اقدام عربستان سعودی برای استفاده از تقویم میلادی در امور رسمی با استقبال و تایید کارشناسان و فعالان اقتصادی این کشور مواجه شده است. استفاده از تقویم میلادی در مناسبات رسمی عربستان سعودی ابتدای نوامبر ۲۰۲۳ در شورای وزیران این کشور به ریاست شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تصویب شد.
بر مبنای این تصمیم، عربستان سعودی در تمام معاملات رسمی از تقویم میلادی و در موارد مربوط به شریعت اسلامی از تقویم هجری استفاده میکند.
استفاده از تقویم میلادی پیش از این نیز در برخی فعالیتهای رسمی و قانونی عربستان سعودی مرسوم بود اما حالا با صدور مصوبه جدید، در اولویت قرار گرفت.
دکتر اسامه غانم العبیدی، استاد حقوق و مدیریت عمومی در ریاض، این تصمیم را برای تجارت عربستان سعودی «خوب» توصیف کرد و به عربنیوز گفت که تصمیم شورای وزیران عربستان سعودی برای مبنا قرار دادن تقویم میلادی در معاملات رسمی، اقدامی خوشایند است زیرا سایر کشورها نیز از این تقویم استفاده میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او گفت که این اقدام بازدید خارجیها از عربستان سعودی و فعالیت تجاری آنها با این کشور را آسانتر میکند، زیرا میتوانند بر اساس یک تقویم واحد کار و برنامهریزی کنند. استاد حقوق و مدیریت عمومی در ریاض تاکید کرد که استفاده از دو تقویم میلادی و هجری خارجیها را سردرگم کرده بود.
این استاد دانشگاه تصمیم شورای وزیران عربستان سعودی را «بسیار عاقلانه» توصیف کرد و گفت که این اقدام درهای تجارت جهانی را به روی این کشور باز و همکاری با شرکای خارجی را تسهیل میکند.
تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی در سال گذشته ۸.۷ درصد رشد کرد که بالاترین میزان در میان کشورهای پیشرو و در حال توسعه گروه ۲۰ بود.
در تقویم هجری، هر سال بین ۳۵۴ تا ۳۵۵ روز است که ۱۰ یا ۱۱ روز کوتاهتر از سال میلادی است. استفاده از تقویم میلادی و تعطیلی روزهای شنبه و یکشنبه با هدف هماهنگی با جامعه جهانی در برخی دیگر از کشورهای مسلمان مرسوم است. این کشورها میدانند همخوانی تعطیلات پایان هفته کشورها با الگوی جهانی در نظم اقتصادی آنها تاثیر زیادی دارد و تجارت و مبادلات بینالمللی را تسهیل میکند. بر همین اساس است که تقویم ترکیه نیز میلادی است و در این کشور روزهای شنبه و یکشنبه به عنوان تعطیلات آخرهفته تعطیلاند. امارات متحده عربی و لبنان نیز همین رویه را در پیش گرفتهاند.
کشورهای قطر، عربستان سعودی، اندونزی، بحرین، عراق و مالزی که بیشترین جمعیت مسلمانان را دارند، هم روزهای جمعه و شنبه تعطیلاند.
بهرغم همسویی کشورهای مسلمان با تقویم و برنامه جهانی، در ایران طرح تعطیلی شنبهها همواره به بنبست میخورد. این طرح تاکنون چندین مرتبه در دولت و مجلسهای مختلف جمهوری اسلامی مطرح شده اما هر بار با مخالفتهای بسیار کنار گذاشته شده است.
پیشتر محسن پیرهادی، عضو هیئترئیسه مجلس، گفته بود که طرح تعطیلی شنبهها پس از بررسی برنامه هفتم توسعه به صحن میآید. این بار موافقان این طرح با هدف راضی کردن مخالفان از مراجع دینی استفتا کردهاند و گفتند این طرح از نظر آنان «اشکال و حرمت شرعی» ندارد.
سرنوشت تعطیلی شنبهها به جای پنجشنبهها در جمهوری اسلامی ایران مشابه عاقبت قانون لغوشده تغییر ساعت رسمی در نیمه دوم سال است. در حالی که موافقان تعطیلی شنبهها و تغییر ساعت در نیمه دوم سال از مزایای بینالمللی، تجاری و اقتصادی این طرحها سخن میگویند، مخالفان ادعا میکنند که چنین اقدامهایی با دستورات دینی مغایرند.
مخالفتها با تعطیلی شنبهها در حالی است که از سالها پیش فعالان اقتصادی درباره روزهای تعطیل پایان هفته در ایران هشدار داده و اعلام کردهاند که با توجه به تعطیلی پنجشنبهها و جمعهها در ایران و تعطیلی شنبهها و یکشنبهها در بسیاری نقاط جهان، عملا بسیاری از مراودات بینالمللی طی چهار روز متوالی قطع است.