توافق اصولی اتحادیه اروپا برای عملیات نظامی دریایی علیه حوثی‌ها در دریای سرخ

اسرائیل می‌گوید دنیا در حال جنگ با اسلام رادیکال به رهبری جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های نیابتی‌اش در منطقه است 

وزیران خارجه اتحادیه اروپا دوشنبه، ۲۲ ژانویه (دوم بهمن)، در بروکسل، در دیدار با دیپلمات‌های ارشد دو طرف اسرائیلی و فلسطینی و نیز کشورهای مهم عرب، از جمله عربستان سعودی و مصر، اسرائیل را برای پذیرش راه‌حل نهایی دو کشوری با فلسطینی‌ها پس از جنگ غزه تحت‌فشار قرار دادند. در این نشست مسئله حمله حوثی‌های یمن به کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ نیز مورد بررسی قرار گرفت. 

وزیران خارجه کشورهای اتحادیه اروپا در این نشست در پایتخت بلژیک به توافق اصولی برای آغاز عملیات نظامی در دریای سرخ دست یافتند. 
خبرگزاری آلمان به نقل از دیپلمات‌های ارشد اروپایی نوشت که هدف از عملیات نظامی اتحادیه اروپا محافظت از کشتی‌های تجاری در برابر حملات شبه‌نظامیان حوثی است. 
به دنبال تشدید حملات شبه‌نظامیان حوثی یمن به کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ پس از شروع جنگ غزه، ایالات متحده آمریکا و بریتانیا در دو هفته گذشته مواضع حوثی‌های یمن را هدف قرار دادند. 
حوثی‌های یمنی که از جمله گروه‌های شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران‌اند، می‌گویند در حمایت از گروه حماس در مقابل عملیات اسرائیل حملاتشان را تشدید کرده‌اند. آنان همچنین گفته‌اند که حملاتشان را متوقف نمی‌کنند. 
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «اقدامات غیرمسئولانه حوثی‌ها تهدیدی علیه آزادی کشتیرانی در دریای سرخ است.»

حمله غافلگیرکننده هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و متعاقب آن، پاسخ نظامی ویرانگر اسرائیل، خاورمیانه را در آشفتگی تازه‌ای فرو برده و به هراس و نگرانی از گسترده‌تر شدن درگیری در سراسر منطقه دامن زده است. تهدید کشتی‌های تجاری در دریای سرخ از سوی شورشیان حوثی تحت حمایت تهران در یمن، یکی از مصادیق گسترش جنگ غزه دیده می‌شود.

در حالی که به نظر می‌رسد درگیری‌ها، راه‌حل بلندمدت برای مناقشه دیرینه میان اسرائیل و فلسطینیان را به حاشیه رانده است، مقام‌های اتحادیه اروپا اصرار دارند که اینک زمان مذاکره درباره یافتن راه‌حل نهایی برای این مناقشه است. 

وزیران خارجه ۲۷ کشور عضور اتحادیه اروپا دوشنبه، پیش از نشست جداگانه با ریاض المالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطینی، با یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، دیدار کردند. 

وزیران خارجه مصر، اردن و عربستان سعودی نیز با وزیران خارجه اروپایی ملاقات و گفت‌وگو کردند. 

این دیدارها در حالی انجام شد که به گفته وزارت بهداشت حماس، در اثر حمله‌های اسرائیل به نوار غزه تاکنون بیش از ۲۵ هزار فلسطینی کشته شده‌اند. در حمله غافلگیرکننده گروه شبه‌نظامی حماس که از گروه‌های نیابتی و برخوردار از حمایت جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه است، بیش از ۱۱۴۰ غیرنظامی اسرائیلی کشته شدند. نیروهای حماس حدود ۲۵۰ نفر را نیز به گروگان گرفتند که مقام‌های اسرائیلی می‌گویند حدود ۱۳۲ نفرشان هنوز در اسارت حماس‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، وعده داده است که جنگ تا نابودی کامل حماس ادامه خواهد یافت و به دلیل رد درخواست‌های سازمان ملل متحد و کشورهای دیگر، از جمله ایالات متحده، برای پذیرش راه‌حل تشکیل کشور مستقل فلسطینی، در معرض انتقاد جامعه بین‌الملل قرار گرفته است. 

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ضمن اشاره به «وضعیت بد انسانی در غزه»، خطاب به اسرائیل گفت: «صلح و ثبات را نمی‌توان فقط با ابزارهای نظامی ایجاد کرد.» 

بورل گفت: «راه‌حل‌های دیگری که برای ایجاد صلح در ذهن دارند چیست؟ اینکه همه فلسطینی‌ها آنجا را ترک کنند؟ کشتن همه آن‌ها؟»

یسرائیل کاتز گفت که کشورش به بازگرداندن گروگان‌ها و تضمین امنیت خود متمرکز است. او دوشنبه در سخنان خود در نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا گفت: «ما در نبردی جهانی علیه اسلام رادیکال به رهبری ایران و گروه‌های نیابتی‌اش علیه اسرائیل، متحدان عرب ما و جهان آزاد، از جمله اروپا، قرار داریم.» 

او همچنین ویدیو کوتاهی درباره چشم‌انداز خود از اسرائیل و خاورمیانه به نمایش گذاشت و دو پروژه معرفی کرد؛ یکی تاسیس خط آهن خاورمیانه که اسرائیل را به اردن، عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی متصل می‌کند، و دیگری احداث یک جزیره مصنوعی در سواحل غزه که دارای لنگرگاه، بندرگاه، فرودگاه، تاسیسات تولید آب ‌شیرین‌ و منطقه صنعتی است. 

به نوشته اورشلیم‌پست، پیش‌بینی نمی‌شود که یسرائیل کاتز با وزیران هیچ‌یک از کشورهای عرب، شامل عربستان سعودی، اردن و مصر، در بروکسل ملاقات کند. 

ریاض المالکی از اتحادیه اروپا خواست که خواستار آتش‌بس فوری شود، و از کشورهایی اروپایی نیز خواست که تحریم نتانیاهو را به دلیل «از بین بردن بخت راه‌حل دو کشوری» در نظر گیرند. 

المالکی گفت: «هر روز که تردید نشان می‌دهیم، افرادی دارند کشته می‌شوند.» 

در حالی که اتحادیه اروپا می‌کوشد موضع واحدی در قبال جنگ غزه اتخاذ کند و در مجموع از راه‌حل دو کشوری حمایت می‌کند، حامیان اسرائیل، از جمله آلمان، درخواست کشورهایی چون اسپانیا و ایرلند را برای برقراری آتش‌بس فوری رد کرده‌اند.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، گفت: «راه‌حل دو کشوری تنها راه‌حل است و حتی کسانی که نمی‌خواهند در مورد آن بیشتر بدانند، هنوز جایگزین دیگری ارائه نکرده‌اند.» 

بورل سندی را که «رویکرد جامع» برای دستیابی به صلح می‌خواند، میان کشورها توزیع کرده است که در آن از کشورها خواسته شده تا با برگزاری یک کنفرانس، بتو.ان به نقشه‌راهی برای پایان دادن به مناقشه اسرائیل و فلسطینیان دست‌یافت. 

این سند می‌گوید که جامعه بین‌الملل در نهایت باید «پیامدهای احتمالی تعامل یا مشارکت نکردن با طرح صلح» را برای هر یک از طرف‌ها مشخص کند. 

ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن، گفت: «ادامه اقدامات اسرائیل برای تضعیف راه‌حل دو کشوری، سرنوشت منطقه را به درگیری‌ها و جنگ بیشتر محکوم می‌کند.

او افزود: «تمام دنیا می‌گوید تنها راه برون‌رفت از این فلاکت راه‌حل دو کشوری است. بنابراین، طرفی را که با حق همه مردم منطقه، از جمله اسرائیلی‌ها، برای برقراری صلح مخالفت می‌کند، نمی‌توان بی‌پاسخ رها کرد.