پارلمان اتحادیه اروپا در نشستی از رژیم طالبان خواست مجازات اعدام را لغو کند و به «آزارواذیتهای وحشیانه و سیاستهای تبعیضآمیز بهویژه علیه زنان، دگرباشان جنسی و اقلیتهای قومی و مذهبی فورا پایان دهد».
رژیم طالبان از زمان سلطه بر افغانستان در شهرهای فراه، لغمان، شبرغان و غزنی پنج نفر را در ملاعام اعدام کرده است و رهبران این گروه نیز رسما این اعدامها را تایید کردهاند. شماری دیگر نیز به اتهام سرقت، آدمربایی و اقدام مسلحانه علیه طالبان پس از بازداشت و بدون محاکمه در شهرهای مختلف افغانستان اعدام شده بودند، اما پس از تایید اعدامهای اخیر در دادگاه عالی طالبان بود که واکنشهای بینالمللی شکل گرفت.
نمایندگان پارلمان اتحادیه اروپا میگویند: «هرگونه تعامل اتحادیه اروپا با طالبان، تنها تحت شرایط سخت و معین شورای امنیت و مطابق با توصیههای گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان ادامه خواهد یافت.» اتحادیه اروپا در اوایل ۲۰۲۲ سفارت خود را در کابل فعال کرد و رافیلا لودیک، مقام ارشد این سفارت، بهطور مکرر با مقامهای طالبان دیدار میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پارلمان اتحادیه اروپا همچنین در قطعنامهای که با ۵۱۳ رای موافق، ۹ رای مخالف و ۲۴ رای ممتنع صادر شد، از جامعه مدنی افغانستان خواست ازطریق تحقیقات دادگاه کیفری بینالمللی و تحقیقات مستقل سازمان ملل متحد و با اقدامهای بیشتر و محدودکننده علیه طالبان این گروه را پاسخگوی جنایات خود سازند.
اقدامهای اخیر طالبان، بهویژه اجرای مجازات اعدام و شلاق در ملاعام، واکنش مقامهای سازمان ملل متحد ازجمله آنتونیو گوترش، دبیرکل، و فولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر این سازمان را بهدنبال داشت.
در پنجاهوپنجمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که اوایل مارس برگزار شد، مقامهای این سازمان بازگشت مجازات اعدام به افغانستان را «وحشتناک» خواندند و از پسرفت حقوق بشر در افغانستان ابراز تاسف کردند.
همچنین ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور افغانستان، در گزارشی که از وضعیت افغانستان ارائه کرد، گفت که وضعیت حقوق بشر در افغانستان زیر سلطه طالبان «نهتنها بهبود نیافته، بلکه رو به وخامت رفته است».
بنت افزود که رفتار طالبان علیه زنان مصداق «آپارتاید جنسیتی» است و رژیم حاکم در کابل قصد دارد بر زنان و دختران کاملا مسلط شود. او گفت: «[طالبان] در افغانستان سازوکاری ایجاد کردهاند که در آن تبعیض، جداسازی، سرکوب و طرد زنان و دختران نهادینه شده است.»
آنتونیو گوترش در نشست کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد گفت، طالبان بیش از ۵۰ فرمان محدودکننده علیه زنان صادر کردهاند که زنان و دختران را از دسترسی به حقوق انسانیشان محروم میکند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد از زمان سلطه طالبان و محروم شدن زنان و دختران از تحصیل و اشتغال چندین نشست برگزار کرد و خواستار لغو این فرمانها شد، اما طالبان نهتنها فرمانها را لغو نکردند، محدودیتهای بیشتری هم علیه زنان و دختران وضع کردهاند.