سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در سفر به تاشکند، پایتخت ازبکستان، در پاسخ به پرسشی در مورد حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی و ممنوعه در روسیه گفت که در افغانستان، طالبان قدرت اصلیاند و روسیه نیز مانند قزاقستان نام این گروه را از فهرست سازمانهای تروریستی حذف میکند.
لاوروف افزود که شورای امنیت سازمان ملل متحد هم طالبان را یک سازمان تروریستی اعلام نکرده است و فقط ۱۲ تا ۱۵ تن از رهبران آنها در فهرست تحریمهای این سازمان قرار دارند. او با اشاره به تصمیم قزاقستان در حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی، این اقدام را نشانه «واقعبینی» دانست.
روسیه طالبان را به بزرگترین مجمع اقتصادی سالانه در این کشور هم دعوت کرده است. بیستوهفتمین دور نشست مجمع اقتصادی سنت پترزبرگ قرار است از ۵ تا ۸ ژوئن برگزار شود و برای شرکت در آن، از ۱۲۸ کشور جهان از جمله افغانستان تحت سلطه طالبان هم دعوت شده است.
طالبان هنوز از نظر روسیه دولت مشروع افغانستان نیستند و به رسمیت شناخته نشدهاند اما مسکو ضمن واگذاری سفارت افغانستان به این گروه، با طالبان روابط سیاسی و اقتصادی نزدیکی برقرار کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خبرگزاری تاس، روز دوشنبه به نقل از ضمیر کابلوف، فرستاده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور افغانستان، گزارش داد که وزارت خارجه و دادگستری روسیه به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در مورد لغو این ممنوعیت گزارش دادهاند و اکنون پوتین باید تصمیم بگیرد که نام طالبان را از فهرست گروههای تروریستی حذف میکند یا خیر. او با اشاره به تصمیم اخیر قزاقستان افزود: «قزاقستان تصمیم گرفت طالبان را از فهرست گروههای تروریستی خارج کند، ما نیز قرار است همین کار را بکنیم.»
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، با استقبال از این تصمیم روسیه آن را یک «اقدام منطقی» توصیف کرد که به سود منافع ملی روسیه است.
ضمیر کابلوف در مورد دیدگاه کلی در دولت روسیه درباره حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی گفت: «این موضوع حمایت تعدادی از نهادهای دولتی را دارد و دیدگاه وزارت خارجه نیز در این مورد مثبت است.» او در مورد موضع مسکو در به رسمیت شناختن طالبان به عنوان دولت افغانستان تاکید کرد تا قبل از خارج کردن نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی، صحبت در این مورد زود است و «هنوز چند مانع سر راه به رسمیت شناختن رژیم طالبان وجود دارد» و زمانی که این موانع برطرف شوند، رهبری روسیه در زمینه تصمیم خواهد گرفت.
اتحاد طالبان و روسیه علیه داعش خراسان
در حالی که روسیه هنوز از شوک حمله مرگبار داعش خراسان به سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو بیرون نیامده، ضمیر کابلوف مدعی است که روسیه با طالبان برای سرکوب داعش خراسان همکاری میکند.
داعش خراسان مستقر در افغانستان به رهبری ثناءالله غفاری، معروف به شهاب المهاجر، در یک سال اخیر حملات مرگباری را در ایران، روسیه، پاکستان و افغانستان سازماندهی و اجرا کرده که به مرگ صدها تن انجامیده است. این حملات نگرانی بینالمللی از تهدید این گروه را افزایش داد و به دنبال آن مقامهای آمریکایی از جمله مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده هشدار دادند که داعش خراسان ممکن است به آمریکا هم حمله کند.
ضمیر کابلوف در مورد همکاری روسیه با طالبان در زمینه «مبارزه با تروریسم» و سرکوب داعش خراسان گفت: «طالبان برای سرکوب داعش که در افغانستان مستقر شده است، از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند.»
سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو پس از حمله مرگبار مهاجمان داعش- AFPاین مقام روسی در حالی از همکاری با طالبان در مبارزه با تروریسم حرف میزند که بر اساس گزارشهای شورای امنیت سازمان ملل متحد، طالبان به چندین گروه تروریستی بینالمللی از جمله القاعده در افغانستان پناه دادهاند. علاوه بر القاعده، چندین گروه دیگر شکلگرفته در آسیای میانه هم که با طالبان و القاعده پیوند دیرینهای دارند حالا در افغانستاناند و از حکومت طالبان به عنوان چتر حمایتی استفاده میکنند.
مقامهای ایالات متحده آمریکا نیز طالبان را متحد این کشور در مبارزه با داعش تلقی میکنند. در آوریل ۲۰۲۳، واشینگتن پست به نقل از یک مقام دفاعی آمریکا نوشت که «آمریکا و طالبان در افغانستان اهداف مشترک دارند و برای همدیگر سودمندند». از زمان بازگشت طالبان به قدرت، مقامهای سازمان سیا و سازمان استخبارات (اطلاعات) طالبان، چندین بار در قطر با هم دیدار کردهاند. گزارشهایی نیز وجود دارد که آمریکا با پرداخت پول نقد و ارائه تجهیزات فنی به سازمان اطلاعات طالبان، از عملیات این گروه علیه داعش خراسان حمایت میکند. جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، پنجشنبه گذشته، گفت برای مقابله با داعش خراسان، راههایی به جز اشغال افغانستان هم وجود دارد.
آمریکا و روسیه علیرغم درگیری و تنش بر سر مسئله اوکراین، در مورد افغانستان و مواجهه با طالبان برخورد یکسانی دارند. آمریکا با ارائه بیش از سه میلیارد دلار کمک بشردوستانه، در صدر فهرست کمککنندگان به افغانستان تحت سلطه طالبان قرار دارد و روسیه هم با گسترش همکاریهای اقتصادی با طالبان بهویژه فروش نفت و صادرات سوخت از طریق افغانستان به جنوب آسیا، به یکی از اصلیترین متحدان تجاری طالبان تبدیل شده است.
ضمیر کابلوف در مورد همکاریهای اقتصادی طالبان و روسیه گفت: «امیدواریم که نهتنها در بخشهای مختلف اقتصاد، بلکه در روابط بین نهادهای مجری قانون [با رژیم طالبان] همکاری کنیم و ظرفیت نهادهای مجری قانون افغانستان را تقویت کنیم تا بتوانند در سرکوب سازمانهای تروریستی بینالمللی موفقتر باشند.»