عفو بین‌الملل: وضعیت حقوق بشر در افغانستان فاجعه‌بار است

این سازمان تاکید کرد عقب‌گرد حقوق بشری در افغانستان باید متوقف شود

تظاهرات شماری از فعالان زن افغان در اعتراض به سیاست‌های زن‌ستیزانه طالبان، کابل‌‌ــ AFP

سازمان عفو بین‌الملل روز یکشنبه، ۱۹ آذر (۱۰ دسامبر) به مناسبت روز جهانی حقوق بشر با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که طالبان از زمان به قدرت رسیدن در افغانستان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، دور جدیدی از سوءاستفاده و نقض حقوق بشر در این کشور را آغاز کرده‌اند.

به گفته عفو بین‌الملل، مقام‌های طالبان نه‌تنها تعهدشان به حمایت از حقوق مردم افغانستان و به‌ویژه زنان را زیر پا گذاشته‌اند، بلکه چرخه خشونت را هم از سر گرفته‌ و با مصونیت کامل و بی هیچ دغدغه‌ای، حقوق بشر را نقض کرده‌اند.

عفو بین‌الملل توضیح داد که رژیم طالبان در سال نخست حاکمیتشان، نهادهای کلیدی برای حمایت از حقوق بشر را هدفمندانه منحل کردند و آزادی بیان، آزادی اجتماعات، حق برخورداری از محاکمه عادلانه و سایر حقوق انسانی را سرکوب کردند.

در بیانیه این سازمان تصریح شد: «حقوق اساسی زنان و دختران سلب شده است. هزاران افغان خودسرانه بازداشت، شکنجه، ناپدید و حتی کشته شده‌اند. خبرنگاران، فعالان، مدافعان حقوق بشر، هنرمندان، دانشگاهیان، اقلیت‌های مذهبی و قومی همچنان به طور خاص در معرض خطرند و حقوق بشر در همه ابعاد هدف حمله قرار گرفته است. این باید متوقف شود». 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عفو بین‌الملل از جهانیان خواست در حالی که «مردم افغانستان همچنان شجاعانه در برابر این طوفان ایستاده‌اند»، در کنار آن‌ها بایستند و از حق آن‌ها برای زندگی، آزادی، کرامت و برابری صحبت کنند. این سازمان نوشت: «به نقض فاحش حقوق بشر در افغانستان از جمله قتل‌های انتقام‌جویانه و حمله به اقلیت‌های قومی و مذهبی، زنان و دختران، دگرباشان جنسی، مدافعان حقوق بشر، اعضای جامعه مدنی، قضات، وکلا، مقام‌های  حکومت سابق، خبرنگاران و دیگران فورا پایان دهید.»

این سازمان به منظور تامین عدالت در قبال نقض حقوق بشر و جنایات جنگی در افغانستان خواهان ایجاد سازوکارهای تحقیق و پاسخگویی موثر و شفاف شد.

سایر سازمان و نهادهای بین‌المللی فعال در عرصه حقوق بشر نیز هم‌زمان با روز جهانی حقوق بشر، با انتشار بیانیه‌هایی خواستار تغییر سیاست‌های رژیم طالبان در زمینه حقوق‌بشر به ویژه حقوق زنان و دختران افغان شدند. 

دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) روز یکشنبه ۱۹ آذر (۱۰ دسامبر) با انتشار بیانیه‌ای، بار دیگر از رژیم طالبان خواست تعهدات حقوق‌ بشری را به عنوان زیربنای یک آینده باثبات، صلح‌آمیز و مرفه برای افغانستان بپذیرند و از آن حمایت کنند.

در بیانیه یوناما، به نقل از رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان و رئیس یوناما، آمده است: «در این سالگرد ویژه، می‌خواهم به مقام‌های فعلی یادآوری کنم که افغانستان عضو معاهدات بین‌المللی حقوق بشر است که بخش اساسی حقوق بین‌الملل به شمار می‌رود و افغانستان در آن نقشی تاریخی داشته است.»

در عین حال، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز از طالبان خواست در روز جهانی حقوق بشر، فعالان حقوق بشر را که به دلیل دفاع از «حق مردم» زندانی شده‌اند، آزاد کنند. 

نصیراحمد فایق، نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد، هم در پیامی به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در شبکه اجتماعی اکس نوشت که در حال حاضر هیچ نوع حفاظت و حراست قانونی از حق زندگی، آزادی، امنیت شخصی و حریم خصوصی شهروندان افغانستان وجود ندارد.