طی دو سال دست‌کم ۸۰۰ هزار نفر به شمال ایران مهاجرت کرده‌اند

کارشناسان درباره پیامدهای مهاجرت‌های اقلیمی به استان‌های شمالی ایران هشدار داده‌اند

عکس تزیینی-تصویر یک خانواده را در حال مهاجرت اقلیمی نشان می‌دهدــ رکنا

داریوش گل‌علیزاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست، خبر داد که طی دو سال اخیر، بیش از ۸۰۰ هزار نفر به دلیل تغییرات اقلیمی از استان‌های مرکزی و جنوبی ایران به استان‌های شمالی مهاجرت کرده‌اند.

گل‌علیزاده که در کنفرانسی با موضوع آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی صحبت می‌کرد، این مهاجرت‌های گسترده را از پیامدهای جدی تغییرات اقلیمی در ایران دانست و تاکید کرد که این مسئله در آینده می‌تواند «تبعات امنیتی» هم داشته باشد.

رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست تغییرات اقلیمی را مانند آلودگی هوا یک «چالش جدی» برای ایران و نیازمند توجه جدی به آن در سیاست‌گذاری‌ها دانست و گفت: «در حوزه تغییرات اقلیمی در حال حرکت به سمت یک فروچاله‌ایم و اگر سازگاری نداشته باشیم، با توجه به تحریم‌ها و محدودیت‌های موجود، آسیب جدی متوجه کشور خواهد شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

گل‌علیزاده با بیان اینکه در حال حاضر ۹۰ درصد انرژی در ایران از سوخت‌های فسیلی تامین می‌شود، هشدار داد که سوخت‌های فسیلی به آلودگی هوا منجر می‌شوند که این عامل نیز در تشدید آثار تغیرات اقلیمی نقش دارد. او در ادامه افزود: «ایران از نظر شدت مصرف انرژی رتبه اول را در جهان دارد و این نشان می‌دهد که برخلاف سیاست‌ها و برنامه‌ها عمل کرده‌ایم.»

او همچنین گفت که بسیاری از کشت‌ها در ایران با شرایط طبیعی کشور هیچ مطابقتی ندارند و به محیط‌ زیست آسیب جدی وارد می‌کنند. این مقام دولتی همچنین اذعان کرد که جمهوری اسلامی برای مقابله با تغییرات اقلیمی برنامه‌ای کارآمد ندارد.

هم‌زمان بهزاد لایقی، معاون پیش‌بینی سازمان هواشناسی، نیز درباره به پیامدهای تغییرات اقلیمی هشدار داد و گفت که نشانه‌ این پیامدها از سواحل شمالی با کاهش تراز سطح آب دریای خزر تا جنوب با خشکسالی، سیل و طوفان‌های گردوخاک، قابل‌مشاهده است.

معاون پیش‌بینی سازمان هواشناسی نیز متهم ردیف اول تغییرات اقلیمی را «مصرف سوخت‌های فسیلی و فعالیت‌های انسانی» اعلام کرد.

کارشناسان دیگری هم پیش‌تر هشدار داده بودند که در پی بحران‌های ناشی از خشکسالی، فرونشست زمین، اشتغال و آلودگی هوا، مهاجرت‌های اقلیمی در ایران با سرعت فزاینده‌ای در حال گسترش‌اند.  در سال‌های اخیر، بسیاری از ساکنان نقاط مرزی در جنوب و شرق برای فرار از کمبود آب و دردسر ریزگردها به شمال ایران مهاجرت کرده‌ و شمالی‌ها نیز به دلیل تنگناهای اقتصادی و به‌‌صرفه نبودن کشاورزی، زمین‌هایشان را به مهاجران فروخته‌اند. در نتیجه، بخش وسیعی از زمین‌های حاصلخیز شمال ایران به ساختمان‌های چند طبقه تبدیل شده‌اند و زیست‌بوم فرهنگی مناطق مختلف تغییر کرده است. حالا نیز مهاجرت ساکنان نقاط مرکزی ایران از جمله یزد و اصفهان به استان‌های شمالی به‌خصوص گیلان افزایش یافته است.

پیش‌تر محمد درویش، کنشگر محیط‌ زیست، در یادداشتی نوشته بود که بخش‌های بزرگی از ایران کمتر از هزار مترمکعب در سال به آب دسترسی دارند و به جدی‌ترین تنش آبی وارد شده‌اند. همچنین نزدیک به ۳۵ میلیون نفر از مردم ایران در مناطقی زندگی می‌کنند که کمتر از هزار مترمکعب در سال آب در اختیار دارند و به گفته این فعال محیط‌ زیست، احتمال مهاجرت‌های اقلیمی در میان ساکنان این مناطق بالا است.

همچنین باید توجه داشت که دیگر مناطق ایران هم با مرز هزار مترمکعب آب در سال فاصله زیادی ندارند و همه این‌ها در حالی است که اگر این مهاجران به مناطق پر‌آب‌تر در شمال ایران بروند، قابل پیش‌بینی است که روند فروپاشی در شمال هم تشدید شود و آنجا نیز در معرض بحران‌های جدی‌تر قرار بگیرد.