آتش‌بس در غزه و تبادل زندانیان در ابهام؛ شروط سنگین رهبران حماس و جهاد اسلامی برای پذیرش توافق

اسماعیل هنیه و زیاد نخاله، رهبران حماس و جهاد اسلامی فلسطین، می‌گویند هرگونه توافق مستلزم خروج سربازان اسرائیلی، ‏توقف جنگ، و بازسازی غزه است

با آنکه قطر، میانجی طرف‌های درگیری در جنگ غزه، می‌گوید که حماس حمایت «اولیه» از توافق مبادله گروگان‌ها را اعلام کرده است، در آنچه از حماس و از مکالمه میان رهبران این گروه و جهاد اسلامی منتشر شده است چشم‌اندازی از برقراری زودرس آتش‌بس دیده نمی‌شود.

ماجد انصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، پس از ارائه پیشنهاد آتش‌بس توافق‌شده با مذاکره‌کنندگان اسرائیلی به حماس، گفت که «خبرهای خوبی» درباره توقف مجدد درگیری‌ها «در دو هفته آینده» در راه است.

هم‌زمان، وزیران اسرائیلی می‌گویند برنامه‌ای برای توافق آزادی‌ گروگان‌ها به هیئت دولت اسرائیل داده نشده است و تاکید کردند که چنین توافقی به این زودی‌ها محقق نخواهد شد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جروسلم پست نوشت این وزیران اسرائیلی، که نامشان اعلام نشده است، به شبکه خبری ان۱۲ گفتند که ایجاد ذهنیت رسیدن به توافق بی‌اساس است. آنان گفتند: «توافق هنوز بسیار بعید است و معلوم نیست که به ثمر برسد.»

در طرف مقابل، حماس از گفت‌وگوی تلفنی اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، و زیاد نخاله، رهبر جهاد اسلامی فلسطین، در روز جمعه خبر داد. 

به نوشته بیانیه دفتر هنیه، این دو در این تماس تلفنی گفتند که هرگونه توافق با اسرائیل برای آزادی گروگان‌ها باید با توقف کامل جنگ، خروج نیروهای اسرائیلی از غزه، برداشته شدن حصر، بازسازی نوار غزه، و آزادی زندانیان امنیتی فلسطین در زندان‌های اسرائیل همراه باشد. 

جنگ در غزه میان اسرائیل و شبه‌نظامیان حماس در حالی ادامه دارد که بیش از نیمی از جمعیت ۲.۴ میلیون نفری نوار غزه به شهر رفح واقع در مرز با مصر در جنوب این منطقه رفته‌اند و مرزهای مصر به روی بیشتر غزه‌ای‌ها همچنان بسته‌ است. خبرگزاری فرانسه نوشته است آن‌هایی که خویشاوندی در رفح ندارند یا از عهده پرداخت اجاره‌خانه برنمی‌آیند در خیابان‌ها، میدان‌ها، استادیوم‌های ورزشی، و پارک‌ها چادر زده‌اند. 

وزارت بهداشت غزه نیز اعلام کرده است که در ۲۴ ساعت گذشته، در جریان درگیری‌ها در نوار غزه، ۱۱۲ نفر کشته شده‌اند. دفتر مطبوعاتی حماس نیز از بمباران اطراف خان‌ یونس در جنوب غزه خبر داد. جروزالم پست نیز نوشت که نیروهای اسرائیلی یک مجموعه مورد استفاده حماس در مرکز نوار غزه برای تولید موشک را منهدم کرده‌اند.

سازمان ملل متحد تخمین زده است که ۱.۷ میلیون فلسطینی پس از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و شروع جنگ مجبور به ترک خانه‌هایشان در نوار غزه شده‌اند. 

از سوی دیگر، اظهارات دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، که برای کاهش تنش‌ها به لبنان سفر کرده است، روز جمعه ۲ فوریه با اظهارنظر اعتراضی مقام‌های اسرائیلی مواجه شد.

کامرون به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت مادام که حماس در غزه باشد، به رسمیت شناختن کشور فلسطین محقق نمی‌شود، اما در مدتی که گفت‌و‌گوهای اسرائیل با رهبران فلسطین در جریان است، تحقق این امر ممکن است. بی‌توجهی وزیر خارجه بریتانیا به مذاکراتی که سال‌هاست میان طرف‌های اسرائیلی و فلسطینی برای تحقق راه‌حل دو کشوری در جریان بوده است با واکنش مقام‌های اسرائیل مواجه شده است. 

آمیخای خیکلی، وزیر امور اسرائیلی‌های خارج از اسرائیل و عضو حزب لیکود، اظهارات کامرون را با اظهارات نویل چمبرلین، نخست‌وزیر اسبق بریتانیا، و موضعی که او پیش از جنگ جهانی دوم در برابر هیتلر گرفته بود مقایسه کرد.

او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «سلام به دیوید کامرون که می‌خواهد برای ما صلح بیاورد و به نازی‌هایی که مرتکب بی‌رحمی‌های هفتم اکتبر شدند، برای کشتن کودکان، کشتار، و تجاوز و آدم‌ربایی جایزه‌ای به‌شکل کشور فلسطین بدهد. کامرون تاکید کرد که بریتانیا می‌تواند با برقراری آتش‌بس، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد، اما تصریح کرد که این شناسایی مستلزم خروج حماس از غزه است.»

هم‌زمان، طارق احمد، مسئول امور خاورمیانه در وزارت خارجه بریتانیا، در گفت‌وگو با شبکه خبری العربیه گفته است که دولت بریتانیا تداوم تسلط حماس بر نوار غزه را نمی‌پذیرد. لرد احمد افزود که کشورش روند شناسایی کشور مستقل فلسطین را آغاز کرده است و گفت که عربستان سعودی در مذاکرات به رسمیت شناختن کشور فلسطین نقش عمده دارد. او همچنین گفت که از دیرباز، سیاست بریتانیا حمایت از راه‌حل دو کشوری برای مسئله مناقشه خاورمیانه بوده است. 

طارق احمد گفت که ناپایداری این وضع مانع تدوین جدول‌زمانی دقیق برای شناسایی کشور مستقل فلسطین است. او افزود که جامعه بین‌المللی باید برای تضمین حق فلسطینی‌ها برای داشتن کشور مستقل اجماع کند. او در عین حال گفت که بریتانیا نمی‌خواهد شاهد افزایش تنش در خاورمیانه باشد و افزود که حفاظت از ناوبری در دریای سرخ اولویت دارد. 

معاون وزارت خارجه بریتانیا در امور خاورمیانه همچنین گفت که جمهوری اسلامی ایران حامی حماس، حوثی‌ها، و حزب‌الله است و اضافه کرد که اگر حکومت ایران مایل به ایفای نقشی در حل مسئله است، باید حمایت از شبه‌نظامیان در منطقه را متوقف کند.