند، تاسیسات اتمی و پایگاههای نظامی داخلی و خارجی جمهوری اسلامی ممکن است اهداف احتمالی حمله نتانیاهو باشند.
او پس از حمله حماس، خطاب به شهروندان اسرائیل گفت که کشور وارد جنگ شده است. اما میزان گسترش ابعاد این جنگ هنوز مشخص نیست.