رانش کوه همزمان با بارش شدید برف در شهرستان نورگرام استان نورستان در شرق افغانستان، جان دستکم ۳۰ نفر را گرفت و دهها خانه را ویران کرد. همزمان در اثر ریزش یک معدن در پنجشیر، پنج نفر ناپدید شدند.
محمد عبدالله جان، رئیس اطلاعات و رسانههای وزارت رسیدگی به حوادث رژیم طالبان، صبح دوشنبه ۲۹ بهمن، در پیامی که به رسانهها فرستاد، اعلام کرد که تلاشها برای یافتن افراد ناپدیدشده در رانش کوه و ریزش معدن در نورستان و پنجشیر ادامه دارد.
مولوی گوهر، معاون فرماندهی پلیس طالبان در نورگرام، به تلویزیون ملی افغانستان که در کنترل طالبان است، گفت که رانش کوه یکشنبه شب رخ داد و تعدادی از قربانیان زن و کودکاند. گوهر اضافه کرد که تا پیش از ظهر دوشنبه، اجساد پنج نفر از میان آوارها پیدا شد اما پیکر سایر کشتهشدگان هنوز زیر آوار است.
رانش کوه در منطقه دره تیتین رخ داد که یک ناحیه دورافتاده و کوهستانی است و به همین دلیل تا پیش از ظهر دوشنبه، هیچ نیروی کمکی نتوانست برای نجات افراد گیرافتاده زیر آوار و زخمیها به حادثه به محل برسد.
سمیعالحق حقبیان، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در نورستان، نیز در پیامی گفت که جستوجو برای یافتن افراد ناپدیدشده ادامه دارد و ممکن است تا پایان روز دوشنبه، تعداد تلفات افزایش یابد. حقبیان تعداد کل افراد کشتهشده در رانش کوه را فعلا ۳۰ نفر اعلام کرد.
نورستان در شرق افغانستان و هممرز با پاکستان، از مناطق دورافتاده و محروم افغانستان است که دولتهای پیشین افغانستان به توسعه آن توجه زیادی نکردند. بیشتر مسیرهای ارتباطی و جادههای این استان غیراستاندارد است و ساکنان روستاهای دورافتاده و کوهستانی به خدمات بهداشتی و درمانی دسترسی ندارند. رانش کوه نیز در یکی از مناطق دورافتاده رخ داده است که امکان کمکرسانی سریع به آسیبدیدهها وجود ندارد.
صادق نورستانی، از ساکنان پیشین نورستان که اکنون خارج از افغانستان زندگی میکند، در مطلبی که در فیسبوک منتشر کرد، نوشت که میزان خسارات و تلفات ناشی از رانش زمین بیشتر از آماری است که تاکنون منتشر شده است. نورستانی افزود: «نیمی از خانههای روستا کاملا ویران شدهاند و دامنه خرابیها بهحدی گسترده است که رسیدگی به آسیبدیدگان در توان مردم نیست.»
وقوع زلزله در شهرستان زندهجان هرات در غرب افغانستان در مهرماه هم دستکم یک هزار و ۳۰۰ کشته به جا گذاشت و صدها خانه را ویران کرد. در خرداد ۱۴۰۱ هم وقوع زلزله در شهرستانهای گیان و برمل در شرق افغانستان جان بیش از یک هزار را نفر را گرفت و صدها خانه را تخریب کرد.
سازمانهای امدادرسان از جمله اداره هماهنگکننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) همواره درباره پیامدهای تغییرات اقلیمی در افغانستان هشدار دادهاند و وقوع زلزله، خشکسالی مداوم و به راه افتادن سیلهای ویرانگر در این کشور را ناشی از تغییرات اقلیمی میداند.
این در حالی است که رسیدگی به آسیبدیدگان حوادث طبیعی در دوسال و شش ماه سلطه طالبان بر افغانستان هم همواره یکی از نگرانیهای جدی مردم و سازمانهای امدادرسان بوده است. در این مدت، ایالات متحده آمریکا با ارائه بیش از دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار کمک نقدی به افغانستان در صدر کمککنندگان قرار دارد و اتحادیه اروپا، کانادا، استرالیا و شماری دیگر از دولتهای جهان نیز کمکهای قابلتوجهی به افغانستان فرستادهاند.
اداره بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار)، در گزارشهایی که دو سال گذشته در مورد کمکهای آمریکا به افغانستان منتشر کرده، از دسترسی طالبان به کمکهای ارائهشده ابراز نگرانی کرده و هشدار داده است که مقامهای طالبان نیز از این کمکها بهره میبرند.