ناامیدی از بهبود وضع بازار بورس در ایران

میانگین روزانه خروج پول طی ۳۰ دی‌ماه تا ۴ بهمن‌ماه ۶۱۹ میلیارد تومان بوده و تحلیلگرانی که امید داشتند مطابق الگوی یک سال گذشته پس از چند روز سقوط، شاخص بازار اندکی وضعیت مساعد پیدا کند، امید خود را از دست دادند

تصویر آرشیوی از قرمزپوش‌شدن بازار بورس تهران- احمد معینی‌جم/ایرنا

روند خروج سرمایه از بازار بورس و قرمز‌پوش بودن آن به دهمین روز خود رسیده و میانگین روزانه خروج پول طی ۳۰ دی‌ماه تا ۴ بهمن‌ماه ۶۱۹میلیارد تومان است.

با افزایش تنش‌های منطقه‌ای، بورس تهران که از روز ۲۳ دی‌ماه شاهد شیب نزولی شاخص بود، روز شنبه ۳۰ دی‌ماه را در شرایطی به پایان رساند که ۹۳۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.

روز یکشنبه نیز ۶۳۸ میلیارد تومان پول حقیقی خارج شد تا تحلیلگرانی که امید داشتند مطابق الگوی یک سال گذشته پس از چند روز سقوط شاخص، بازار کمی وضعیت مساعد پیدا کند، امید خود را از دست بدهند.

میزان خروج پول حقیقی از  بورس در روز دوشنبه با خارج‌شدن ۴۹۵ میلیارد تومان اگرچه به نسبت دو روز پیش از خود شاهد افت محسوس بود، در روز سه‌شنبه دوباره اوج گرفت و ۹۰۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد.

در آخرین روز معاملاتی هفته اول بهمن‌ماه نیز ۱۲۳ میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بورس خارج شد تا در مجموع کل هفته سه هزار و ۹۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شده باشد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تحلیلگران بازار سرمایه تلاش می‌کنند عواملی از قبیل مصوبه فرمول جدید خوراک (میعانات و نفت خام) و فرآورده‌های نفتی تحویلی را که وزارت نفت ابلاغ کرده است مسبب ریزش بازار قلمداد کنند.

در این مصوبه نرخ فروش بنزین که پیش‌ازاین بر مبنای نرخ فوب سنگاپور بود، به فوب خلیج‌فارس تغییر کرده و به‌طور میانگین ۴.۳ دلار کمتر از نرخ سنگاپور است.

این مصوبه‌ هرچند در ریزش بازار بی‌تاثیر نیست، اما نباید فراموش کرد از ابتدای روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی که با وعده بهبود بازار سرمایه و بورس به میدان آمد، بازار سرمایه در ایران روندی سینوسی داشته است.

در طول دو سال گذشته دولت پس از هر نوبت ریزش گسترده، تلاش کرده است در کوتاه‌مدت از طریق بازارسازی حقوقی‌ها، مانع خروج سرمایه حقیقی‌ها از بازار شود.

ضمن آنکه از ابتدای سال ۱۴۰۲ بازار در چند نوبت به نقطه اوج ریزش شاخص رسید و این موضوع حاکی از آن است که سبزشدن‌های گاه‌به‌گاه تابلوی بورس بیش از آنکه موجب جبران ضرر انباشته شود، به تله مالی سرمایه‌گذاران در شرایط رکود و بحران بدل شده است.

وضع بازارهای ارز و طلا نیز نشانگر آن است که بر‌خلاف وعده رئیس بانک‌ مرکزی مبنی بر موقتی بودن جهش قیمت‌ها، طی دو هفته اخیر روند افزایش نرخ ارز سر باز ایستادن ندارد.

قیمت هر دلار آمریکا در پایان آخرین روز کاری هفته از مرز ۵۵هزار تومان عبور کرد. کارشناسان معتقدند در خوش‌بینانه‌ترین حالت، نرخ دلار طی روزهای آینده اگر به آستانه ۶۰ هزار تومان نرسد، در سطح ۵۵ هزار تومان باقی خواهد ماند.

برخی کارشناسان اقتصادی از ماه‌ها قبل هشدار داده بودند که مدیریت بازار قیمت ارز با شرایط فعلی دوام نخواهد داشت و شیوه ارز‌پاشی و اداره امنیتی بازار در صورت رها شدن فنر انقباضی قیمت‌ها، دلار را بر آستانه قیمتی بی‌سابقه قرار می‌دهد.

موج اخیر جهش نرخ ارز در ایران  سبب شده است قیمت یورو و پوند انگلستان رکوردهایی تازه بر جای بگذارد و قیمت باقی ارزها نیز همانند دلار روی ریل افزایش باشد.

شرایط بازار طلا و سکه نیز با وجود تزریق سکه‌های جدید بدون تاریخ بانک مرکزی و طرح حراج شمش‌های طلا همچنان صعودی است و بر خلاف امید بانک مرکزی به بازگشت قیمت سکه به محدوده ۳۰ میلیون تومان در پایان آخرین روز کاری هفته، سکه امامی در محدوده قیمتی ۳۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان تا ۳۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان نوسان داشت.

آنچه سبب می‌شود تحلیلگران روزهای آینده را نیز مطابق ۱۰ روز گذشته، روزهای افزایش قیمت در بازار ارز و طلا و ریزش بازار بورس بدانند، تداوم اخبار مرتبط با تنش‌های منطقه‌ای و همچنین افزایش شانس پیروزی ترامپ در انتخابات درون‌حزبی ریاست‌جمهوری آمریکا به‌عنوان دو عامل موثر بر بازار است.

از سوی دیگر مطابق الگوی ثابت سال‌های اخیر، ماه‌های پایانی سال همواره بازارهای ارز و طلا افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند که این موضوع سبب می‌شود سرمایه‌گذاران حقیقی تمایل داشته باشند با خروج دارایی‌های خود از بازار بورس در بازارهای طلا و ارز سرمایه‌گذاری کنند.

به‌این‌ترتیب می‌توان ادعا کرد شرایط بازار بورس در روزهای آینده، به روال روزهای اخیر برای فعالان بازار ناامیدکننده باقی خواهد ماند.

بیشتر از اقتصاد