گزارش مهرماه مرکز آمار؛ رشد ۳۹.۲ درصدی شاخص قیمت مسکن به نسبت سال گذشته

نرخ تورم ماهانه مهرماه ۲.۳ درصد افزایش یافته است

در مهر ۱۴۰۲ نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه ۳۹.۲ درصد اعلام شد‌ــ ATTA KENARE/AFP

 

مرکز آمار ایران روز یکشنبه هفتم آبان آمار مربوط به تورم را منتشر کرد. بر اساس این آمار در مهر ۱۴۰۲، شاخص قیمت مسکن نسبت به ماه قبل از آن، ۲.۳ درص و نسبت به ماه مشابه در سال قبل ۳۹.۲ درصد افزایش داشت. این آمار همچنین نشان می‌دهد که در ۱۲ ماهه منتهی به ماه آبان نسبت به دوره مشابه سال قبل، نرخ مسکن در ایران ۴۵.۵ درصد بالا رفته است.

بر اساس این آمار، نرخ تورم ماهانه در مهرماه، ۲.۳ درصد افزایش یافت. تجارت‌نیوز با اشاره به افزایش نرخ ماهانه تورم نوشت که این موضوع می‌تواند تحقق هدف ۳۰ درصدی را که بانک مرکزی برای نرخ تورم در پایان سال معین کرده است، با مشکل مواجه کند.

نرخ تورم سالانه که عبارت است از درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت مصرف‌کننده در ۱۲ ماه منتهی به مهرماه، نرخ ۴۵.۵ درصد را به ثبت رسانده است. نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در مهر ۱۴۰۲ نیز ۳۹.۲ درصد اعلام شد. نرخ تورم ماهانه در شرایطی بار دیگر صعودی شد که دنیای اقتصاد چندی پیش طی محاسباتی اعلام کرده بود برای اینکه نرخ تورم سالانه در پایان سال ۱۴۰۲ به هدف ۳۰ درصدی که محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی، تعیین کرد، دست پیدا کند، ضروری است که نرخ تورم ماهانه زیر سطح دو درصد تثبیت شود اما تورم ماهانه برای دومین بار از آن زمان، از سطح مجاز عبور کرد و به همین دلیل درباره تحقق هدف بانک مرکزی برای تورم در پایان سال نگرانی‌هایی وجود دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

گزارش شهریور ۱۴۰۲ نیز نشان می‌دهد که قیمت مسکن در این بازه یک‌ماهه ۳.۴ درصد تورم داشته و تورم نقطه‌‌‌‌به‌نقطه این بخش نیز ۳۸.۷ درصد ثبت شده است. تورم سالانه قیمت مسکن از تورم نقطه‌به‌نقطه آن کمتر است و به ۳۷.۳ درصد رسیده است. از سوی دیگر تورم ماهانه اجاره‌بها نیز برابر با تورم قیمت مسکن ۳.۴ درصد است و تورم ماهانه آن هم ۳۸.۷ درصد و تورم سالانه نیز ۳۷.۱ درصد اعلام شده است. اکنون قشر بزرگی از مردم ایران ماهانه بالغ بر ۷۰ درصد از درآمدشان را صرف هزینه‌ مسکن می‌کنند، در حالی که برای خرید خانه‌ اندک امیدی هم ندارند.

این در حالی‌ است که بازار مسکن مدت‌ها است در حالت رکود به سر می‌برد و خرید و فروش و ساخت‌و‌ساز در این بازار به میزان بی‌سابقه‌ای راکد است. در همین راستا، مهدی روانشادنیا، کارشناس بازار مسکن، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا می‌گوید که سال ۱۳۹۶ میانگین قیمت در منطقه ۱ تهران به عنوان گران‌ترین منطقه پایتخت پنج برابر میانگین قیمت ارزان‌ترین منطقه این شهر بود اما اینک آخرین گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که این فاصله به سه برابر کاهش یافته است.

به گفته او در سال‌های اخیر طرف تقاضا به سمت مناطق کم‌برخوردار رفته و همین باعث کم شدن فاصله‌ قیمت بین مناطق شمالی و جنوبی تهران شده است.