وزارت زراعت، آبیاری و مالداری طالبان شنبه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) اعلام کرد که ساکنان شهرستان زیباک استان بدخشان در شمال شرق افغانستان یک پلنگ برفی نایاب را به دام انداختهاند.
در حساب رسانه اجتماعی اکس این وزارتخانه آمده است که این پلنگ برفی پس از حمله به یک رمه گوسفند و بز، به دست ساکنان محل اسیر شده است؛ در ادامه این متن نوشته شده است: «یک قلاده پلنگ برفی کمیاب در ولسوالی/شهرستان زیباک بدخشان [که] با حمله به یک محل نگهداری مواشی (دامها) ۳۰ راس بز و گوسفند را از بین برده بود، بهمنظور حفظ و مراقبت در قید آورده شد.»
یک قلاده پلنگ برفی کمیاب در ولسوالی زیباک ولایت بدخشان با حمله بر یک محل نگهداری مواشی ۳۰ راس بز و گوسفند را از بین برده بود به منظور حفظ و مراقبت در قید آورده شد . pic.twitter.com/0V11PaDAvM
— Ministry of Agriculture-Afghanistan (@MAIL_AF) February 3, 2024
عبدالوهاب زاهد، یک مقام محلی طالبان در شهرستان زیباک، به خبرنگاران محلی گفت که این پلنگ برفی نایاب به شیوه مناسبی زندهگیری شده است و در زیستگاهش در طبعیت رها خواهد شد.
او افزود که نسل این پلنگ برفی در حال انقراض است و باید از زیستگاههایشان مراقبت شود.
این مقام طالبان مدعی شد که گونههای حیات وحش و بهویژه پلنگ برفی بهمنظور رشد صنعت گردشگری در بدخشان باید حفظ شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شماری از ساکنان بدخشان هم برای دیدن این پلنگ برفی نایاب رفتند و با او بهمنظور انتشار در رسانههای اجتماعی، عکس و ویدیو گرفتند.
در عکسها و ویدیوهایی که از این پلنگ برفی منتشر شده است، دیده میشود که ساکنان شهرستان زیباک با بستن پاهای این پلنگ با ریسمان و گرفتن گوشهایش، او را منتقل میکنند.
زیستگاه پلنگ برفی شهرستانهای زیباک و واخان استان بدخشان در امتداد با مرزهای پاکستان، چین و تاجیکستان است و این پلنگ در بلندای کوهها زندگی میکنند، اما در فصل سرما بهدلیل کاهش چشمگیر شکار، به روستاهای مسکونی حمله میکند و دامها را از بین میبرد. در برخی مواقع، حمله پلنگ برفی به روستاها به پایان زندگیاش منجر میشود.
پلنگ برفی در کوههای مرتفع آسیای میانه و جنوب آسیا زندگی میکند، اما شمار آنها در منطقه بهدلیل شکار و نابودی زیستگاهها رو به کاهش است. پلنگهای برفی از سایر پلنگها کوچکترند و رنگ پوشش بدن آنها سفید، زرد یا مایل به خاکستری است. این جانوران دارای خالهای تیرهرنگ کوچک روی سر و گردن و خالهای بزرگتر روی پشت و اطراف بدن خودند. شکم پلنگ برفی سفید است و چشمهای سبز کمرنگ یا خاکستری دارد. دم پلنگ برفی بسیار بلند است و این برای تعادل بهتر این گربهسان مهم است.
نسل پلنگ برفی در افغانستان در معرض خطر انقراض قرار دارد و در مواردی، ساکنان استان بدخشان این گونه حیوانات وحشی را کشته یا زخمی کردهاند. ساکنان بدخشان میگویند که در قیاس با چند دهه گذشته، پلنگهای برفی در کوهپایههای این استان بهسختی به چشم میخورند و روزبهروز از شمار این گربهسانان کاسته میشود.
بدخشان از استانهای توریستی افغانستان شمرده میشود و سالانه شماری از گردشگران داخلی و خارجی از زیباییهای طبیعی آن بازدید میکنند. هدف برخی از گردشگران برای سفر به بدخشان، دیدن پلنگ برفی است، اما بخت با بسیاری از آنها یار نیست و نمیتوانند این گونه «بینظیر» حیات وحش را تماشا کنند.
حدود نیمقرن جنگ و ناامنی در افغانستان و تخریب جنگلها و زیستگاههای حیوانات باعث شده است که شمار گونههای حیات وحش در این کشور کاهش پیدا کند. شکار «خودسرانه» حیوانات در افغانستان جریان دارد و در رژیم طالبان از تحت تعقیب قرار گرفتن افراد به اتهام شکار گونههای کمیاب یا نایاب حیات وحش گزارشی منتشر نشده است.
این در حالی است که حکومت پیشین افغانستان شکار گونههای نایاب و روبه انقراض حیات وحش را با صدور فرمانی ممنوع کرده و هشدار داده بود که عاملان آن به نهادهای قضایی معرفی خواهند شد.