دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) میگوید ادامه بازداشتهای خودسرانه در افغانستان نگرانکننده است.
این دفتر روز چهارشنبه، ۱۳ دی، با انتشار پیامی در رسانه اجتماعی ایکس نوشته است که احمد فهیم عظیمی و صدیقالله افغان، از مدافعان آموزش دختران و همچنین منیژه صدیقی، فعال حقوق زنان، از ماه اکتبر سال گذشته تاکنون در زندان طالبان به سر میبرند.
یوناما خواستار پایان دادن به بازداشتهای خودسرانه در افغانستان شده و تاکید کرده است که حقوق بازداشتشدگان ازجمله دسترسی آنها به اعضای خانواده، وکیل مدافع، پرستار و محاکمه عادلانه باید رعایت شود.
همزمان با این اعلام یوناما، ماموران امر به معروف طالبان چندین دختر جوان را در منطقه دشتبرچی شهر کابل بهدلیل نداشتن حجاب کامل بازداشت کردند و با خود بردند.
یک منبع مطلع در کابل روز چهارشنبه به ایندیپندنت فارسی گفت وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان دور جدید کنترل پوشش زنان را آغاز کرده و به اعضای طالبان دستور داده است زنانی که حجاب به شیوه طالبانی را رعایت نمیکنند، بازداشت و زندانی کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این منبع آگاه با ارسال عکس به ایندیپندنت فارسی گفت اعضای گروه طالبان روز چهارشنبه، ۱۳ دی، شماری از دختران جوان در بازار منطقه دشت برچی کابل را به بهانه نداشتن حجاب کامل یا داشتن تلفن همراه بازداشت کردند و با خود بردند.
بازداشت خودسرانه دختران جوان در نقاط مختلف شهر کابل در روزهای اخیر رخ داده است، اما طالبان تاکنون دراینباره اظهارنظری نکردهاند. هنوز از سرنوشت دختران بازداشتشده و نحوه برخورد نهادهای طالبان با آنها اطلاعی در دست نیست.
شماری از کنشگران رسانهای و مدنی میگویند ماموران طالبان در دو سال گذشته دختران جوان زیادی را بازداشت کردهاند، اما اکثر خانوادهها در افغانستان بهدلیل سنتی بودن جامعه و «آبروریزی»، دستگیری دخترانشان را پنهان میکنند.
زهرا جویا، فعال رسانهای افغان، در رسانه ایکس نوشته وضعیت زمانی نگرانکننده است که اکثریت مردم بهدلیل «حفظ آبرو و عزت» یک اتفاق را کتمان کنند. او تاکید کرده است که خانوادههای زیادی بازداشت و زندانی شدن دخترانشان در دو سال گذشته را پنهان کردهاند و این نوع برخورد با قضایا واقعا فاجعهبار است.
— Asif Ashna (@AsifAshnaa) January 2, 2024
این فعال رسانهای خاطرنشان کرده است: « خانوادهها و دختران بازداشتشده مقصر نیستند، در حقیقت این طالبان هستند که باید پاسخگو شوند. چگونه طالب را پاسخگوی اعمالشان بسازیم؟ اعمال فشار از طریق اذهان عامه. متاسفانه زنان در جامعه ما هم قربانی هستند و هم مقصر پنداشته میشوند. باید این معادله عوض شود. باید روایتها تغییر کند.»
آصف آشنا، فعال مدنی افغان، نیز خطاب به خانوادههای قربانی بازداشتهای خودسرانه گفته است که دزدیدن و ناپدید شدن زنان و دختران جوان آنقدر جدی و گسترده است که دیگر کار از سکوت خانوادهها به خاطر «آبروداری» گذشته است.
او گفته است که بازداشت، شکنجه و تجاوز به دختران جوان تنها به مناطق هزارهنشین و تاجیکنشین محدود نمیشود. او تاکید کرده است: «در بیش از دو سال گذشته، مسئله تجاوز به زنان در اسپنبولدک قندهار و بخشهای از ولایت ننگرهار همانقدر تکاندهنده است که در سایر نقاط افغانستان. این فاجعه نیاز به یک دادخواهی فراگیر دارد. نباید در دادخواهی برای فاجعهای که بر زنان میگذرد، دچار سقوط در سیاهچاله احساسات و عواطف قومی و زبانی شویم.»