پلیس سوئد میگوید در جریان تجمعهای اعتراضی ایرانیان ساکن این کشور مقابل سفارت جمهوری اسلامی در استکهلم، پنج نفر بهطور غیرقانونی وارد محوطه ساختمان سفارت شدند. رسانههای داخل ایران نیز مدعی شدهاند که پنج فرد معترض در بازداشت پلیس سوئدند.
از بامداد سهشنبه هفته گذشته که محمد قبادلو، جوان معترض به جمهوری اسلامی، در ایران اعدام شد، تاکنون چندین تجمع اعتراضی مقابل سفارتخانههای جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف جهان از جمله سوئد برگزار شده است و هزاران ایرانی با تصاویری از این جوان ۲۳ ساله اعدامشده و همچنین دیگر زندانیان و محکومان به اعدام، خواستار توقف چرخه حکومتی اعدام و سرکوبهای خشن علیه بازداشتشدگان در خیزشهای سراسری شدهاند.
اکنون رویتزر گزارش داده است که بر اساس اعلام پلیس سوئد، روز سهشنبه هفته گذشته پنج نفر بهطور غیرقانونی وارد محوطه سفارتخانه جمهوری اسلامی در حومه استکهلم شدند، اما هنوز مشخص نیست آیا کسی به ساختمان اصلی سفارتخانه هم وارد شده بود یا خیر.
ویدیویی هم از درگیری فیزیکی میان یکی از معترضان با کسی که خود را حامی جمهوری اسلامی معرفی میکند، در مقابل ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در استکهلم منتشر شده است.
این اعتراضها تا روز شنبه هفتم بهمن هم ادامه داشت و ایرانیان مقیم شهرهایی مانند گوتنبرگ، مالمو و استکهلم همچنان در مقابل ساختمان نمایندگیهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی به «اعدام جوانان بیگناه» اعتراض میکردند.
در همین حال، مقامهای ایرانی از ارتباطات دیپلماتیک تازه در این رابطه خبر میدهند. کاردار موقت سفارت ایران در استکلهم در گفتوگو با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، خبر این حمله به کارکنان سفارت را تایید کرد و گفت که محکومیت قضایی این افراد در سوئد را دنبال میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمد احمدی، کاردار موقت سفارت ایران، به تسنیم گفت: «به محض وقوع این اقدام غیرقانونی، مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران در تهران و استکهلم، با تاکید بر ضرورت شناسایی و مجازات عاملان به طرف سوئدی منتقل شد. مقامهای سوئدی در ملاقاتها و تماسهای تلفنی، ضمن عذرخواهی، بر پایبندی سوئد به حفظ و تامین امنیت سفارت و کارکنان آن، بر اساس کنوانسیون حقوق دیپلماتیک وین، تاکید کردند. در این ارتباط و با همکاری پلیس سوئد، پنج نفر از مهاجمان بازداشت شدند.»
پلیس سوئد هنوز ادعای این مقام سفارت جمهوری اسلامی در استکهلم را تایید نکرده است.
پس از خیزش سراسری سال ۱۴۰۱ در شهرهای مختلف ایران، تجمع مخالفان جمهوری اسلامی مقابل سفارتخانههای ایران و اعتراض به کارمندان آنها در کشورهای مختلف افزایش یافت. از جمله در پاریس که شماری از معترضان ورودی بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی را به آتش کشیدند.
استکهلم و تهران به دلیل بازداشت چند شهروند سوئدی در ایران درگیر یک مناقشه دیپلماتیک فزایندهاند و جمهوری اسلامی هم بابت محاکمه و صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری، مقام امنیتی و قضایی سابق جمهوری اسلامی، به جرم مشارکت در اعدامهای سیاسی سال ۱۳۶۷، دادگاه سوئد را به «صدور رای ناعادلانه» متهم کرده است.
همزمان، روز یکشنبه ۸ بهمن رسانههای حکومتی در ایران خبر دادهاند که پنجمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات یوهان فلودروس، شهروند سوئدی بازداشتشده در ایران، برگزار شده است. بنا بر این گزارش، متهم، وکلای او، مترجم و کاردار سفارت سوئد در ایران در جلسه مذکور حضور داشتهاند و نماینده دادستان تهران یوهان فلودروس را به «خارج کردن اطلاعات مهم از ایران و ارتباط با رژیم صیونیستی» متهم کرده است.
منتقدان جمهوری اسلامی معتقدند که نظام ایران برای کاهش تحریمهای جهانی، آزادسازی منابع مالی توقیفشدهاش در کشورهای دیگر و همچنین توقف حملات غرب به پایگاهها و نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه، گردشگران خارجی در ایران را با هدف «گروگانگیری» بازداشت میکند.