پس از تبادل زندانی با جمهوری اسلامی که در جریان آن دو شهروند سوئدی روز شنبه، ۱۵ ژوئن (۲۶ خرداد)، آزاد شدند، دستکم هشت زندانی دارای تابعیت اروپایی هنوز در ایران محبوساند.
در این تبادل زندانیان، یوهان فوردروس ۳۳ ساله، شهروند سوئدی و دیپلمات اتحادیه اروپا، و سعید عزیزی با حمید نوری ۶۳ ساله مبادله شدند که به اتهام نقشی که در کشتار زندانیان سیاسی در دهه شصت داشت، به حبس ابد در سوئد محکوم شده بود.
گروههای حقوق بشری میگویند جمهوری اسلامی از افرادی که هنوز در ایران باقی ماندهاند بهعنوان مهرههایی برای چانهزنی در مذاکره با دولتهای خارجی استفاده میکند.
آنچه در ادامه میآید فهرستی از این افراد است که خبرگزاری فرانسه منتشر کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مهران رئوف، فعال حقوق کارگری بریتانیاییـایرانی، در اکتبر ۲۰۲۰ به اتهامهای مرتبط با امنیت ملی دستگیر و به ۱۰ سال و ۸ ماه زندان محکوم شد.
به گزارش عفو بینالملل، او که ماهها در سلول انفرادی در زندان اوین محبوس بود، سال گذشته توانست پنهانی نامهای به خارج از زندان بفرستد و از رفتار خشن با شهروندان دوتابعیتی شکایت کرد.
ناهید تقوی، شهروند دوتابعیتی آلمانیـایرانی که بالای ۶۰ سال سن دارد، در اوت ۲۰۲۱ به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «عضویت در گروهی غیرقانونی» به ۱۰ سال و هشت ماه زندان محکوم شد. تقوی اکتبر ۲۰۲۰ در آپارتمانش در تهران دستگیر شد و او نیز در زندان اوین محبوس است.
جمشید شارمهد، شهروند آلمانی ایرانیتبار، در اوت ۲۰۲۰ به امارات متحده عربی سفر کرده بود که عوامل جمهوری اسلامی او را ربودند. شارمهد در فوریه ۲۰۲۳ به اتهام تروریسم بهدلیل بمبگذاری حسینیه سیدالشهدای شیراز در سال ۲۰۰۸ که به کشته شدن ۱۴ نفر منجر شد، به مرگ محکوم شد. خانواده شارمهد این اتهامها را رد کردهاند و نگراناند که هر آن ممکن است حکم اعدام او اجرا شود.
سسیل کولر، کارمند اتحادیه معلمان فرانسه، و همسرش ژاک پاری در مه ۲۰۲۲ در سفر گردشگری به ایران بازداشت شدند. آنها به جاسوسی متهم شدهاند.
یک شهروند فرانسوی دیگر به نام اولیویه که به نام خانوادگیاش اشارهای نشده است، از اکتبر ۲۰۲۲ در ایران محبوس است. مقامهای فرانسوی جزئیات پرونده او را فاش نکردهاند.
یک شهروند اتریشی که نامش ذکر نشده است، سال گذشته به اتهام جاسوسی به هفت و نیم سال زندان محکوم شد.
احمدرضا جلالی، پژوهشگر ایرانی ساکن سوئد، در جریان سفر به ایران در آوریل ۲۰۱۶ دستگیر و در سال ۲۰۱۷ به اتهام جاسوسی برای موساد، به مرگ محکوم شد.
او هنگامی که در زندان به سر میبرد تابعیت سوئدی دریافت کرد. اجرای حکم اعدام او به تعویق افتاده است، اما خانوادهاش میگویند او همچنان در صف اعدام قرار دارد.
وزارت خارجه سوئد تایید کرده است که یک مرد سوئدی بیست و چند ساله نیز ژانویه سال جاری در ایران بازداشت شده است.
اما رسانههای سوئدی گزارش کردهاند که این مرد در ارتباط با یک تیراندازی مرگبار در سوئد تحت تعقیب بینالمللی قرار داشت.