پلیس ملزم به استفاده از دوربین بر روی لباس ماموران و خودروهایش شد

چالش دوربین‌های نظارتی و بهانه‌های حکومت برای پخش نکردن تصاویر آن در بزنگاه‌ها ادامه می‌یابد؟

وجود دوربین‌های نظارتی در بزنگاه‌های مختلف یا تکذیب می‌شود یا فراجا اعلام می‌کند که دوربین مذکور شارژ نداشته یا خراب بوده است - ایسنا

نمایندگان مجلس در جلسه علنی‌ روز سه‌شنبه با تصویب طرحی اعلام کردند که فراجا موظف به نصب دوربین روی لباس تمامی مامورانش شده است. طبق این مصوبه، پلیس همچنین موظف است که در تمامی ماموریت‌هایش علاوه بر لباس ماموران بر روی خودروهای پلیس و اماکن نیز اقدام به نصب دوربین کند.

به گزارش دیده‌بان ایران، در این مصوبه، اعلام شده است که به منظور ارتقا نظم و امنیت عمومی، حمایت پایدار و موثر از عملکرد ضابطان و افزایش ضریب اطمینان به گزارش‌ها و پیشگیری از تخلفات احتمالی، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موظف است تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه در ارتباط با ثبت داده مکانی و تصویربرداری از محل انجام عملیات‌ها اعم از «بازرسی، ورود، معاینه محل، بررسی صحنه جرم، دستگیری و نگهداری متهمان و مجرمان، کشف آلات جرم و توقیف و نگهداری اشیای مکشوفه با رعایت حریم خصوصی، حقوق شهروندی و به استثنای جرائم منافی عفت» از طریق دوربین‌های نصب‌شده روی لباس ضابطان، خودروها و اماکن مربوط، با حفظ محرمانگی اطلاعات دوربین‌ها اقدام کند.

بر اساس این مصوبه، پلیس باید ضمن نظارت و پایش مستمر در مورد صحت عملکرد تجهیزات و حفظ محتوای ضبط‌شده حداقل تا مدت ۶ ماه امکان دسترسی مقام قضایی به داده‌های مذکور را به‌عنوان پیوست پرونده فراهم کند.

این در حالی است که پیش از این نیز بر روی لباس برخی از ماموران پلیس، دوربین قرار داشت؛ اما نکته آنجا است که وجود این دوربین‌ها و دوربین‌های نظارتی مشابه در بزنگاه‌های مختلف یا تکذیب می‌شد یا فراجا اعلام می‌کرد که دوربین مذکور شارژ نداشته یا خراب بوده است.

در ماجرای کشته شدن مهسا امینی، برخی رسانه‌ها اطلاع دادند که یکی از دوربین‌های مشرف به محل بازداشت مهسا امینی از جا کنده شده و هیچ وقت فیلم‌های مربوط به آن دوربین در جایی منتشر نشد و پلیس نیز زیر بار وجود چنین دوربینی نرفت.

رحیمی رئیس وقت پلیس در ماجرای کشته شدن مهسا امینی، اعتراف کرده بود که لباس همه ماموران گشت ارشاد دارای دوربین بوده است. اما او پس از آن اعلام کرد که «ماموران گشت ارشاد به دوربین‌های البسه خود مجهز هستند اما در این مورد (کشته شدن مهسا امینی) فاقد دوربین بودند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نخستین بار در مهرماه سال ۱۳۹۶ در مراسمی با حضور اسکندر مومنی، جانشین وقت ناجا و همچنین رئیس وقت پلیس پیشگیری ناجا از دوربین‌های البسه ماموران پلیس رونمایی شد. در این مراسم رونمایی که به مناسبت هفته نیروی انتظامی برگزار شده بود، پلیس وعده داده بود که خیلی زود لباس اکثر ماموران پلیس به دوربین مجهز خواهد شد تا «هم مستندات وقوع جرم در آن ثبت شده و هم ضمانتی بر حسن رفتار ماموران پلیس» باشد. اقدامی که با وجود گذشت بیش از شش سال کماکان نه تنها به صورت کامل رخ نداده است بلکه وجود این دوربین‌ها نیز هیچ ضمانتی برای حسن رفتار ماموران ندارد.

در موردی که اخیرا اتفاق افتاده است نیز حجم زیاد دوربین‌ها کمکی به شفاف‌سازی حقیقت برای افکار عمومی نکرده است. آرمیتا گرواند دانش‌آموز ۱۶ ساله‌ای است که چندی پیش در مترو دچار حادثه‌ای شد و در اثر آن تاکنون در وضعیت کما نگه داشته شده است. حاکمیت در روایتش تاکید کرده است این دختر در اثر افت فشار به زمین افتاده است و از سوی دیگر، برخی شهروندان اعلام کردند که این اتفاق در اثر درگیری یک حجاب‌بان با آرمیتا در داخل قطار متروی تهران رخ داده است و به زمین خوردن آرمیتا و ضربه به سر او منجر شده است.

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی تمامی تصاویر مربوط به ورود آرمیتا به مترو و حادثه را منتشر کردند، به جز صحنه‌ مورد بحث و لحظه‌ای که گفته می‌شد مامور حجاب‌بان به آرمیتا ضربه‌ای وارد کرده است. شهرداری و تلویزیون هیچ تصویری از دوربین‌های داخل قطار منتشر نکردند.

حاکمیت ابتدا مدعی شد که قطارهای سری ۱۰۰ مترو، دوربین مدار‌بسته ندارند و به همین علت، ویدیویی از صحنه بیهوش شدن آرمیتا وجود ندارد. بعد مشخص شد که این قطار از سری ۱۲۰۰ است که بر اساس اطلاعات مندرج در سایت واگن‌سازی، تمام این سری قطارها دارای دوربین مداربسته‌اند. اما پس از چند روز چالش، خبرگزاری ایرنا در گزارشی با انتشار ویدیویی از داخل این قطار مدعی شد که این قطار استثنائا دوربین نداشته است.