طالبان به علی موجانی، دیپلمات جمهوری اسلامی در قندهار، اجازه ندادند به محلی که نماز عید قربان به امامت ملا هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، آنجا برگزار میشد، وارد شود.
موجانی در ایکس نوشت که ماموران امنیتی طالبان او را «خارجی» خطاب کردند و گفتند خارجیها مجاز نیستند وارد عیدگاه [مکان برپایی نمازهای عید در قندهار] شوند.
این دیپلمات جمهوری اسلامی اضافه کرد که پیشتر در نامهای به وزارت خارجه طالبان اطلاع داده بود که مایل است برای ادای نماز به مسجد عیدگاه برود اما وزارت خارجه طالبان به این نامه پاسخی نداد. او هم صبح دوشنبه، نامه ارسالی به وزارت خارجه طالبان را با خود برد و به ماموران امنیتی طالبان نشان داد، اما پس از چندین ساعت انتظار، سرانجام ماموران طالبان به او دستور دادند که محل را ترک کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
موجانی نوشت: «در زمان رسولالله، صحرانشینی به مسجدالنبی آمد. پیامبر ندا داد که کنارم بنشین. صحابه معترض شدند که او کیست. پیامبر فرمود: مهمان است و به خانه خدا آمده است، تکریم کنید. ۱۴۴۵ سال بعد در عیدالاضحی مسلمانی به نماز عیدگاه امارت اسلامی آمد، غریبش خواندند و از دروازه عیدگاه راندند.»
علی موجانی شرح داده که ماموران امنیتی طالبان در مسجد عیدگاه قندهار از او پرسیدهاند که آیا به قصد دیدن ملا هبتالله آخندزاده به این مکان آمده؟ و او به ماموران طالبان یادآوری کرده است که «خارجی نامیدن مسلمان سخن صواب نیست»، اما ماموران طالبان پاسخ دادهاند که «مگر ما نماز شما آمدهایم که تو اینجا آمدهای؟»
علی موجانی، این عکس را از مقابل ورودی مسجد عیدگاه قندهار منتشر کرد-AliMoujani/X@این دیپلمات جمهوری اسلامی هم در واکنش، اشاره کرده که ملا عبدالغنی برادر به مراسم تشییع ابراهیم رئیسی رفته و با او در ایران مانند یک رئیس دولت برخورد شده، اما مامور امنیتی طالبان پاسخ داده است که «ما دولت نیستیم، امارتیم و طبق قوانین خودمان عمل میکنیم».
علی موجانی مینویسد که طالبان خود را «دولت» نمیدانند و به همین دلیل حاضر نیستند مسئولیتهای یک دولت را بپذیرند و برای پاسخگویی هم ضرورتی نمیبینند.
تا پیش از سلطه طالبان بر افغانستان، برای شرکت شهروندان کشورهای مسلمان در نماز عید کابل و دیگر شهرها محدودیتی وجود نداشت و نماز عید هم گاه در کاخ ریاستجمهوری افغانستان با حضور دیپلماتهای کشورهای مسلمان و رئیسجمهوری افغانستان ادا میشد، اما طالبان حتی به افرادی که عضو این گروه نیستند هم اجازه نمیدهند در نمازهای عید در ارگ شاهی شرکت کنند.
وزارت خارجه و ماموران طالبان در ورودی مسجد عیدگاه قندهار به دیپلمات ایرانی توضیح ندادند که دلیل ممنوعیت ورود شهروندان دیگر کشورها به مراسم نماز عید چیست، اما به نظر میرسد دلیل آن تلاش این گروه برای مخفی نگه داشتن چهره ملا هبتالله آخندزاده باشد. از زمانی که ملا هبتالله در سال ۲۰۱۶ و پس از کشته شدن ملا اخترمحمد منصور در پاکستان به رهبری طالبان رسید، از او تنها یک عکس منتشر شده که مشخص نیست چه زمانی و کجا گرفته شده است.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت، ملا هبتالله دو بار به کابل سفر کرده اما هر بار سخنرانیهای او در جمع اعضای طالبان به صورت صوتی منتشر شده است. در این مدت او در اعیاد اسلامی، نماز عید را در مسجد عیدگاه قندهار برگزار کرده، اما تصویری از این مکان که نشان دهد ملا هبتالله آنجا بوده منتشر نشده است و هیچ یک از شرکتکنندگان نمازهای عید در مسجد عیدگاه قندهار و نشستهای کابل هم در مورد دیدن چهره رهبر طالبان صحبت نکردهاند.
دو هفته پیش ویدیویی از ذبیحالله مجاهد منتشر شد که در جمعی میگوید ملا هبتالله در مورد انتشار تصویر چهرهاش «ملاحظه علمی» دارد اما او و دیگر رهبران طالبان این ملاحظه را قانعکننده نمیدانند و انتظار دارند که رهبرشان در جمع مردم حاضر شود.
سخنگوی طالبان در این سخنان که در جمعی از اعضا و هواداران طالبان گفته شد، ادعا میکند که ملا هبتالله آخندزاده در قندهار با خودرو شخصی رانندگی میکند و بدون هیچ محافظی به میان مردم میرود. این در حالی است که ملا عبدالاحد طالب، استاندار هلمند و از فرماندهان ارشد طالبان در جنوب افغانستان، در مهر ۱۴۰۲ به سمت فرمانده محافظان ملا هبتالله آخندزاده منصوب شد.
همزمان، رحمتالله نبیل، رئیس سازمان امنیت ملی دولت پیشین افغانستان، به نقل از منابع اطلاعاتی اعلام کرد که رهبر طالبان در حال تشکیل نیروی ویژه ۴۰ هزار نفری است که در چارچوب نیروهای محافظتی او در قندهار مستقر شوند. بر اساس اطلاعات نبیل، بیشترین اعضای واحدهای انتحاری طالبان به گروه ویژه محافظان ملا هبتالله پیوستهاند و این واحد قرار است در عملی کردن اوامر، فرمانها و رهنمودهای رهبر طالبان نقش داشته باشد.
هرچند قندهار به دلیل اقامت رهبر طالبان در این شهر، بهشدت تحت کنترل و مراقبت است، داعش خراسان و جبهه آزادی افغانستان در دو سال گذشته بارها به طالبان در این شهر حمله کردهاند. از جمله در اوایل فروردین امسال که یک مهاجم انتحاری داعش خراسان به جمعی از اعضای طالبان در مقابل ورودی «کابل بانک» حمله کرد و دستکم ۲۵ کشته و ۵۱ زخمی به جا گذاشت.