برگزاری دور دوم انتخابات پارلمانی فرانسه؛ راست افراطی برای کسب قدرت تلاش می‌کند

پس از اتحاد هفته گذشته احزاب میانه‌رو و چپ در برابر حزب «اجتماع ملی»، امید مارین لوپن برای کسب اکثریت مطلق در مجلس ملی فرانسه کاهش یافت

شهروندان فرانسه روز یکشنبه هفتم ژویيه (هفدهم تیر) برای شرکت در دور دوم انتخابات پارلمانی کشورشان به پای صندوق‌های رای رفتند تا در انتخاباتی شرکت کنند که می‌تواند در چشم‌انداز سیاسی کشورشان تغییری اساسی ایجاد کند.

به گزارش رویترز، نظرسنجی‌ها پیش‌بینی می‌کنند که حزب «اجتماع ملی» با دیدگاه‌های راست افراطی می‌تواند مانند دور اول بیشترین آرا را به دست آورد، اما احتمالا صاحب اکثریت کرسی‌ها نخواهد شد.

چنین نتیجه‌ای چند هفته قبل از آغاز بازی‌های المپیک پاریس، می‌تواند پارلمانی آشفته و پرهرج‌ومرج شکل دهد و اقتدار امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، را به‌شدت خدشه‌دار کند. در سوی دیگر نیز اگر حزب ملی‌گرای اجتماع ملی بتواند اکثریت را به دست آورد، با وجود رئیس‌جمهوری که دیدگاه‌های متفاوتی با آن‌ها دارد، «همزیستی» بسیار دشواری در پیش خواهد بود.

حزب اجتماع ملی به رهبری مارین لوپن و ریاست جوردن باردلای ۲۸ ساله در انتخابات پارلمان اروپا در فرانسه به پیروزی تاریخی دست یافت و در رای‌گیری دور اول یکشنبه گذشته هم پیروز شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیروزی حزب اجتماع ملی احتمال تشکیل اولین دولت راست افراطی در فرانسه پس از جنگ جهانی دوم را افزایش می‌دهد. اما پس از اینکه احزاب میانه‌رو و چپ در هفته گذشته تلاش کردند با اتحادشان مانع قدرت‌ گرفتن بیشتر اتحاد ملی شوند، امید لوپن برای کسب اکثریت مطلق در مجلس ملی فرانسه با ۵۷۷ کرسی کاهش یافته است.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حزب اجتماع ملی به قدرت قانون‌گذاری مسلط در پارلمان فرانسه تبدیل خواهد شد، اما نمی‌تواند به اکثریت ۲۸۹ کرسی که لوپن و باردلای جوان مدنظر داشتند تا بتوانند پست نخست‌وزیری را به دست آورند، دست یابد.

حزب اجتماع ملی که سال‌ها به دلیل سابقه نژادپرستی و یهودی‌ستیزی برای بسیاری از مردم فرانسه منفور بود، اکنون به دلیل مخالفت با سیاست‌های امانوئل مکرون، حامیان بسیاری کسب کرده است. این حزب به اقدام دولت در کاهش بودجه امور مربوط به خانواده انتقاد کرده و درباره مهاجرت بی‌رویه به این کشور هم هشدار داده است. لوپن روز چهارشنبه در یک گفت‌وگوی تلویزیونی تصریح کرد: «فرانسوی‌ها واقعا تمایل دارند اوضاع را تغییر دهند.»

حزب اجتماع ملی که اکنون با استقبال گسترده‌ای مواجه شده، در رای‌گیری سال ۲۰۲۲ فقط ۸۹ کرسی به دست آورده بود. یاران لوپن با به‌دست‌آوردن کرسی‌های بیشتر می‌توانند اجتماع ملی را به بازیگر مسلط در پارلمان تبدیل و در اداره امور آن‌طور که مد نظر مکرون است، سنگ‌اندازی کنند. چنین وضعیتی تا پایان دوره ریاست‌جمهوری مکرون در سال ۲۰۲۷، زمانی که لوپن بار دیگر برای جایگزینی او و تصدی مقام اصلی فرانسه گام بردارد، خطر فلج‌شدن سیاست‌ها را به همراه خواهد داشت.

حزب باردلا در انتخابات پارلمان اروپا با تقریبا دو برابر آرا، از ائتلاف میانه‌رو مکرون پیش افتاد. رئیس‌جمهوری فرانسه هم در یک «قمار سیاسی» پارلمان این کشور را منحل کرد و خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام در ۳۰ ژوئن شد. این تصمیم مکرون فرانسه را در بهت فرو برد و در عین حال احزاب راست افراطی را در موقعیتی قرار داد که بتوانند برای اولین‌بار در فرانسه پس از جنگ جهانی دوم،  قدرت را به دست آورند.

رئیس‌جمهوری فرانسه با دفاع از تصمیمش برای انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام، تاکید کرده که این کار را به دلیل «شفاف‌سازی بیشتر و به نفع دموکراسی» انجام داده است. او معترف شد که اشتباهاتی مرتکب شده است و گفت مردم فرانسه با رای‌دادن به احزاب دست راستی در انتخابات پارلمان اروپا خشمشان را ابراز کرده‌اند.

نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی فرانسه هرچه باشد، برنامه سیاسی مکرون سه سال قبل از پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش مرده به نظر می‌رسد.

جوردن باردلا می‌گوید که اگر حزب اجتماع ملی اکثریت را به دست نیاورد، از تشکیل دولت خودداری می‌کند، اگرچه لوپن گفته که ممکن است برای این هدف تلاش کند. اگر این حزب راست افراطی در به‌دست‌آوردن اکثریت کرسی‌های پارلمان ناکام بماند و از تشکیل دولت سرباز بزند، فرانسه در وضعیت آشفته‌ای قرار خواهد گرفت، زیرا ائتلا‌ف‌سازی برای هر یک از گروه‌های سیاسی با توجه به تفاوت اساسی دیدگاه‌هایشان، بسیار دشوار خواهد بود.

افزون بر این، با توجه به نقش قدرتمند فرانسه در اتحادیه اروپا، درباره اینکه پاریس تحت رهبری حزب اجتماع ملی در این اتحادیه چه تاثیری خواهد گذاشت، دغدغه‌هایی وجود دارد. حزب لوپن هم‌اکنون برای بسیاری از جوامع مهاجر و اقلیت فرانسه، پیامی واضح و نگران‌کننده ارسال کرده است اما باید دید که در عمل چه سیاست‌هایی در پیش خواهد گرفت.

بیشتر از جهان