امیره ریما: نقش پررنگ یک زن در پیشرفت و تحول ورزش عربستان سعودی

حضور هم‌زمان امیره ریما در سیاست خارجی، ورزش، و امور مربوط به حقوق زنان او را به یکی از اثرگذارترین ‏شخصیت‌های عربستان سعودی تبدیل کرده است

امیره ریما بنت بندر آل سعود در پیشرفت ورزش عربستان سعودی نقش مهمی ایفا کرده است‌ــ afp

وب‌سایت خبری «سیدنی مورنینگ هرالد» در استرالیا روز چهارشنبه، ۱۵ نوامبر (۲۴ آبان)، در گزارشی با عنوان «عربستان سعودی چگونه به بازیگری بزرگ در ورزش جهان تبدیل شد»، به نقش مهم امیره ریما بنت بندر آل سعود، سفیر عربستان سعودی در آمریکا و عضو کمیته بین‌المللی المپیک عربستان سعودی، در پیشرفت ناگهانی و چشمگیر ورزش در آن کشور پرداخته است.

امیره ریما، از خاندان سلطنتی آل سعود، ۲۳ فوریه سال ۲۰۱۹ به‌ سمت سفیر عربستان سعودی در آمریکا انتخاب شد و نخستین سفیر زن در تاریخ آن کشور لقب گرفت. در چهار سال گذشته، او تمام تلاشش را به کار برده است که تصویری متفاوت از گذشته و ترقی‌های کشورش مقابل دیدگان جهانیان قرار دهد. او بارها از گام‌های بلند عربستان سعودی برای رفع هرچه بیشتر تبعیض جنسیتی در آن کشور و میدان دادن به زنان در عرصه‌های گوناگون از طریق تصویب قوانین عادلانه سخن گفته است.

او، که ریاست موسسه رفاه زنان عربستان سعودی را نیز بر عهده دارد، در مقام یکی از اعضای کمیته بین‌المللی المپیک و با حمایت دولت عربستان سعودی در کمیسیون ويژه هماهنگی بازی‌های المپیک ۲۰۲۳ در بریزبن عضو شد. اکنون بیشتر رایزنی‌های ورزشی دولت آن کشور با مقام‌های سیاسی و ورزشی جهان از طریق ریما بنت بندر آل سعود انجام می‌شود؛ زنی که در انتخاب شدن عربستان سعودی- تنها نامزد برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴ پس از انصراف استرالیا از این رقابت- برای میزبانی این تورنمت بزرگ، پررنگ‌ترین نقش را ایفا کرد.

نویسنده وب‌سایت سیدنی مورنینگ هرالد در این مقاله‌ نوشت که امیره ریما اکنون بخش مهمی از سیاست «چشم‌انداز ۲۰۳۰» عربستان سعودی برای تسلط هم‌زمان بر جهان ورزش و صنعت گردشگری است. او تلاش می‌کند از ورزش به‌عنوان محرکی مهم در پیشبرد خلاقیت‌های اقتصادی و تعامل جهانی بهره بگیرد.

استانیس السبرگ، تحلیلگر ارشد مرکز مطالعات ورزشی دانمارک، نیز در گفت‌وگو با این وب‌سایت استرالیایی، نقش مهم این امیره سعودی در تحقق هدف‌ها و بلندپروازی‌های ورزشی و دیپلماتیک عربستان سعودی را برجسته کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او می‌گوید: «در کشوری که تا پیش از این، حقوق زنان در مقایسه با مردان بسیار محدود بود، او اکنون به نمادی از توانمندی زنان در دیپلماسی و ورزش تبدیل شده است. ریما می‌تواند نقش‌های متعددی ایفا کند؛ او می‌تواند برای عربستان سعودی وارد دیپلماسی شود یا می‌تواند در ایجاد یا بهبود منافع عربستان سعودی در ورزش جهانی مشارکت کند.»

امیره ریما بنت بندر آل سعود مرداد امسال در کنفرانسی در آمریکا تاکید کرده بود که «زنان به مشارکت‌کنندگان حیاتی در آینده اقتصادی عربستان سعودی تبدیل شده‌اند.»

او همچنین بر اهمیت آموزش در پیشبرد دستاوردهای زنان به‌منظور رسیدن به برابری بیشتر تاکید کرده بود.

او در این نشست در واشنگتن گفت: «نیمی از جمعیت جهان را زنان تشکیل می‌دهند. با این حال، ما هنوز درصد بسیار کمی از موقعیت‌های رهبری، صاحبان مشاغل، مدیریت‌ها در رده میانی، و حتی بخش بسیار کمی از کل نیروی کار را تشکیل می‌دهیم. این روند باید تغییر کند و باید بدانیم که موفقیت زنان موفقیت همگان است.»

سفیر عربستان سعودی در آمریکا در ادامه بر اهمیت سرمایه‌گذاری در عرصه توانمندسازی زنان تاکید کرد و افزود: «از این طریق می‌توان به ایجاد جامعه‌ای با برابری بیشتر و عادلانه‌تر کمک کرد. معتقدم این تنها راهی است که تضمین می‌کند پیشرفت جهانی در عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی پیشرفتی واقعی است، یعنی پیشرفت برای همه است، زیرا پیشرفتی که نیاز به برابری جنسیتی را در بر نمی‌گیرد، پیشرفت واقعی نیست.»

صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی، وابسته به دولت آن کشور، در یک سال اخیر دست‌کم ۳۱۲ قرارداد بزرگ و هنگفت در ۲۱ رشته ورزشی بسته است تا نشان دهد که دولت سعودی قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ عربستان سعودی را به یکی از مهم‌ترین قطب‌های تفریح و سرگرمی در جهان و همچنین اصلی‌ترین پایگاه میزبانی رویدادهای ورزشی معتبر تبدیل کند و به‌علاوه، سطح فنی ورزشکاران آن کشور را نیز به تراز اول جهان و المپیک برساند.

سعودی‌ها در این مدت، ضمن خرید عمده سهام باشگاه نیوکاسل انگلستان، ستارگان و مدیران برجسته جهان ورزش از فوتبال و بوکس و ‏موتورسواری گرفته تا گلف و تنیس و اتوموبیل‌رانی و کریکت را به زیر چتر حمایت مالی خود درآورده و به عربستان سعودی کشانده‌اند.

در تازه‌ترین نمونه و پس از قطعی شدن میزبانی عربستان سعودی برای برگزاری جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۳۴، تایسون فیوری و فرانسیس انگانو، دو اسطوره سنگین‌وزن UFC جهان، در شهر ریاض به مصاف یکدیگر رفتند. این سری از مسابقات بوکس با حضور ده‌ها ستاره ورزش و هنر جهان در جایگاه تماشاگران، از جمله ام‌اَن‌ام، کانیه وست، لیل بیبی، آندرتیکر، وینس مک‌من، کریستیانو رونالدو، سادیو مانه، لویز فیگو، ریو فردیناند، کانر مک‌گرگور، مایک تایسون، ایواندر هالیفیلد، و لنوکس لوئیس برگزار شد.

هم‌زمان، روزنامه ایتالیایی کوریره دلو اسپورت خبر داد که باشگاه‌های فوتبال در عربستان سعودی تلاش دارند در فصل نقل‌وانتقالات زمستانی، علاوه بر فوق‌ستاره‌هایی که در ماه‌های اخیر جذب شده‌اند، چند بازیکن و مربی برتر سری‌ آ، مانند مائوریتسیو ساری و آدرین ربیو و پائولو دیبالا را به لیگ فوتبال عربستان بکشانند تا کیفیت این لیگ باز هم بهتر شود.

شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نفر اول دولت عربستان سعودی، در ماه سپتامبر امسال در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز، در واکنش به اتهام‌ «ورزش‌شویی» علیه او پاسخ داد: «اگر قرار است ورزش‌شویی تولید ناخالص داخلی ما را یک درصد افزایش دهد، پس ما به این شست‌وشوی ورزشی ادامه خواهیم داد. من به این اصطلاحات اهمیتی نمی‌دهم. من اکنون یک درصد از رشد تولید ناخالص داخلی را مدیون ورزش هستم و هدفم نیز رسیدن به ۱.۵ درصد بیشتر است. حالا اسم آن را هر‌چه می‌خواهید بگذارید، اما سرانجام ما به آن ۱.۵ درصد بیشتر خواهیم رسید.»

بیشتر از ورزش