وزارت معادن و نفت طالبان روز یکشنبه ۲۰خرداد (۹ ژوئن) اعلام کرد که طی ۱۰ روز گذشته، ۱۳۰ هزار تن نفت خام حوزه نفتی آمودریا به ارزش بیش از ۷۱ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار آمریکا را به سرمایهگذاران افغان فروخته است.
همایون افغان، سخنگوی این وزارتخانه، در حسابش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که امروز (یکشنبه) هم ۲۰ هزار تن نفت خام از طریق مزایده به فروش میرسد.
او اضافه کرد که این نخستینبار است که طی دو هفته ۱۵۰ هزار تن نفت خام در افغانستان برای فروش گذاشته میشود.
بر اساس آمار وزارت معادن و نفت طالبان، روزانه ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن نفت از منطقه قشقری در حوزه آمودریا استخراج میشود که حدود ۱۰ تا ۱۵درصد نیاز نفت افغانستان را تامین میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان اعلام کرده است که سالانه بیش از یک میلیارد دلار مواد نفتی و گاز از کشورهای همسایه و منطقه به این کشور وارد میشود.
شهریور ۱۴۰۱ طالبان قرارداد استخراج نفت از حوزه آمودریا را با شرکت «نفت و گاز آسیای میانه در سین کیانگ» (CPEIC) امضا کرد. شرکت چینی اعلام کرده بود که در سال نخست ۱۵۰ میلیون دلار و در سه سال آینده ۵۴ میلیون دلار را در حوزه نفتی آمودریا سرمایهگذاری خواهد کرد. ذخایر نفتی حوزه آمودریا در افغانستان ۸۷ میلیون بشکه تخمین زده میشود و ۲۰ درصد نفت استخراجشده از این میدان سهم طالبان خواهد بود.
استخراج نفت از میدان نفتی قشقری در تیرماه ۱۴۰۲ آغاز شد. ابتدا ظرفیت استخراج ۵۰ تن نفت خام در یک روز بود اما شرکت چینی کمی بعد میزان استخراج نفت را افزایش داد.
حوزه نفتی آمودریا به مساحت چهار هزار و ۵۰۰ کیلومترمربع در استانهای سرپل، جوزجان و فاریاب در شمال افغانستان قرار دارد و یکی از بزرگترین مناطق نفتخیز افغانستان محسوب میشود.
مقامهای طالبان که پیشتر در کشورهای عربی حضور داشتهاند، از درآمدهای نفتی نجومی این کشورها مطلعاند و میکوشند از آنها الگوبرداری کنند. وزارت معادن و نفت طالبان چندی پیش درباره حوزه نفتی استان هرات به مساحت ۲۳ هزار کیلومترمربع اطلاع رسانی کرد و مدعی شد با استخراج نفت از این حوزه، افغانستان به یکی از کشورهای صادرکننده نفت در منطقه بدل خواهد شد.
خبرگزاری باختر، تحت کنترل طالبان، گزارش داد که شهابالدین دلاور، وزیر معادن و نفت این گروه، با مصطفی ذاکر، رئیس شرکت آسماری در ایران، درباره استخراج حوزههای نفت و گاز افغانستان مذاکره کرده و این شرکت برای استخراج نفت حوزه هرات درخواست داده است.
گفته میشود منابع نفت و گاز افغانستان در عمق کم قرار دارند و این موضوع، روند استخراج آنها را تسهیل میکند. سرمایهگذاران خارجی هم بهدلیل اینکه از ثبات رژیم طالبان اطمینان ندارند، برای استخراج آن دسته ذخایر زیرزمینی سرمایهگذاری میکنند که میتوانند در کوتاهترین زمان ممکن استخراج شوند.
طالبان از مرداد ۱۴۰۰ بر افغانستان مسلط شدهاند اما به دلیل روند غیردوکراتیک روی کار آمدن این گروه، تاکنون هیچ کشوری حکومت آنها را به رسمیت نشناخته است. بنابراین امضای قرارداد برای استخراج معادن افغانستان هم ضمانت قانونی ندارد و در صورت سرنگونی رژیم طالبان، تضمینی برای ادامه اجرای آن وجود نخواهد داشت.
از سوی دیگر، قراردادهایی که طالبان با شرکتهای داخلی و خارجی برای استخراج معادن و منابع زیرزمینی افغانستان امضا کردهاند، فاقد شفافیت است و مشخص نیست که درآمد حاصل از این پیمانها برای چه مواردی مصرف خواهد شد.
طالبان بهرغم اینکه درآمد بالایی دارند، به بهبود وضعیت زندگی شهروندان افغانستان توجه چندانی نمیکنند و در حالی که میلیونها افغان زیر خطر فقر زندگی میکنند، طالبان بهجای سروسامان دادن به وضعیت اقتصادی، مشغول اجرای شریعت اسلامی بر اساس روایتهای افراطی از دین اسلاماند.
این نگرانی جدی نیز وجود دارد که با افزایش سطح درآمد طالبان، پایههای این رژیم محکم شود و فشار و سختگیری بر مردم افغانستان را بیشتر کند.