رسانههای پاکستان یکشنبه، ۲۴دسامبر (سوم دی)، اعلام کردند که بیش از ۴۴۶ هزار مهاجر افغان فاقد مجوز اقامت قانونی، به افغانستان اخراج شدهاند.
رادیو پاکستان گزارش داد که شنبه، ۲۳ دسامبر، بیش از هزار مهاجر افغان از پاکستان اخراج شدهاند.
این رسانه به نقل از مقامهای پاکستان نوشت که اخراج افراد بیگانه غیرقانونی، از جمله افغانها، بهشکل «آبرومندانه» و «امن» ادامه دارد.
اما برخی از مهاجران افغان اخراجشده از پاکستان مدعیاند که پلیس پاکستان اموال و داراییهای آنان را مصادره کرده است و با «بدرفتاری» از این کشور اخراج شدهاند. شماری از این مهاجران بیش از چهار دهه در پاکستان زندگی کرده بودند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در پی اخراج گسترده و اجباری مهاجران افغان از کشورهای همسایه افغانستان، سازمان ملل نگرانی عمیق خود را در این باره ابراز کرد. دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه این سازمان (اوچا) گزارش داد که در سال آینده میلادی بیش از ۲۳ میلیون شهروند افغانستان (بیش از نیمی از جمعیت کشور) به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
برنامه جهانی غذا بهتازگی اعلام کرد که به دلیل کمبود بودجه، مجبور شده است کمک غذایی به حدود ۱۰ میلیون نفر را در افغانستان کاهش دهد. این نهاد هشدار داده است که افغانستان یکی از هشت کشور ناامن از نظر غذایی در دنیا است.
برنامه جهانی غذا گفت که حدود نیمی از کودکان زیر پنج سال و یک چهارم زنان باردار و شیرده افغان، به حمایت غذایی نیاز دارند. سازمان ملل نگران است که بازگشت ناگهانی صدهاهزار مهاجر افغان به کشور، بحران معیشتی و غذایی کنونی را در افغانستان تشدید کند.
پاکستان تصمیم دارد ۱.۷ میلیون مهاجر افغان را که فاقد مدارک و مجوز اقامت قانونیاند، از این کشور اخراج کند و این روند بهویژه از نوامبر به این سو تشدید شده است.
هفته گذشته ملا حسن آخوند، نخستوزیر طالبان، از کشورها خواست که از پناهجویان و مهاجران به مثابه اهرم فشار استفاده نکنند. او افزود که روند بازگشت مهاجران افغان «آبرومندانه» باشد تا در بلندمدت باعث بروز «فاجعه انسانی» و «بیاعتمادی» میان کشورها نشود. نخستوزیر طالبان در سخنان خود نامی از پاکستان نبرد.
مقامهای ارشد پاکستان ادعا میکنند که برخی از مهاجران افغان در ناآرامیها و مشکلات امنیتی این کشور دست دارند و اسلامآباد دارای توان اقتصادی کافی برای تداوم حضور پناهجویان افغان نیست.
مقامهای مزبور مدعیاند که جنگجویان و فرماندهان گروه تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) حملههای خود را از خاک افغانستان سازماندهی و مدیریت میکنند، اما طالبان این اتهامات را رد میکنند. حکومت پاکستان به دلیل بحران شدید مالی و اقتصادی، قادر به راهاندازی عملیات گسترده نظامی در مناطق ناامن ایالتهای خیبرپختونخوا و بلوچستان نیست. اسلامآباد تاکنون چندین بار خواستار برخورد رژیم طالبان با تیتیپی و گروههای دیگری شده است که از خاک افغانستان، منافع پاکستان را تهدید میکنند. اما طالبان میگویند هیچ تهدیدی از خاک افغانستان متوجه کشورهای دیگر نیست.
پاکستان از حامیان اصلی به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان بود و دو دهه پناهگاههای امن در اختیار این گروه گذاشته بود، اما با روی کار آمدن رژیم طالبان در اوت ۲۰۲۱، حملههای تروریستی در پاکستان افزایش یافته است و اسلامآباد به همین بهانه مهاجران افغان را اخراج میکند.