«سندرم قلب شکسته» که به تاکاتسوبو یا کاردیومیوپاتی نیز مشهور است، نوعی مشکل قلبی است که بهدلیل فشار شدید عاطفی یا اضطراب فیزیکی به وجود میآید. این وضعیت متفاوت از حمله قلبی است، اما میتواند مشکلات بسیاری در پی داشته باشد و حتی در مواردی کشنده خواهد بود.
به گزارش وریول هلت، علامتهای مربوط به سندرم قلب شکسته میتواند شبیه حمله قلبی باشد که شامل درد قفسه سینه، تنگی نفس و ضربان قلب نامرتب است.
ارتباط سندرم قلب شکسته، اضطراب و درد قفسه سینه
به واسطه سندرم قلب شکسته وضعیتی به وجود میآید که در آن ماهیچه قلب ضعیف میشود و نمیتواند وظیفه پمپاژ خون در بدن را به درستی انجام دهد.
این سندرم میتواند از احساس اضطراب شدید عاطفی یا فیزیکی به وجود آید.
در موارد اضطرابزا مانند از دست دادن عزیزان یا مصیبتهای طبیعی، هورمونهای استرس که کاتکولآمین نامیده میشوند در بدن تولید میشوند و در سطوح سمی تجمع میکنند.
هنوز عواملی که دقیقا موجب سندرم قلب شکسته میشوند، مشخص نشدهاند اما به نظر میرسد که هورمون کاتکولآمین، نقش مهمی در این زمینه دارد.
این هورمون فشار اکسیداتیو در بدن ایجاد میکنند و موجب تغییرات در سطح کلسیم و جریان خون میشوند که علائمی مانند درد قفسه سینه و تنگی نفس را ایجاد میکند.
در طول حمله قلبی، لخته یا انسداد خون مانع جریان طبیعی خون در حفرههای قلب میشود و درد قفسه سینه را رقم میزند. در حالی که در سندرم قلب شکسته، استرس نحوه عملکرد قلب را - اغلب به طور موقت - تغییر میدهد و در نتیجه همان درد را ایجاد میکند.
آنژین چیست؟
آنژین به درد سینهای گفته میشود که بهدلیل کاهش جریان خون در عضلات قلب به وجود میآید. این اتفاق زمانی رخ میدهد که قلب اکسیژن کافی دریافت نمیکند.
البته این وضعیت میتواند به دلایل مختلفی رخ بدهد. به همین دلیل، درد قفسه سینه را میتوان در طیف گستردهای از بیماریها مشاهده کرد.
متخصصان میگویند که افراد نمیتوانند به تنهایی دلیل اصلی درد قفسه سینهشان را مشخص کنند وبهتر است زمان رویاروی با چنین مشکلی به پزشک مربوط مراجعه کنند.
از آنجایی که درد قفسه سینه، ضربان نامنظم قلب و تنگی نفس در سندرم قلب شکسته و حمله قلبی مشابه است، افراد با مشاهده این نشانهها به بیمارستان مراجعه میکنند.
نحوه درمان سندرم قلب شکسته
حدود ۹ درصد افراد مبتلا به سندرم قلب شکسته، با مرگ مواجه میشوند. اما در بسیاری افراد دیگر این عارضه موقتی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بهبود از سندرم قلب شکسته معمولا چند هفته طول میکشد، اما در برخی موارد مشکلات قلبی طولانیمدت مشاهده شده است.
درمان این سندرم به تشخیص زمان آن بستگی دارد که قدری چالشبرانگیز است.
درمان سندرم قلب شکسته از طریق دارو انجام میشود، نه جراحی.
برخی از این داروها رقیقکنندههای خون و داروهای ضدپلاکت برای جلوگیری از لخته شدن خون، داروهای کاهش کلسترول برای کمک به کنترل فشار خون و انسدادهای اضافی، و داروهای افزایش حساسیت قلب به کلسیم را شامل میشوند.
در مواردی که خطر جدی قلبی ناشی از سندرم قلب شکسته به وجود میآید، بستری شدن در بیمارستان ضروری است.
این موارد عبارتاند از: افت ناگهانی جریان خون که از اختلال عملکرد قلب ناشی شده است، نارسایی قلبی، لختههای خون و آریتمی یا تغییر در ضربان طبیعی قلب، که به مشکلات شدید یا مرگ منجر میشود.
عواملی که موجب سندرم قلب شکسته میشود
نمونه محرکهای فیزیکی که با سندرم قلب شکسته در ارتباطاند عبارتاند از:
ضربههای روانی و عاطفی شدید (تروما)، جراحی، حملههای آسم، یا بلایای طبیعی
بیماریهایی که بر سلامت رگهای خونی تاثیر میگذارد
شرایط مزمن مانند افسردگی و ابتلا به دیابت
برخی داروهای ضدافسردگی و داروهای شیمیدرمانی
شرایط روانپزشکی خاص
تغییرات هورمونی
اختلالات ژنتیکی
از آنجایی که علائم سندرم قلب شکسته مشابه سندرم حاد قلبی است، در تشخیص این عارضه از آزمایشهای اولیه قلب مانند نوار قلب، آزمایش خون برای بررسی آنزیمهای قلبی و آنژیوگرافی یا سایر روشها برای بررسی مستقیم ساختار و جریان خون در قلب، استفاده میشود.
بهبود سندرم قلب شکسته
حدود ۹۰ درصد افرادی که به سندرم قلب شکسته مبتلا میشوند، طی ۴ تا ۸ هفته بهبود مییابند. اما در برخی افراد این دوره بسیار طولانیتر و حادتر است. این افراد معمولا از شرایط پزشکی پیچیدهای رنج میبردند.
از عوامل مهمی که این سندرم را سبب میشوند، اضطراب روانی و فیزیکی است. بنابراین مدیریت اضطراب و فشارهای روانی در جلوگیری از ابتلا به این سندرم نقش مهمی دارد.