دخالت غیرحرفه‌ای بازیکنان برای سرمربی شدن یک ناشناس در پرسپولیس

اوسمار ویه‌را بدون تجربه و سابقه قابل‌اعتنا در آستانه یک فرصت عجیب قرار گرفته است

تصویر افشین پیروانی و اوسمار ویه‌را - وبسایت باشگاه پرسپولیس

دخالت بازیکنان پرسپولیس در انتخاب سرمربی جدید نتیجه بی‌اعتباری مدیریت باشگاه است که ۲۵ روز پس از استعفای یحیی گل‌محمدی، فرصت آماده‌سازی تیم در نیم‌فصل را به بطالت گذرانده و با مذاکرات بی‌نتیجه و بازی با نام‌ها، وقت‌کشی کرده است.

مدیران باشگاه پرسپولیس چنان در ا‌‌نتخاب سرمربی جدید ناکارآمد و نابلدند که علیرضا بیرانوند، دروازه‌بان پرسپولیس، در یک برنامه تلویزیونی با تعریف و تمجید، اوسمار ویه‌را، دستیار برزیلی یحیی گل‌محمدی را بهترین و یگانه گزینه پرسپولیس معرفی می‌کند و با دخالت در امور باشگاه می‌خواهد هواداران را قانع کند که برای سرمربیگری پرسپولیس باید به یک مربی ناشناس و بدون کارنامه قابل‌اعتنا اعتماد کنند.

برای بیرانوند و احتمالا جمع دیگری از همبازی‌های او در پرسپولیس این خوشایند است که یک سرمربی بی‌تجربه روی نیمکت بنشیند تا آن‌ها بر سرمربی، تیم و حتی امور باشگاه تسلط داشته باشند. تلاش‌های بیرانوند برای سرمربی‌ شدن اوسمار ویه‌را وقتی بیشتر معنی‌دار می‌شود که بدانیم بیرانوند و رضا درویش، مدیرعامل باشگاه پرسپولیس، روابط نزدیکی با هم دارند و تلاش بیرانوند می‌تواند با هماهنگی درویش باشد.

اگرچه دو بازیکن باتجربه پرسپولیس‌ــ‌ امید عالیشاه و وحید امیری‌ــ با انتشار متنی مشترک اعلام کردند که در انتخاب سرمربی نقشی ندارند، بقیه بازیکنان تیم در این رویارویی عالیشاه و امیری مقابل بیرانوند، کاپیتان‌های تیم را همراهی نکردند. همه این‌ها شاید نشانه یک تلاش گروهی در پرسپولیس باشد تا اوسمار به سرمربی تبدیل شود و بیرانوند و دوستانش بر پرسپولیس مسلط شوند.

اینکه بیرانوند در اردوی تیم ملی و وسط رقابت‌های جام قهرمانی آسیا با یک برنامه تلویزیونی درباره تیم باشگاهی‌اش مصاحبه‌ای طولانی انجام می‌دهد، می‌تواند تذکر مربیان تیم ملی را هم در پی داشته باشد. این رفتار خارج از عرف حرفه‌ای است که بازیکن تیم ملی در اردوی تیم ملی برای یک تورنمنت مهم قاره‌ای در یک گفت‌و‌گوی تلویزیونی شبانه، یک ساعت تلاش کند در تعیین سرمربی تیم باشگاهی‌اش دخالت کند. بنابراین هم باشگاه پرسپولیس اجازه دخالتی غیرحرفه‌ای را به بازیکنش داده است و هم اردوی تیم ملی نظم لازم برای تمرکز روی کارش را ندارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پرسپولیس قدرت یک دهه اخیرش را مدیون سه مربی تاثیرگذار است. برانکو ایوانکوویچ بود که توانست از پرسپولیس تیمی با قهرمانی‌های متوالی بسازد. سپس گابریل کالدرون، جانشین برانکو، اگرچه نیم‌فصل با پرسپولیس همکاری کرد‌، توانست تیم را صدرنشین و مدعی حفظ کند و پس از او، یحیی گل‌محمدی دوره‌ای چهارساله را با تکرار موفقیت‌های برانکو پشت سر گذاشت و حتی رکوردهای او را شکست.

پرسپولیس دلیل موفقیت‌های سال‌های اخیرش را بیش از هر عامل دیگری باید در عملکرد مربیانش جست‌وجو کند. آن‌ها مربیانی باتجربه بودند که هر کدام سال‌ها سابقه سرمربیگری داشتند؛ حتی گل‌محمدی پیش از رسیدن به نیمکت پرسپولیس با تیم پدیده مشهد، بهترین فوتبال را در لیگ نمایش می‌داد که صاحب موقعیت مربیگری در پرسپولیس شد.

برای پایان این روند فوق‌العاده تنها کافی است که مدیریت باشگاه یک تصمیم اشتباه بگیرد؛ تصمیمی که بازیکنان تیم را صاحب جایگاه تصمیم‌گیری و دخالت در امور تیم کند و پرسپولیس از یک تیم منظم در دوره مربیان پیشین، به تیمی آشفته و شلخته تبدیل شود که سرمربی بی‌تجربه‌اش به میل بازیکنان کار می‌کند.

اوسمار ویه‌را که در برزیل، مربیگری در تیم‌های پایه و دستیاری در تیم‌هایی مثل اینترناسیونال را تجربه کرده و مثل تجربه اخیرش در پرسپولیس، سرمربیگری کوتاه‌مدت و موقت در برزیل نقطه اوج کارنامه‌اش است، در آستانه یک فرصت عجیب و استثنایی قرار دارد که پرسپولیس را به او بسپارند. او اگرچه یک و نیم فصل دستیار گل‌محمدی بود و از پرسپولیس شناخت دارد، شناخت از تیم معیار آنچنان مهمی نیست که بتواند دلیل منطقی برای انتخاب او به عنوان سرمربی پرسپولیس باشد. بسیاری از هواداران پرسپولیس به شایعه این انتخاب هم اعتراض کرده‌اند اما باشگاه پرسپولیس تا این تصمیم عجیب فاصله چندانی ندارد.

البته مدیرعامل پرسپولیس همچنان درباره برانکو ایوانکوویچ حرف می‌زند و از حامی مالی باشگاه که به اختلاس در پرونده واردات برنج متهم است، کمک مالی خواسته تا با پیشنهاد مبلغی بیشتر، برانکو را برای همکاری دوباره با پرسپولیس قانع کند اما این برای شخصیت یک باشگاه حرفه‌ای مناسب نیست که چندین بار از یک مربی پاسخ منفی بشنود و باز هم برای مذاکره اقدام کند. درویش می‌خواهد مذاکره با برانکو را چنان کشدار کند که سرانجام گزینه‌ای جز اوسمار ویه‌را پیش روی پرسپولیس نباشد.

روابطی که پشت‌پرده انتخاب یک مربی ناشناس برای پرسپولیس جریان دارد، می‌تواند سهم‌خواهی از قرارداد را هشدار دهد. فارغ از این، پرسپولیس این‌روزها بدون سرمربی در نقل‌وانتقالات فعالیت می‌کند و مشخص نیست بازیکنان جدید بر اساس کدام ایده‌ فنی استخدام می‌شوند. خرید بازیکن بدون نظارت فنی سرمربی، شائبه‌برانگیز است و شفاف نیست که چه کسانی با چه روابطی رقم قراردادها و اولویت‌های خرید بازیکن را تعیین می‌کنند.

اوسمار ویه‌را گزینه مناسبی برای مدیران پرسپولیس است تا هر بازیکنی را به او تحمیل کنند و همیشه او را در هر تصمیم تحت تاثیر قرار دهند تا از منافع پنهانی نقل‌و‌انتقالات بهره‌مند شوند.

بیشتر از فوتبال