مستندهای طالبان و روایت وارونه از جنگ افغانستان

طالبان در تلاشند تا افکار‌عمومی را در‌مورد عملکرد پیشین خود تغییر داده و دو دهه جنگ با حکومت پیشین را «مشروع» و برای دفاع از افغانستان و «ارزش‌های اسلامی» جلوه دهند

بنگاه‌های تبلیغاتی طالبان با تولید و انتشار فیلم‌های مستند درباره دو دهه حضور آمریکا و ناتو، روایتی وارونه از جنگ افغانستان ارائه می‌دهند و شورشگری و جنگ‌ را توجیه می‌کنند. 

خبرگزاری باختر به‌تازگی فیلم مستند «جنایات از دیده پنهان اشغالگران در جریان اشغال ۲۰ ساله غرب» در شهرستان حصارک استان ننگرهار را پخش کرده است. این فیلم مستند با زیر‌نویس انگلیسی و استفاه از امکانات پیشرفته تصویربرداری ازجمله فلای‌کم (دوربین هوایی)، جنگ افغانستان را از لنز دوربین طالبان روایت می‌کند، اما در آن به جنگ و «خونریزی» طالبان و کشتار غیرنظامیان به دست افراد این گروه هیچ اشاره‌ای نمی‌شود.

طالبان در این فیلم مستند، سعی در تطهیر و سفیدنمایی جنگ و کشتار را با عنوان «جهاد» و «مبارزه با اشغال» دارد. در این فیلم مستند چند پرچم طالبان در گورستان نیروهای کشته‌شده‌ این گروه در شهرستان «حصارک» به اهتزار درآمده است و کودکان برای بازدید از این گورستان آمده‌اند تا به‌خاطر کشته شدن پدرانشان اشک بریزند و با طالبان مصاحبه کنند.

مسئولان رسانه‌‌ای طالبان در این فیلم مستند صحنه‌هایی را از چند عملیات‌ نظامی آمریکا و انفجارهایی را که آن‌ها برای هدف قراردادن نیروهای طالبان انجام‌ داده‌اند تدوین کرده‌‌اند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این فیلم مستند به حمله‌های شبانه نظامیان آمریکایی اشاره شده و این حمله‌ها را عامل تلفات گسترده عنوان کرده است. طالبان در حمله‌های هوایی و شبانه نظامیان آمریکایی، ناتو و نظامیان افغان متحمل تلفات سنگین شده بودند و به همین دلیل در مستندهایشان ادعا می‌کنند که در این حمله‌ها غیرنظامیان جان باخته‌اند.  

طالبان در آن زمان در بسیاری از بخش‌های افغانستان در مناطق مسکونی مستقر می‌شدند و مقام‌های حکومت پیشین، این گروه را به استفاده از غیرنظامیان به‌عنوان «سپر انسانی» متهم می‌کردند. یکی از دلایل عمده استقرار طالبان در مناطق مسکونی این بود که عملیات‌ نظامی علیه آنان دشوار می‌‌شد. طالبان در مواردی هم از خانه‌های مسکونی به نظامیان شلیک می‌کردند.  

این چندمین فیلم مستندی است که طالبان از جنگ افغانستان ساخته و منتشر کرده‌اند و لشکر سایبری طالبان نیز آن را در رسانه‌های اجتماعی بازنشر می‌کند. گفته می‌شود که برخی از کشورها در تهیه محتوای تبلیغاتی به رژیم طالبان کمک می‌کنند. مسئولان برخی از رسانه‌های جمهوری اسلامی ایران بارها با طالبان دیدار کرده‌اند.  

طالبان پس از سرنگونی حکومت پیشین در حمله ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا در سال ۲۰۰۱ به‌دلیل امتناع از سپردن اسامه بن‌ لادن، رهبر شبکه تروریستی القاعده با حکومت افغانستان و متحدان غربی آن وارد جنگ شدند. طالبان در طول دو دهه جنگ باعث کشته شدن هزاران تن از شهروندان افغانستان شدند و پس از امضای توافقنامه دوحه با آمریکا در اوت ۲۰۲۱ توانستند دوباره بر این کشور حاکم شوند.  

بسیاری از شهروندان افغانستان از سلطه‌ طالبان ناراضی‌اند، اما طالبان تلاش می‌کنند افکار‌عمومی را در‌مورد عملکرد گذشته خود تغییر دهند و دو دهه جنگ با حکومت پیشین را «مشروع» و در جهت دفاع از افغانستان و «ارزش‌های اسلامی» جلوه دهند.  

طالبان مسئول خونین‌ترین و مرگبارترین حمله‌های انفجاری و انتحاری در افغانستان‌اند. نیروهای انتحاری‌ این گروه به محل زندگی غیرنظامیان حمله کرده‌اند و اکنون خانواده‌های زیادی که به‌دلیل جنگ طالبان، عزیزانشان را از دست داده‌اند، در رسانه‌های تحت کنترل طالبان و همچنین در رسانه‌های اجتماعی شاهد تطهیر کارنامه خونین و مرگبار این گروه‌اند.  

مسئولان مطبوعاتی و فرهنگی رژیم طالبان برای مستندسازی، به جمع‌آوری عکس، ویدیو، فایل‌های صوتی، مین‌های بشکه‌ای زرد‌رنگ، موتورسیکلت‌های انفجاری و دیگر ابزارها اقدام کرده‌اند. 

بیشتر از جهان