طالبان دو هفته پیش غلامحسن روشن، بازرگان ۹۰ ساله، را از خانهاش در شهر نو کابل، بازداشت و زندانی کردند. منابع مطلع به شرط محفوظ ماندن نامشان به ایندیپندنت فارسی گفتند که طالبان بدون ارائه توضیحی درباره دلیل بازداشت این بازرگان، او را در زندان پلچرخی در کابل و در شرایط بدی نگهداری میکنند.
یکی از منابع افزود که حدود سه ماه پیش گروهی از آدمربایان غلامحسن روشن را در شهر کابل ربودند که او پس از سه روز آزاد شد. تاکنون مشخص نشده آیا خانواده این بازرگان به آدمربایان پول پرداختهاند یا چنانچه طالبان ادعا میکنند، او در نتیجه عملیات این گروه از چنگ آدمربایان آزاد شده است.
با این حال هنوز دلیل بازداشت و زندانی شدن این بازرگان که به دلیل کهولت سن به برخی بیماریها مبتلا است، روشن نشده است.
غلامحسن روشن از بیش ۵۰ سال پیش مشغول فعالیتهای بازرگانی است. او مالک یک شهرک مسکونی در مزارشریف و همچنین مالک یک مجتمع مسکونی و تجاری به نام «روشن پلازا» در شهر نو کابل است.
به گفته منابع مطلع، غلامحسن روشن روز شنبه ۶ آبان از خانهاش در شهر نو کابل بازداشت و به اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان منتقل شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یک منبع در اتاق بازرگانی و سرمایهگذاری افغانستان که بیشتر بازرگانان افغان عضو آناند، گفت که تلاشها در دو هفته گذشته برای آزادی غلامحسن روشن «که در میان بازرگانان به نیکنامی شهره است» بینتیجه مانده است. او اضافه کرد: «این بازداشت در ادامه روند طالبان برای پروندهسازی، اخاذی و از صحنه راندن بازرگانان است.»
غلامحسن روشن در کنار فعالیت در عرصه ساختوساز، چند فروشگاه لباس و لوازم آرایشی نیز دارد و در دولتهای پیشین افغانستان فعالیت سیاسی نداشت.
یکی از نزدیکان این بازرگان گفت که او با فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت، افغانستان را ترک نکرد، چون در دور اول سلطه طالبان (۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱) نیز در افغانستان حضور داشت و سرگرم فعالیت بازرگانی بود. او اضافه کرد که اعلام نشدن اتهام غلامحسن روشن و همچنین نگهداری او در یکی از «بدترین زندانهای افغانستان» که پلچرخی است، در حالی که بیمار است، اعضای خانوادهاش را نگران کرده است.
زندان پلچرخی در حومه کابل بزرگترین زندان افغانستان است که در دولت پیشین افغانستان، هزاران عضو طالبان که از میدانهای جنگ بازداشت شده بودند، آنجا نگهداری میشدند.
در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان، چندین بازرگان در شهرهای مختلف این کشور بازداشت و زندانی شدند. در بیشتر موارد، بازرگانان پس از پرداخت پول هنگفت به طالبان آزاد شدهاند. منابع در «اتاقهای بازرگانی و سرمایهگذاری» افغانستان گفتند که طالبان به بهانههای مختلف از بازرگانان اخاذی میکنند و پروندهسازی، به زندان انداختن و وارد کردن اتهامهای سیاسی از ابزارهای این گروه برای به دست آوردن پول از مالکان شرکتهای بزرگ است.
رهبران طالبان در سخنرانیهایشان بهتکرار مدعی شدهاند که با سلطه این گروه بر افغانستان، امنیت در این کشور تامین شده است. آنها از بازرگانان افغان که پس از فروپاشی دولت جمهوری به کشورهای مختلف پناه بردند، دعوت میکنند به افغانستان بازگردند و به فعالیتشان ادامه دهند اما بازداشت، زندانی کردن و ربوده شدن بازرگانان در دو سال گذشته باعث شده است بسیاری از سرمایهگذاران افغان به جای فعالیت داخل این کشور، سرمایههایشان را به کشورهای دیگر از جمله ترکیه، امارات متحده عربی و کشورهای آسیای میانه منتقل کنند.