یک شهروند ۸۴ ساله اتریشی با میانجیگری قطر از زندان طالبان آزاد شد

قطر از کشورهای نزدیک به حکومت طالبان است

هربرت فریتز پس از رهایی از زندان طالبان در فرودگاه دوحه با خبرنگاران مصاحبه می‌کند-KARIM JAAFAR / AFP

دولت اتریش یکشنبه، ۲۵ فوریه (۶اسفند)، اعلام کرد که طالبان یک مرد ۸۴ ساله اتریشی را که سال گذشته در سفر به افغانستان بازداشت کرده بودند، رها کرده‌اند. 

در بیانیه وزارت خارجه اتریش، هویت این فرد هربرت فریتز اعلام شده است. در این بیانیه آمده است که او بعدازظهر یکشنبه به وقت محلی از افغانستان وارد قطر شده است و در صورت لزوم، پیش از رسیدن به اتریش تحت درمان قرار خواهد گرفت.  

سخگوی وزارت خارجه اتریش گفت که فرد مزبور در یکی از زندان‌های کابل نگهداری می‌شده است.  

کارل نهامر، نخست‌وزیر اتریش، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که از امیر قطر و هیئتش بابت «حمایت قوی از آزادی یکی از شهروندان اتریش از زندان در افغانستان» تشکر می‌کند.  

او گفت: «صرفا به دلیل همکاری معتمدانه ما است که این شهروند اتریشی می‌تواند به خانه و نزد دختر و نوه‌هایش بازگردد.»  

هربرت فریتز نیز در گفت‌وگو با رسانه‌های قطری از تلاش دوحه برای آزادی‌اش قدردانی کرد.   

او گفت: «از قطر تشکر می‌کنم و از ۲۰۱۲ که قطر به غزه کمک کرد، آن را دوست داشتم.»  

وزارت خارجه قطر با انتشار بیانیه‌ای از «دولت موقت در افغانستان» [رژیم طالبان]، نیز برای آزادی این شهروند اتریشی قدردانی کرده است.   

سال گذشته روزنامه اتریشی «استاندارد» گزارش داده بود که هربرت فریتز، شهروند راستگرای این کشور، در افغانستان به دست طالبان بازداشت شده است. فریتز یکی از دو موسس حزب راستگرای «ناسیونال دموکراتیک» اتریش بود که فعالیت آن در ۱۹۸۸ ممنوع شد. او چند هفته پس از اینکه مطلبی با عنوان «تعطیلات با طالبان» در یک مجله راستگرا منتشر کرد، به دست طالبان بازداشت شد. او در این مقاله تصویر مثبتی از زندگی تحت کنترل طالبان در افغانستان ارائه کرده بود.  

به گزارش این روزنامه، طالبان او را به اتهام جاسوسی بازداشت کرده بودند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

قطر از کشورهای نزدیک به حکومت طالبان است. دفتر سیاسی طالبان در ۲۰۱۳ در این کشور گشایش یافت و طالبان با اتکا به فعالیت‌های خود در این دفتر، توانستند مذاکره با آمریکا و دولت‌ها و نهادهای غرب را آغاز کنند. توافقنامه میان دولت وقت آمریکا و طالبان در فوریه ۲۰۲۰ نیز در دوحه امضا شد. بر اساس این توافق، واشینگتن به دو دهه حضور نظامی خود در افغانستان پایان داد و طالبان سپس توانستند بر افغانستان مسلط شوند. با فروپاشی حکومت پیشین افغانستان، سفارت‌های آمریکا و کشورهای غربی در افغانستان به دوحه منتقل شد و فعالیت آن‌ها در ارتباط با افغانستان، از آنجا ادامه یافت.  

طالبان تاکنون تعدادی از شهروندان غرب را بازداشت کرده‌اند و شمار دقیق این بازداشتی‌ها مشخص نیست. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان، نخستین بار اوت گذشته اعتراف کرد که شماری از شهروندان خارجی، از جمله شهروندان‌ آمریکا، نزد این گروه زندانی‌اند. او گفت که این افراد در پیوند با مسائل امنیتی و رعایت نکردن قوانین طالبان بازداشت شده‌اند.     

گمان می‌رود که طالبان در ازای آزادی شهروندان خارجی، از جمله آمریکایی‌ها، می‌خواهند امتیازهایی بگیرند و به همین دلیل، اتهام‌های مشخصی علیه آن‌ها اعلام نمی‌کنند. طالبان در جریان دو دهه جنگ با حکومت پیشین افغانستان و متحدان غربی‌اش، بارها شماری از شهروندان و سربازان غربی را گروگان گرفته‌اند و سپس برای آزاد کردن آن‌ها،‌ با دولت‌های غربی معامله کرده‌اند.  

طالبان مدعی‌ برپایی نظام مبتنی بر شریعت اسلامی‌اند و به این بهانه، شهروندان افغان و خارجی را با اتهام‌های گوناگون بازداشت می‌کنند. نگرانی‌های جدی از دسترسی نداشتن زندانیان به «عدالت» در دادگاه‌های طالبان مطرح است و نهادهای حقوق‌ بشری بارها درباره شکنجه شدن زندانیان در زندان‌های این گروه هشدار داده‌اند. 

بیشتر از جهان